Zwanger en vliegen

Wil je nog één keer op vakantie voordat je baby komt? Of heb je een andere reden om in het vliegtuig te stappen? Dan vraag je je misschien af wat de regels over vliegen tijdens je zwangerschap zijn. Tot wanneer mag je vliegen als je zwanger bent?

Zwanger en vliegen

Ben je zwanger en wil je vliegen? Tot wanneer dat kan, hangt af van hoeveel weken je zwanger bent. Meestal kan je tot 28 weken zonder problemen het vliegtuig instappen. Geef bij het boeken van je vlucht wel aan dat je zwanger bent.

Na 36 weken zullen bijna alle vliegmaatschappijen je weigeren. Als je een meerling verwacht, ligt deze grens bij 34 weken. Vliegmaatschappijen willen niet het risico lopen dat je in het vliegtuig gaat bevallen. Daarvoor zijn niet genoeg middelen aanwezig. Ook zijn er niet de juiste zorgverleners aan boord om je bevalling te begeleiden. En die zijn wel nodig bij een bevalling, zeker als er problemen optreden.

Tussen de 28 en 36 (of 34) weken heb je vaak een zwangerschapsverklaring nodig om te mogen vliegen. Daarnaast kunnen de regels per luchtvaartmaatschappij verschillen. Verderop in dit artikel vind je de regels per maatschappij.

Logo Picnic
In samenwerking met Picnic

Teriyaki-gehaktballetjes met broccoli en rijst

Recept van de week! Sticky oosterse balletjes met gewokte knoflookbroccoli en bosui. Lekker, gezond en snel klaar!

Bekijk recept

Wanneer vliegen als je zwanger bent?

De beste periode om te vliegen tijdens je zwangerschap is vaak het tweede trimester. De meeste zwangere vrouwen hebben dan het minst last van zwangerschapskwaaltjes. Toch kan je je nog goed bewegen en zit je buik nog niet zo in de weg. Ook is de kans op een bevalling in de lucht dan nog heel klein.

Zwangerschapsverklaring, vrijwaringsverklaring en fit to fly-verklaring

Na 28 weken vragen de meeste vliegmaatschappijen om een zwangerschapsverklaring. Daarin staat dat je arts of verloskundige je fit genoeg vindt om te vliegen. Ook staat je uitgerekende datum erin. De verklaring moet ondertekend zijn door je arts of verloskundige en mag meestal niet ouder zijn dan vijf dagen.

Het is handig om zo’n verklaring bij je te hebben. Zonder deze verklaring mogen vliegmaatschappijen je weigeren als ze denken dat je hoogzwanger bent.

Vrijwaringsverklaring

Het is mogelijk dat je vliegmaatschappij je vraagt om een vrijwaringsverklaring te ondertekenen. Daarmee laat je weten dat je begrijpt dat zij niet verantwoordelijk zijn voor mogelijke problemen tijdens de vlucht.

Fit to fly-verklaring

Sommige vliegtuigmaatschappijen vragen niet om een zwangerschapsverklaring, maar om een fit to fly-verklaring die is ingevuld door je huisarts of verloskundige. Deze mogen deze verklaring alleen niet voor je invullen. De reden hiervoor is dat hij of zij niet kan verklaren dat je gezond genoeg bent om op een bepaald moment te vliegen. Wel kan je arts of verloskundige je een zwangerschapsverklaring geven.

Is vliegen veilig tijdens je zwangerschap?

Als je zwanger gaat vliegen, ben je misschien bang dat het vliegen risico’s met zich meebrengt voor jouw gezondheid of die van je baby. Zoals je hieronder kan lezen, hoef je je geen zorgen te maken.

Kosmische straling

In de atmosfeer is kosmische straling. Hoog in de lucht is deze straling veel hoger dan bij de grond. Er wordt weleens gezegd dat de straling schadelijk kan zijn voor je ongeboren kind. Als je af en toe zwanger gaat vliegen, zijn deze risico’s heel klein. Dit risico wordt pas groter als je erg vaak vliegt, bijvoorbeeld als je stewardess of piloot bent. In zulke gevallen gelden er speciale arboregels.

Druk

De luchtdruk in een vliegtuig verschilt van de luchtdruk op de grond. Je lichaam krijgt ook met dit drukverschil te maken. Dat voel je op je trommelvliezen. Je hoeft niet bang te zijn dat de druk invloed heeft op de vruchtvliezen. Deze staan namelijk niet in contact met de buitenlucht.

Veiligheidsscans

Je kan bij de veiligheidscontroles gerust door de metaaldetector lopen. Ook de Security Scanner is veilig. Deze werken niet met röntgenstraling, maar met een ‘millimeter wave’-techniek. Je kan beter niet door een scanner met röntgenstraling (zoals de Bodyscan) gaan.

Twijfel je? Meld dan aan de medewerkers van de douane dat je zwanger bent. Deze kunnen je vertellen om wat voor scan het gaat. Ook mag je kiezen voor fouilleren in plaats van een scan.

Trombose

Iedereen die een lange vliegreis maakt, heeft een iets hoger risico op een trombosebeen. Als je zwanger gaat vliegen, is het risico op trombose door hormonen nog iets hoger.

Dit betekent niet dat je gelijk een groot risico loopt op een trombosebeen als je gaat vliegen tijdens je zwangerschap. Wel is het verstandig om er extra op te letten. Strek af en toe je benen, drink genoeg en doe strekoefeningen met je benen en voeten als je zit.

Luchtvaartmaatschappijen

Het is slim om je vooraf goed te verdiepen in de verschillende luchtvaartmaatschappijen. Niet alleen vanwege de regels die ze hanteren, maar ook wat betreft eventuele voordelen. Sommige maatschappijen bieden gratis water aan tijdens de vlucht of geven je voorrang bij het instappen.

KLM

Tot 36 weken mag je vliegen met KLM. Bij een zwangerschap met problemen moet je een doktersverklaring kunnen laten zien. Bij een meerlingzwangerschap adviseert KLM om voor je vlucht contact op te nemen met je huisarts of verloskundige.

Ryanair

Vliegen mag tot 36 weken. Vrouwen die een meerling verwachten mogen tot 32 weken vliegen. Na 28 weken zwangerschap moet je een fit to fly-verklaring meenemen. Je huisarts of verloskundige mag deze niet invullen. Wil je na 28 weken met Ryanair vliegen? Vraag dan of een zwangerschapsverklaring voldoende is.

Transavia

Vliegen als je zwanger bent, mag tot 36 weken. Bij problemen of een meerlingzwangerschap kan je tot 34 weken het vliegtuig instappen. Transavia raadt aan om een Engelstalige zwangerschapsverklaring mee te nemen die niet ouder is dan zeven dagen.

EasyJet

Je mag meevliegen tot 36 weken bij een eenlingzwangerschap. Verwacht je een meerling? Dan is vliegen na 33 weken niet meer toegestaan. Je hoeft geen zwangerschapsverklaring mee te nemen.

Zijn er problemen rondom je zwangerschap? Dan vraagt Easyjet je om voor je vlucht contact op te nemen met je huisarts.

TUIfly

Tot 29 weken mag je reizen zonder zwangerschapsverklaring. Tussen de 29 en 36 weken is een zwangerschapsverklaring nodig, die niet ouder is dan veertien dagen op het moment van reizen. Ook moet in deze periode bij de check-in een vrijwaringsbewijs worden ingevuld. Na 37 weken is vliegen niet meer toegestaan.

Ben je zwanger van een meerling? Dan heb je van 29 tot 32 weken een zwangerschapsverklaring nodig. Vanaf 33 weken mag je niet meer vliegen.

Lufthansa

Bij een zwangerschap zonder problemen mag je tot 36 weken zonder zwangerschapsverklaring vliegen. Wel raden ze aan om vanaf 28 weken een zwangerschapsverklaring bij je te dragen. Bij een meerlingzwangerschap mag je tot 32 weken meevliegen.

Vliegen na zwangerschap

Ben je pas bevallen? Dan kan je niet gelijk met je pasgeboren baby het vliegtuig instappen. Bij veel vliegtuigmaatschappijen mag je vliegen met je kindje als hij 7 dagen oud is. Toch kan je het beste wachten tot je kleine minimaal 6 weken is. Dan zijn de longen wat beter ontwikkeld.

Zelf mag je vaak 48 uur na je bevalling in het vliegtuig stappen, als je een bevalling zonder problemen hebt gehad. Ben je bevallen met een keizersnede? Dan moet je hier langer mee wachten. Hoe lang dit is, hangt af van de vliegtuigmaatschappij. Meestal gaat het om een paar weken.

Tips voor als je zwanger gaat vliegen

Vliegen als je zwanger bent kan wat minder comfortabel zijn dan wanneer je niet zwanger bent. Met de tips hieronder kan je jouw vliegreis zo prettig mogelijk maken:

  • Boek een fijne stoel. Een stoel aan het gangpad dichtbij het toilet is wel zo prettig als je vaak moet plassen. Ook een stoel met extra beenruimte kan fijn zijn als je zwanger bent.
  • Beweeg genoeg. Zorg dat je af en toe beweegt. Loop bijvoorbeeld heen en weer of doe rek- en strekoefeningetjes op je plaats. Dit zorgt voor een kleinere kans op trombose.
  • Vergeet je documenten niet. Denk aan je zwangerschapskaart, zo nodig je zwangerschapsverklaring en de contactgegevens van je arts of verloskundige. Neem voor de zekerheid van alles een paar kopieën van mee.
  • Bereid je goed voor. Zorg bijvoorbeeld dat je weet waar je een arts of verloskundige kan vinden op de plek van bestemming. Ook is het slim om je vliegplannen te bespreken met je arts of verloskundige. Deze kan goed inschatten of het in jouw geval veilig is.
  • Draag comfortabele kleding. Op het vliegveld en tijdens je vlucht zit je heel wat uren in dezelfde houding. Het is dan wel zo fijn om kleding aan te hebben die lekker zit. Door laagjes te dragen kan je makkelijk iets aan- of uittrekken als je het koud of warm hebt.
  • Drink genoeg. In het vliegtuig is de lucht wat droger. Door genoeg water te drinken zorg je ervoor dat je genoeg vocht binnenkrijgt.
  • Draag zo nodig steunkousen. Heb je snel last van opgezwollen voeten? Steunkousen kunnen dit helpen voorkomen. Ook maken ze het risico op trombose kleiner.
  • Doe de gordel onder je buik. Ook als je zwanger bent, is het dragen van een gordel in het vliegtuig verplicht. Je kan de veiligheidsgordel het beste onder je buik vastzetten. Zo drukt hij niet in je buik.