Pasgeboren baby met baby acné

Direct na de geboorte zien de meeste baby’s er bepaald niet uit als fotomodellen - al zullen de ouders daar vaak anders over denken. En net als het hoofdje een beetje begint ‘bij te trekken’, komt het gezicht ineens onder de puistjes te zitten. Die hoort je kindje toch pas in de pubertijd te krijgen? Nee dus…baby acné!

Binnen enkele weken na de geboorte krijgen veel baby’s pukkeltjes in het gezicht die lijken op jeugdpuistjes. Dit verschijnsel wordt baby acné (ook wel acne infantum of acne neonatorum) genoemd.

Oorzaak baby acné

De puistjes in het gezicht van je pasgeboren baby worden veroorzaakt door hormonen. Anders dan veel mensen denken, komen deze hormonen niet in het lichaam van de baby door het drinken van borstvoeding. Het ‘kwaad’ is al geschied in de baarmoeder.

#44 Het huidje van je baby verzorgen

De 50 tips van Nestlé

Naast acné kan je baby last hebben van andere huidkwaaltjes. Niet alleen vlak na zijn geboorte, maar ook gedurende zijn eerste levensjaren. Wil je weten wat je hiertegen doet?

Via de navelstreng stond je baby tijdens de zwangerschap in contact met jouw bloedbaan. De hormonen die op deze manier zijn doorgegeven, blijven na de geboorte nog een aantal weken in het lichaam van je kindje aanwezig.

De pukkeltjes die hiervan het gevolg zijn, zijn in wezen kleine verstoppingen van de poriën door een opeenhoping van talg. Omdat het talg (huidsmeer) niet afgevoerd kan worden, raken de talgklieren soms ontstoken. Meestal ontstaan de pukkeltjes bij je baby binnen twee tot vier weken na de geboorte.

Baby acné behandeling

Hoewel de puistjes volkomen onschuldig zijn, vinden veel ouders ze nou niet bepaald mooi. Tegen baby acné kun je echter helaas niets doen. Maar wees gerust: in veruit de meeste gevallen verdwijnen de puistjes binnen enkele weken vanzelf.

Weersta tot die tijd de aandrang om de pukkeltjes uit te knijpen, met middeltjes te gaan behandelen of het gezichtje te wassen met zeep. Hoewel het herstellend vermogen van een babyhuidje enorm groot is, is het toch echt beter om er zo veel mogelijk vanaf te blijven. Er zullen dan geen littekens ontstaan. Mocht er toch sprake zijn van littekens, dan zullen deze meestal vanzelf vervagen. Dit kan echter jaren duren.

Een ander soort baby acné: ENT

Zien de puistjes er anders uit dan ‘gewone’ (jeugd)puistjes en zitten ze ook in de hals en op de schouders (of over het hele lichaam)? Dan is er mogelijk sprake van een ander soort baby acné, namelijk erythema neonatorum toxicum (ENT). ENT is te herkennen aan de lichtgele of witte bultjes die vast aanvoelen en is, net als de ‘gewone’ baby acné, onschuldig.

Wat de precieze oorzaak is van ENT is niet bekend. Wel staat vast dat dit niet wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor een bepaalde soort babyolie of -crème of (borst)voeding. In veruit de meeste gevallen hoeft er niets tegen ENT te worden gedaan en verdwijnt het binnen een week vanzelf. Heel soms houdt ENT enkele maanden aan. Ook dan is er niks aan de hand.

Wannneer naar de huisarts?

Beide vormen van de hiervoor beschreven baby acné zijn onschuldig. Als je echter twijfelt of het wel acné is wat je ziet op het huidje van je baby, is het verstandig naar de huisarts te gaan. Dit is zeker aan te raden als er rond de neus en mond van je kindje gele korsten ontstaan (dit is mogelijk krentenbaard) of als je met vocht gevulde blaasjes ziet van verschillende grootte.

Krijgt je baby plotseling over het hele lichaam vlekjes en heeft hij enkele dagen geleden koorts gehad? Dan is er mogelijk sprake van de zesde ziekte.