zwangerschapspraat

Je zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken. Deze weken zijn opgedeeld in drie zwangerschapstrimesters. Ieder trimester duurt ongeveer drie maanden. Wat gebeurt er precies in de drie trimesters van je zwangerschap?

De trimesters van je zwangerschap

Een zwangerschap is verdeeld in drie verschillende fases, de trimesters van je zwangerschap. Elk trimester duurt 12 tot 13 weken en past bij een bepaalde fase in je zwangerschap. In elk trimester gaat je baby door verschillende grote ontwikkelingen en krijg jij verschillende zwangerschapskwaaltjes.

Hoeveel weken zwanger?

Weet jij hoeveel weken je zwanger bent? Klik dan hieronder bij jouw trimester op jouw week en lees hoe je baby zich ontwikkelt. Je kan dit ook elke week in 3D bekijken. Ontdek daarnaast hoe jouw lichaam verandert, vind handige todolijstjes en doe mee aan leuke polletjes. Ben je benieuwd naar wat je in grote lijnen kan verwachten van de trimesters van je zwangerschap? Hieronder vind je een kort overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in elk trimester.

Het eerste trimester van je zwangerschap

In het eerste zwangerschapstrimester gebeurt enorm veel. De bevruchting en innesteling vormen het begin van je zwangerschap. Daarna groeit de bevruchte eicel. In je buik uit tot een embryo dat zich razendsnel ontwikkelt. Het hart en de bloedsomloop gaan al snel werken. Ook de basis van de hersenen en het ruggenmerg worden gevormd. Aan het eind van het eerste trimester werken zelfs de meeste organen al. Vanaf 11 weken zwangerschap is de baby in je buik geen embryo meer, maar een foetus.

Door de vele zwangerschapshormonen kan jij last krijgen van zwangerschapssymptomen. Misschien begint je buik ook al te groeien. In deze periode ga je voor het eerst naar de verloskundige. Ook krijg je een termijnecho en vertel je dat je zwanger bent aan je omgeving. De kans is groot dat je de eerste checklist al aan het afwerken bent. Er is namelijk al veel te regelen in het eerste trimester van je zwangerschap.

Lees alles over je eerste trimester.

Weken eerste trimester

Het eerste trimester loopt van week 1 tot en met week 12 van je zwangerschap. Bereken je uitgerekende datum om erachter te komen in welke week je zit.

Embryo in eerste trimester van de zwangerschap, week 5
24Baby.nl

Het tweede trimester van je zwangerschap

In het tweede trimester blijft je baby zich in hoog tempo ontwikkelen. Je kleine groeit hard en gaat steeds meer op een mensje lijken. Ook binnen het lichaam gaat de ontwikkeling snel. Alle organen beginnen te werken en de zintuigen van je kindje worden steeds scherper. Vanaf ongeveer 16 weken kan je met een echo zien of je een jongen of meisje krijgt.

Voor jou begint een fijne fase. Veel vrouwen vinden het tweede trimester namelijk de prettigste periode van de zwangerschap. Je hebt minder last van vervelende zwangerschapskwalen en de kans op een miskraam is veel kleiner geworden. In het begin van dit trimester is nu echt een zwangerschapsbuikje te zien. Deze zal in drie maanden tijd uitgroeien tot een echte zwangerschapsbuik.

Lees alles over je tweede trimester.

Weken tweede trimester

Het tweede trimester loopt van week 13 tot en met week 26.

Embryo in tweede trimester, bij 16 weken zwanger
24Baby.nl

Tip

Volg je zwangerschap met de 24Baby-app

Wil jij je zwangerschap van dag tot dag volgen en mijlpalen bijhouden in een persoonlijk dagboek? En vind je het fijn om te praten met andere zwangere vrouwen in je eigen geboorteclub? Dan is de gratis 24Baby-app wat voor jou. Bekijk alle functies van de zwangerschaps-app en download hem hier >>

Het derde trimester van je zwangerschap

In het derde trimester is je baby vooral druk bezig met groeien. Er wordt een vetlaag gebouwd en de organen rijpen verder uit. Zo bereiden de longen zich voor op een leven buiten de baarmoeder. In dit trimester van je zwangerschap wordt het huisje van je baby langzaam wat krap. Je kindje zoekt daarom een houding die het prettigst ligt. Meestal is dit de achterhoofdsligging. Dit is gelijk de perfecte houding voor je bevalling.

De zwangerschap wordt voor jou nu weer zwaarder. In het derde trimester is je buik zo gegroeid dat deze in de weg gaat zitten. Een aantal zwangerschapskwalen uit het eerste trimester keren terug. Ook kan je last krijgen van nieuwe kwalen. Je bent waarschijnlijk druk bezig met de laatste voorbereidingen voor de komst van je baby. Het aftellen is nu echt begonnen. En dat kan, want dit trimester zal eindigen met je bevalling!

Lees alles over je derde trimester.

Weken derde trimester

Je derde trimester loopt van week 27 tot de week van je bevalling. De meeste vrouwen bevallen in de periode tussen week 37 en week 42.

Baby in het derde trimester van de zwangerschap
24Baby.nl

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app