Peuterverjaardag met blije peuter en beer op het kinderfeestje

Hoera, je peuter is bijna jarig! Als peuter maakt je kindje zijn verjaardag een stuk bewuster mee dan als baby. Misschien heeft hij inmiddels al wat kleine vriendjes gemaakt, op het kinderdagverblijf of in de buurt. Of wellicht zijn jullie neefjes en nichtjes wel kind aan huis. Tijd dus voor een kinderfeestje!

Een kinderfeestje: wat houdt het in?

Het woord zegt het eigenlijk al: bij een kinderfeestje wordt de verjaardag van een kind gevierd. Doorgaans worden hier andere kinderen voor uitgenodigd. Vaak zijn er spelletjes of activiteiten en wordt er taart gegeten.

De jarige krijgt cadeautjes en staat in het middelpunt van de aandacht. Wij geven je wat tips over de voorbereiding, de activiteiten op het feestje zelf en de afloop van het kinderpartijtje. Zo wordt de verjaardag van jullie peuter een waar succes!


logo Kaartje2go
In samenwerking met Kaartje2go

De leukste uitnodigingen online bestellen

 • Gratis proefdruk
 • Gratis enveloppen & gratis verzending pakketje
 • Voor 20:00 uur besteld, vandaag verstuurd
 • Beste webwinkel 2022
Gratis proefdruk

Voor het kinderfeestje

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is handig om een paar weken van tevoren te beginnen met plannen. Zo is de kans het grootst dat iedereen kan komen. Ook voor jezelf is het fijn om wat extra tijd te nemen.

 • Een goed moment kiezen. Als je peuter nog een middagdutje doet, is het slim om daar rekening mee te houden. Plan het feestje in de ochtend of in de middag na het slaapje.
 • Gasten uitzoeken. Denk goed na over wie je uit wil nodigen. Het wordt best een spannende dag voor je jarige job. Nodig dus niet al te veel mensen uit. De regel is vaak: leeftijd van de jarige + 1. Wordt je kindje 3 jaar? Dan nodig je dus 4 kindjes uit. Kan je niet kiezen? Denk er dan over om familie en vriendjes van je peuter op verschillende momenten uit te nodigen. Als je een apart kinderfeestje geeft, kan het nog steeds fijn zijn als er wat andere ouders bij blijven. Zo kan jij lekker veel aandacht aan je eigen feestbeest besteden.
 • Uitnodigingen sturen. Het kan leuk zijn om papieren uitnodigingen te maken en te versturen. Je kan natuurlijk ook gebruik maken van de moderne tijd en een Facebook-evenement maken. Vermeld in ieder geval de locatie, de begintijd én de eindtijd. Langer dan twee uur hoeft het feestje echt niet te duren. Met een duidelijke eindtijd weet iedereen waar hij aan toe is.
 • Je peuter voorbereiden. In tegenstelling tot de eerste verjaardag, begrijpt je feestvarken inmiddels dat er een speciale dag aankomt. Misschien is hij wel een beetje nerveus. Vertel de avond van tevoren vast wie er komen en wat jullie allemaal gaan doen.
 • Versieren. Kies wat mooie, kleurrijke versiering om het huis extra feestelijk te maken. Versier ook de stoel van de jarige, zodat hij extra in het middelpunt staat. Hou wel rekening met grijpgrage handjes en nieuwsgierige mondjes. Zorg bijvoorbeeld voor extra toezicht als de kindjes met ballonnen spelen.

Tijdens het kinderfeestje

Als je een kinderfeestje organiseert voor je peuter, is het leuk om wat activiteiten te bedenken voor de kleintjes. Met kinderen van 2 en 3 jaar hoef je nog niet naar de dierentuin of te gaan discobowlen. Het kan wel leuk zijn om in of rond het huis iets te doen, zoals:

 • Begin een traditie. Nu je kindje wat meer snapt van zijn verjaardag, kan je beginnen met tradities. Denk aan een speciale verjaardagskaars of een kroon voor de jarige. Of laat je peuter bepalen wat jullie gaan eten op zijn verjaardag.
 • Cadeautjes verstoppen. Kinderen vinden het leuk om dingen te verstoppen. Laat de jarige even zijn ogen dichtdoen en laat de andere kinderen hun cadeautje verstoppen. Daarna kan je peuter gaan zoeken. De anderen kunnen helpen door ‘warm’ of ‘koud’ te roepen.
 • Tafelkleed inkleuren. Bij veel winkels kan je een tafelkleed kopen dat de kinderen met speciale stiften kunnen inkleuren. Leg wel even uit dat dit alleen hier mag, en niet op mama’s dure witte tafelkleed!
 • Cakejes versieren. Wie heeft het vroeger niet gedaan? Veel te veel slagroom en hagelslag op een cakeje kliederen, om het vervolgens lekker op te eten. Als je dat te ongezond vindt, kan je ook (halve) eierkoeken of ontbijtkoek versieren met fruit. Vraag van tevoren wel even naar allergieën bij de andere ouders, zodat iedereen veilig kan snoepen.
 • Spelen. Naast een vaste activiteit, kan je de kinderen natuurlijk ook gewoon lekker laten spelen. Bij mooi weer lekker buiten of in de tuin, bij minder weer binnen. Jouw peuter heeft vast cool speelgoed dat hij graag aan zijn vriendjes laat zien. Met zijn verjaardagscadeaus is daar vast nog veel moois bijgekomen!
Spelende peuters op kinderfeestje van een peuterverjaardag

Na afloop van het kinderfeestje

Hoe leuk het ook is, aan alles komt een eind. Je kleine wil misschien dat de pret voor altijd doorgaat. Als iedereen eenmaal naar huis is, zal je echter zien dat je kleine pretletter ineens heel moe blijkt te zijn.

 • Laat het feestje niet te lang duren. Stuur je gasten gerust weg na de eindtijd. Je peuter is waarschijnlijk best moe van alle spanning en aandacht. En je bent zelf vast ook wel toe aan een dutje! Als je het moeilijk vindt om mensen weg te sturen, kan je denken aan een goodiebag. Een klein tasje met een belleblaas en een paar snoepjes vinden de andere kinderen leuk. Bovendien motiveert het extra om op tijd te vertrekken. Bij vertrek krijg je tenslotte zo’n leuk tasje.
 • Vraag hulp met opruimen. Er zijn altijd lieve gasten die aanbieden om te helpen met opruimen. Maak daar gebruik van. Een kinderpartijtje is heel gezellig, maar ook best vermoeiend. Het is dan fijn als je niet in je eentje nog twee uur geplette hagelslagjes uit het tapijt hoeft te plukken.
 • Sluit met je peuter de dag af. Nagenieten is ook belangrijk. Bekijk samen nog eens alle cadeautjes en praat nog even na over de dag. Zo kan je kindje alle emoties van zijn verjaardag nog even rustig verwerken.

Tips

De verjaardag van je peuter is een bijzonder moment. Met de volgende tips zorg je ervoor dat het een overgetelijke dag wordt voor jullie en je kindje:

 • Laat je niet gek maken. Er zijn eindeloos veel manieren om een kinderfeestje te geven. Als jij geen tijd (of geen zin) hebt om zes verschillende prinsessentaarten te bakken, haal er dan gewoon één bij de supermarkt of bakker. Het gaat om de lol en de aandacht voor je peuter op deze speciale dag. De invulling daarvan is helemaal aan jullie (en je kindje).
 • Betrek broertjes en zusjes erbij. Oudere broers en zussen helpen graag een handje mee. Zo voelen zij zich ook belangrijk. Je kan ook denken aan een ‘troostcadeautje’. Dan staan je andere kinderen niet met lege handen toe te kijken hoe je peuter wordt overladen met nieuw speelgoed.
 • Vergeet niet om foto’s te maken. Of vraag iemand anders om dat voor je te doen. Een kinderpartijtje vliegt voorbij, maar de herinneringen wil je natuurlijk graag voor altijd kunnen bewaren.