Een mamafiets is een ideaal vervoersmiddel als je met je kindje eropuit trekt. Zodra je baby zelfstandig kan zitten, zijn jullie klaar voor jullie eerste fietstocht samen. Spannend! Maar is je fiets wel geschikt om een fietsstoeltje te dragen, of wordt het toch tijd om op zoek te gaan naar een moederfiets?

Wat is een mamafiets?

Een mamafiets, of moederfiets, is een fiets speciaal gemaakt om kinderen mee te vervoeren. Zo is er meer ruimte om een fietsstoeltje te monteren, heeft een moederfiets vaak een lagere instap en is de fiets een stuk steviger dan een damesfiets.


Samen veilig de wereld verkennen

De wereld ontdekken op de fiets is niet alleen gezond maar ook heel leuk, zeker samen. Met het moderne en duurzame kinderzitje van Bobike kun jij je kindje veilig tussen je armen meenemen.

Ontdek Bobike

Waarom een mamafiets kopen?

De meeste stads- of damesfietsen zijn geschikt voor een kinderzitje, maar de beste keuze blijft toch altijd een mamafiets. Dit type fiets is namelijk speciaal gemaakt voor fietstochten met een jonge passagier. Samen fietsen op een moederfiets zorgt dus voor meer comfort én veiligheid, wel zo belangrijk!

Checklist: wel of geen moederfiets kopen?
Heeft je fiets een dubbele standaard? JA/NEE
Heeft je fiets dikke banden? JA/NEE
Heeft je fiets een lage instap? JA/NEE
Heeft je fiets een stuurslot? JA/NEE
Heeft je fiets versnellingen? JA/NEE
Heeft je fiets goede remmen? JA/NEE
Heeft je fiets voldoende ruimte tussen het zadel en het stuur? JA/NEE
Kom je met beide voeten bij de grond, als je op je fiets zit? JA/NEE
Heeft je fiets een lange bagagedrager? JA/NEE

Als je één van deze vragen met ‘NEE’ hebt beantwoord en je wilt met je kindje fietsen, dan is het verstandig om op zoek te gaan naar een mamafiets!

Waar moet je op letten als je een mamafiets koopt?

Een goede moederfiets heeft over het algemeen:

  • Een dubbele standaard. Een moederfiets heeft een dubbele standaard, waardoor je fiets steviger staat dan een ‘gewone’ fiets. Zo kan je eenvoudiger je kindje in het fietsstoeltje zetten, zonder dat je ook nog de fiets moet tegenhouden. Je kindje in het zitje zetten en bij de fiets weglopen is echter niet verstandig.
  • Een lage instap. Een moederfiets heeft een lage instap, waardoor je heel eenvoudig op je zadel springt, zelfs met een kindje voorop en boodschappen achterop. Let er wel op dat je een mamafiets met de juiste framehoogte koopt. Het is namelijk belangrijk dat je goed met beide voeten bij de grond kan komen terwijl je op het zadel zit.
  • Een stuurslot. Met een stuurslot blijft je moederfiets stabiel staan terwijl je je kindje in het fietszitje zet. Vergeet daarbij niet je fiets van het stuurslot af te halen voordat je wegfietst (we weten uit ervaring dat fietsen met stuurslot niet enorm prettig is…).
  • Meerdere versnellingen. De meeste fietsen hebben versnellingen, maar grote kans dat je ze pas écht gaat waarderen als je samen met je kindje gaat fietsen. Alles fietst namelijk een stuk zwaarder met een extra passagier. Denk er ook aan dat je een langere remweg hebt met je baby aan boord.
  • Extra ruimte tussen het zadel en het stuur. Het stuur van een moederfiets is breder en staat wat verder van het zadel af. Hierdoor heb je zelf meer ruimte als je een fietszitje voorop je fiets hebt. Zo tik je niet bij elke trap met je knieën tegen het zitje aan.
  • Een lange bagagedrager. Als het tijd wordt om een fietsstoeltje achterop je fiets te monteren, kan een lange bagagedrager gunstig zijn. Sommige achterdragers kunnen ook verlengd worden. Je kindje heeft dan wat meer ruimte, zodat hij niet alleen tegen je rug aankijkt.

Mamafiets kopen: hoeveel kost het?

Als je een fiets koopt, kijk je vaak het eerste naar welk model en welke kleur je mooi vindt. Welke mamafiets je uiteindelijk koopt, is voor een groot deel dus gebonden aan je persoonlijke smaak. Afhankelijk van het merk en het model dat je kiest, kost een moederfiets vaak tussen de 400 en 1.000 euro. Hier zit een fietsstoeltje vaak niet bij, dus houd hiervoor nog rekening met kosten tussen de 50 en 150 euro.

Tweedehands mamafiets kopen

Wil je een mamafiets kopen zonder de hoofdprijs te hoeven betalen? Kijk dan eens naar tweedehands mamafietsen bij je plaatselijke fietsenwinkel of online op verkoopsites zoals Marktplaats. Laat een tweedehands mamafiets altijd wel eerst nakijken door een fietsenmaker, dan weet je zeker dat je veilig de weg op gaat.

Gebruiktips mamafiets

Ze zeggen altijd: fietsen verleer je niet. Toch is fietsen op een mamafiets nét even anders. Maar op een mamafiets moet je het leren, en dat doe je met deze gebruikstips:

  • Grotere draaicirkel. Vooral als je een kindje voorop hebt, heb je op een mamafiets een grotere draaicirkel. Ga dus niet te enthousiast de bochten door, maar neem het net iets ruimer dan je normaal zou doen.
  • Pas op, langere remweg. Met een extra passagier (en vaak nog een extra tas) lig je zwaarder op de weg. Dat merk je niet alleen als je wind tegen hebt, maar ook als je af moet remmen. Trap dus bijvoorbeeld liever niet pas net voor het stoplicht op de rem. Grote kans dat je dan pas op het kruispunt tot stilstand komt.
  • Proefritje. Heb je een mamafiets gevonden? Probeer dan eerst uit hoe het fietst door een oefenrondje te maken. Je kan ook hetzelfde doen om uit te proberen hoe het is om met een fietsstoeltje en een kleine passagier te fietsen: zet een volle boodschappentas of een zak aardappelen in het fietszitje en fiets een blokje om. Zo voel je hoe het is om met extra gewicht te fietsen.
  • Gordels eerst vastmaken. Maak altijd eerst de gordels van je kindje vast, voordat je met de rest bezig gaat. Die sleutels vind je later wel, het is belangrijker om eerst ervoor te zorgen dat hij niet uit zijn fietszitje kan vallen.
  • Door weer en wind. Tijdens de natte, regenachtige maanden (lees: bijna het hele jaar door) is een hydrofiele luier onmisbaar als je mamafiets buitenstaat. Waarom? Als het geregend heeft en het fietsstoeltje nat is, leg je de hydrofiele luier in het fietszitje voordat je kindje erin plaatsneemt. Het voorkomt zo natte billetjes én het zit vaak ook nog extra comfortabel. Een alternatief (tijdens de wintermaanden) is om je kleine een skipak aan te trekken. Dan weet je zeker dat zijn broek droog blijft en hij het lekker warm heeft op de fiets.
  • Geniet! Samen fietsen is één van de leukste dingen om te doen met je kleine. Vertel hem over alles wat je tegenkomt of zing een liedje op de fiets. Dat maakt jullie fietstocht voor jullie beiden nóg leuker en het draagt ook nog eens bij aan zijn taalontwikkeling!