Peuter leert billen afvegen

Is je peuter zindelijk? Hoera! Dat scheelt een heleboel luiers én het verschonen ervan. Maar hoe leer je je kindje netjes zijn billen af te vegen? Met dit stappenplan maak je van billen afvegen een eitje voor je peuter.

Je peuter en billen afvegen

Na misschien wel maandenlange zindelijkheidstraining is het zo ver: je peuter is zindelijk! Daar zijn zowel jij als je peuter vast heel trots op. Eindelijk kunnen jullie vaarwel zeggen tegen stapels luiers en eindeloze verschoonsessies.

Er staat nu wel een nieuwe uitdaging voor de deur. Als je kindje zelfstandig naar de wc kan, duurt het namelijk even voordat hij het billen afvegen goed onder de knie heeft. Niet goed vegen kan voor een jeukende bips, vieze vingers of remsporen in de onderbroek zorgen. Door je peuter te leren zelf goed zijn billen af te vegen, voorkom je deze ongemakken. Maar hoe pak je dat aan? Het onderstaande stappenplan helpt je hierbij.

Stappenplan billen afvegen

Probeer je peuter de kunst van het billen afvegen zo vroeg mogelijk bij te brengen. Zodra hij naar de basisschool gaat, is het namelijk de bedoeling dat hij het zelfstandig kan. Dit voorkomt dat de juf of meester een groot deel van de dag bezig is met toiletbezoekjes van leerlingen.

Het kan helpen om van tevoren met je peuter te praten over het belang van schone billen. Leg uit dat goed afvegen belangrijk is, omdat het jeuk, irritatie en geurtjes kan voorkomen. Vertel je peuter dat de juf of meester hem hier op school niet bij kan helpen. Zo maak je hem duidelijk dat het nodig is om zelf te leren zijn billen af te vegen.

Met behulp van het onderstaande stappenplan help je je peuter bij het leren billen afvegen:

 1. Zorg dat zijn kleding goed opgestroopt is. Laat je peuter zijn mouwen opstropen en zijn hemd en T-shirt of trui omhoog rollen. Hiermee voorkom je viezigheid aan zijn kleding.
 2. Laat zien hoe hij wc-papier gebruikt. Het is handig als je peuter weet hoeveel wc-papier hij het beste kan gebruiken. Gebruikt hij te weinig, dan loopt hij kans op vieze vingers. Bij te enthousiast gebruik ben je zo door je voorraad heen. Laat hem vervolgens zien hoe hij het wc-papier opvouwt.
 3. Leg je peuter de juiste techniek uit. Laat je kleine vooroverbuigen en op één bil leunen. Zo kan hij beter bij zijn billen. Schaf eventueel een opstapkrukje of wc-brilverkleiner aan, zodat je peuter comfortabeler zit. Leg je peuter uit dat hij het beste van voor naar achter kan vegen. Vooral bij meisjes verkleint dit de kans op bacteriën in de plasbuis.
 4. Vegen, vegen, vegen! Nu is het tijd voor het echte poetswerk. Laat je peuter na iedere keer vegen het wc-papier checken op bruine strepen. Zijn deze nog te zien? Zorg er dan voor dat je peuter schoon wc-papier pakt, in plaats van het dubbel te vouwen. Dit voorkomt geknoei. Zijn de billen schoon? Niet vergeten om door te trekken!
 5. Controleer zijn billen. Na het poetsen is het goed om te controleren of de billen van je peuter schoon zijn. Blijf dit een paar weken doen, zodat je zeker weet dat je kind het billen afvegen onder de knie heeft.
 6. Leer je peuter om goed zijn handen te wassen. Schone handen zijn minstens zo belangrijk als een schoon achterwerk. Neem daarom de tijd om het belang van handen wassen uit te leggen aan je peuter. Doe het voor en herhaal dit regelmatig. Zo onthoudt je kindje het beter.

Tips om je peuter goed zijn billen te leren afvegen

Gaat het billen afvegen bij je peuter nog niet van een leien dakje? Onderstaande tips kunnen helpen om het aanleren van het billen poetsen makkelijker te maken.

 • Neem er rustig de tijd voor. Als je peuter ontspannen is, gaat het toiletbezoek een stuk makkelijker. Bovendien zal hij bovenstaande stappen beter onthouden als hij zich niet opgejaagd voelt.
 • Gebruik eventueel vochtig toiletpapier. Met droog wc-papier kan het lastig zijn om de billen goed schoon te vegen. Door je kindje met vochtig papier te laten navegen, help je hem om zijn bips goed schoon te krijgen. Controleer wel even op de verpakking of het door de wc gespoeld kan worden. Voor de meeste vochtige doekjes geldt dat doorspoelen slecht is voor het milieu en verstopping kan veroorzaken.
 • Zorg dat je peuter goed bij het wc-papier kan. Het is mogelijk dat de armen van je kindje te kort zijn om bij de wc-rolhouder te kunnen. Dit kan het billen vegen lastiger maken voor hem. Zorg er daarom voor dat hij een wc-rol in de buurt heeft.
 • Gebruik eventueel een beloningssysteem. Een beloningssysteem is een goede motivatie voor je kindje om zijn billen goed af te geven. Geef hem bijvoorbeeld iedere dag dat het lukt een sticker. Je peuter regelmatig complimenteren kan natuurlijk ook geen kwaad voor zijn zelfvertrouwen.
 • Stop eventueel een setje kleding in zijn tas. Gaat het billen afvegen ondanks het regelmatig samen oefenen nog niet zo goed? Stop dan standaard een extra setje kleding in zijn schooltas. Het kan voor je kind een fijn idee zijn dat hij bij een ongelukje zijn eigen schone kleding aan kan trekken.