zwangerschapspraat

Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken. Deze zijn opgedeeld in 3 zwangerschapstrimesters. Ieder trimester duurt ongeveer 3 maanden.

Weet jij hoeveel weken je zwanger bent? Klik dan op jouw week en lees onder andere over de ontwikkeling van je baby en wat er aan je lichaam verandert. Weet je liever in grote lijnen wat je per fase kan verwachten, dan kan je de ontwikkelingen per zwangerschapstrimester lezen.

Weken eerste trimester

Het eerste trimester loopt van week 1 tot en met week 12 van je zwangerschap. Bereken je uitgerekende datum om erachter te komen in welke week je zit.

Het eerste trimester

Eerste zwangerschapstrimesterIn het eerste zwangerschapstrimester gebeurt ontzettend veel. De bevruchting en innesteling zorgen ervoor dat jij echt zwanger bent. Door zwangerschapshormonen kan je (veel) last krijgen van zwangerschapssymptomen. In je buik wordt de bevruchte eicel een embryo en vervolgens een foetus. Ondertussen ga jij naar de verloskundige, krijg je een termijnecho en vertel je dat je zwanger bent aan je omgeving.

Lees alles over je eerste zwangerschapstrimester.

Het tweede trimester

Tweede zwangerschapstrimesterHet tweede trimester wordt door veel vrouwen als het prettigste periode van de zwangerschap ervaren. Je hebt minder last van die vervelende zwangerschapskwalen en de kans op een miskraam is veel kleiner geworden. Ondertussen blijft je baby zich ontwikkelen en wordt hij snel groter. Vanaf ongeveer 16 weken kan met een echo worden gezien of je een jongen of meisje krijgt. In het begin van dit trimester wordt een zwangerschapsbuikje zichtbaar en deze zal in 3 maanden tijd uitgroeien tot een echte zwangerschapsbuik.

Lees alles over je tweede zwangerschapstrimester.

Het derde trimester

Derde zwangerschapstrimesterIn het derde trimester is je buik zo groot geworden dat deze in de weg gaat zitten. Nu een aantal zwangerschapskwalen uit het eerste trimester terugkomen en je ook last kan krijgen van nieuwe kwalen, wordt de zwangerschap steeds zwaarder. Terwijl je de laatste voorbereidingen treft voor de komt van je baby, is het aftellen echt begonnen. En dat kan, want dit trimester zal eindigen met de bevalling!

Lees alles over je derde zwangerschapstrimester.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app