Zwanger en vliegen

Wil je nog één keer samen op vakantie voordat je baby komt? Heerlijk babymoonen in de zon. Maar wat zijn de regels over vliegen tijdens de zwangerschap? Lees hier alles wat je moet weten over zwanger en vliegen.

Let op: veranderingen door de coronacrisis

Door de coronacrisis is de informatie in dit artikel helaas niet of minder van toepassing. Ook is het mogelijk dat het op dit moment anders georganiseerd is dan hieronder besproken. Bekijk de actuele informatie over corona en je zwangerschap, bevalling en baby >>

Algemene regels

Ben je zwanger en wil je met het vliegtuig op vakantie? Dat kan, maar het hangt ervan af hoeveel weken je zwanger bent. Over het algemeen kan je tot 28 weken probleemloos het vliegtuig instappen. Geef bij het boeken wel aan dat je zwanger bent.

Na de 36 weken zullen vrijwel alle vliegmaatschappijen je weigeren, omdat ze geen bevalling in de lucht willen riskeren. Er is een tekort aan middelen en deskundigheid om een bevalling te begeleiden, zeker in het geval van complicaties. Als je een meerling verwacht, ligt de grens bij 34 weken.

Tussen de 28 en 36 (of 34) weken heb je vaak een zwangerschapsverklaring nodig om te mogen vliegen (zie hieronder). Daarnaast kunnen de regels per luchtvaartmaatschappij verschillen. Kijk onderin dit artikel voor de regels per maatschappij.

Ideale periode

De ideale periode om te vliegen tijdens je zwangerschap is het tweede trimester. De meeste zwangere vrouwen hebben dan het minst last van zwangerschapskwaaltjes, terwijl je nog wel mobiel bent. Ook is de kans op een bevalling in de lucht dan nog nauwelijks aanwezig.

Zwangerschapsverklaring en vrijwaringsverklaring

Na 28 weken vragen de meeste vliegmaatschappijen om een zwangerschapsverklaring. Daarin staat dat je arts of verloskundige je fit genoeg vindt om te vliegen. Ook staat je uitgerekende datum erin vermeld. De verklaring moet ondertekend zijn door je arts of verloskundige en mag meestal niet ouder zijn dan 5 dagen.

Het is handig om zo’n verklaring bij je te hebben. Zonder deze verklaring mogen vliegmaatschappijen je weigeren als ze vermoeden dat je hoogzwanger bent.

Sommige luchtvaartmaatschappijen vragen je om een vrijwaringsverklaring te ondertekenen. Daarmee onderken je dat zij niet aansprakelijk zijn voor eventuele complicaties tijdens de vlucht.

Bespreek je vliegplannen altijd even met je arts of verloskundige voor je gaat boeken. Deze kan goed inschatten of het in jouw geval veilig is. Als je zwangerschap normaal verloopt zullen er geen bezwaren zijn.

Gezondheidsrisico’s

Hoe zit het met de risico’s voor jouw gezondheid en die van je baby? Hoe (on)veilig is het om te vliegen tijdens je zwangerschap?

Kosmische straling

In de atmosfeer bevindt zich kosmische straling. Hoog in de lucht is deze veel hoger dan bij de grond. Er wordt weleens beweerd dat deze straling schadelijk kan zijn voor een ongeboren kind. Als je een enkele keer een vliegreis maakt, zijn deze risico’s verwaarloosbaar. Dit gaat pas een rol spelen als je zeer frequent vliegt, bijvoorbeeld als je stewardess of pilo(o)t(e) bent. In zulke gevallen gelden er speciale arboregels.

Druk

De luchtdruk in een vliegtuig verschilt van de luchtdruk op de grond. Je lichaam ondergaat dit drukverschil ook. Dat voel je op je trommelvliezen. Deze druk heeft geen invloed op de vruchtvliezen, omdat deze niet in contact staan met de buitenlucht.

Veiligheidsscans

Je kan bij de veiligheidscontroles gerust door de metaaldetector lopen. Ook de Security Scanner is veilig. Deze werken niet met röntgenstraling, maar met een ‘millimeter wave’-techniek. Scanners met röntgenstraling (zoals de Bodyscan) kan je beter vermijden.

Trombose

Iedereen die een lange vliegreis maakt, heeft een iets verhoogd risico op een trombosebeen. Als zwangere is het risico op trombose onder invloed van hormonen ook al licht verhoogd ten opzichte van normaal.

Dit betekent niet dat je gelijk een groot risico loopt op een trombosebeen als je gaat vliegen tijdens je zwangerschap. Wel is het verstandig er extra op te letten dat je af en toe je benen strekt, goed drinkt en wat strekoefeningen met je benen en voeten doet als je zit.

Tips voor vliegen tijdens je zwangerschap

Vliegen als je zwanger bent is natuurlijk wat minder comfortabel dan als je dat niet bent. Met onderstaande tips kan je jouw vliegreis zo prettig mogelijk maken:

  • Boek een stoel aan het gangpad dichtbij het toilet, wel zo prettig met die de frequente wc-bezoekjes
  • Een stoel met extra beenruimte boeken is ook geen overbodige luxe als je zwanger bent
  • Zorg dat je af en toe beweegt: even heen en weer lopen, of wat rek- en strekoefeningetjes doen op je plaats
  • Neem je zwangerschapskaart en contactgegevens van je arts of verloskundige mee
  • Zorg dat je weet waar je een arts of verloskundige kan vinden op de plek van bestemming
  • Draag comfortabele, loszittende kleding
  • Drink genoeg, zodat je vochtbalans goed blijft
  • Draag eventueel steunkousen, ze helpen opgezwollen voeten voorkomen en verminderen het risico op trombose
  • Draag je veiligheidsgordel onder je buik

Luchtvaartmaatschappijen

Het is slim om je vooraf goed te verdiepen in de verschillende luchtvaartmaatschappijen. Niet alleen vanwege de regels die ze hanteren, maar ook wat betreft eventuele voordelen. Sommige maatschappijen bieden gratis water aan tijdens de vlucht of geven je voorrang bij het instappen.

KLM

Tot 36 weken mag je mee met KLM. Bij een zwangerschap met complicaties moet je een doktersverklaring kunnen overleggen. Bij een meerlingzwangerschap adviseert KLM om een arts of verloskundige te raadplegen.

Ryanair

Vliegen mag tot 36 weken. Vrouwen die een meerling verwachten mogen tot 32 weken vliegen. Na 28 weken zwangerschap wordt gevraagd om een “fit to fly” verklaring van een arts of verloskundige.

Transavia

Vliegen mag tot 36 weken. Bij complicaties of een meerlingzwangerschap mag het tot 34 weken. Bij complicaties wordt er ook gevraagd om een doktersverklaring (in het Engels) die niet ouder is dan 7 dagen en waarin staat dat je “fit to fly” bent.

EasyJet

Je mag meevliegen tot 36 weken bij een eenlingzwangerschap. Verwacht je een meerling, dan is vliegen na 32 weken niet meer toegestaan. Zijn er complicaties? Dan eist Easyjet dat van tevoren de huisarts is gecontacteerd. Easyjet vermeldt op hun site niks over een doktersverklaring, dus wij raden aan om die vanaf 28 weken wel mee te nemen.

TUIfly (voorheen Arkefly)

Tot 28 weken mag je reizen zonder zwangerschapsverklaring. Tussen de 28 en 36 weken is een zwangerschapsverklaring nodig, die niet ouder is dan 7 dagen. Ook moet in deze periode bij de check-in een vrijwaringsbewijs worden ingevuld. Na 36 weken is vliegen niet meer toegestaan.

Lufthansa

Bij een ongecompliceerde zwangerschap mag je tot 36 weken zonder doktersverklaring vliegen. Wel raden ze aan om vanaf 28 weken een doktersverklaring bij je te dragen. Bij een meerlingzwangerschap mag je tot 28 weken meevliegen.