Stel heeft minder seks tijdens zwangerschap

Waar de een tijdens de zwangerschap staat te springen en intens geniet van seks, moet de ander er niet aan denken. Het is helemaal niet raar als je geen zin in seks hebt wanneer je zwanger bent. Er verandert van alles in je lijf, je hebt last van zwangerschapshormonen en van verschillende zwangerschapskwaaltjes. Niet echt bevorderlijk voor een goede vrijpartij. Hoe kan je toch intiem blijven met je partner?

Er zijn verschillende factoren waardoor je minder of geen zin in seks kan hebben tijdens je zwangerschap, zoals:

  • Zwangerschapshormonen
  • Je trimester
  • Zwangerschapskwaaltjes
  • Onzekerheid over je veranderende lichaam
  • Zorgen

Zwangerschapshormonen

Tijdens je zwangerschap verandert je hormoonhuishouding. De zwangerschapshormonen zijn onmisbaar voor een gezonde zwangerschap. Helaas zijn ze ook de veroorzaker van veel zwangerschapskwaaltjes en niet onbelangrijk: stemmingswisselingen. Het gevolg? Je hebt minder of geen zin in seks.

Bereid jezelf en je partner erop voor dat je tijdens je zwangerschap misschien geen zin in seks hebt en dus minder tussen de lakens te vinden bent. Zo weten jullie allebei waar jullie aan toe zijn. Mocht jij de gelukkige zijn die wel zin heeft, dan is dat alleen maar mooi meegenomen!

Logo Picnic
In samenwerking met Picnic

Teriyaki-gehaktballetjes met broccoli en rijst

Recept van de week! Sticky oosterse balletjes met gewokte knoflookbroccoli en bosui. Lekker, gezond en snel klaar!

Bekijk recept

Trimesters

De zin in seks, of het gebrek hieraan, kan verschillen per trimester. Zo hebben de meeste vrouwen vooral in het eerste trimester veel last van de zwangerschapskwaaltjes, en hierdoor minder zin in seks.

In het tweede trimester nemen de zwangerschapskwaaltjes meestal af. De zin in seks neemt meestal weer toe, soms zelfs in extreme mate. Je veranderde hormoonhuishouding kan je namelijk ook veel voordelen opleveren. Zo is de doorbloeding in je lijf beter, waardoor je clitoris en tepels gevoeliger kunnen zijn. Hierdoor kan je een orgasme intenser ervaren of voor het eerst een orgasme krijgen.

Daarnaast kan je door de hormonen lekker in je vel zitten, je zelfverzekerd en sterk voelen, straal je door de zwangerschapsgloed en kan je je intens verbonden voelen met je partner.

In het derde trimester kan de zin in seks weer afnemen. Hier zijn wederom de zwangerschapskwaaltjes de ‘boosdoeners’, maar ook je groeiende buik en afleidende gedachtes over de komst van je baby kunnen van invloed zijn.

Zwangerschapskwaaltjes

Tijdens je zwangerschap kan je last krijgen van verschillende zwangerschapskwaaltjes, die je zin in seks flink in de weg kunnen zitten. Schaam je hier niet voor, maar praat erover met je partner. Geef aan waarom je geen zin hebt en leg uit dat het niet aan hem of haar ligt.

Vindt je partner het lastig dat jullie minder of geen seks hebben? Bespreek dit dan ook en bekijk samen of jullie de gulden middenweg kunnen vinden. Ga in ieder geval niet over je grenzen heen. Heb je geen zin? Dan heb je geen zin. Er zijn genoeg andere manieren om samen intiem te zijn.

Heb je wel zin, maar zitten die vervelende kwaaltjes in de weg? Zoek dan samen eens uit wat voor jullie prettig is en wat wél werkt. Een aantal voorbeelden:

  • Lekkende borsten. Heb je last van lekkende borsten? Houd dan je bh (met zoogkompressen) aan.
  • Hoofdpijn. Heb je hoofdpijn? Misschien neemt dit af door je eerst lekker te laten masseren door je partner.
  • Tijdstip. Heb je meestal ’s ochtends last van misselijkheid? Experimenteer gerust met de tijden en kijk eens of je ’s middags een momentje kan vinden.
  • Groeiende buik. Zit je buik in de weg? Probeer eens een ander standje.

De oplossing hoeft niet ingewikkeld te zijn en kan ook nog eens voor veel lol tussen de lakens zorgen.

Onzekerheid over je veranderende lichaam

Het is geen verrassing dat je lichaam verandert tijdens je zwangerschap. Je komt waarschijnlijk aan, je rondingen veranderen en je buik groeit met je kindje mee. Veel vrouwen voelen zich onzeker over hun nieuwe lijf en moeten wennen aan hun nieuwe vormen.

Maar ook op seksueel gebied kunnen er dingen veranderen: je kan andere dingen prettig vinden dan voor je zwangerschap. Als je onzeker bent over je eigen lijf, kan je opzien tegen de seks en neemt je zin in seks flink af.

Waarschijnlijk is je onzekerheid ongegrond en vindt je partner je nu mooier dan ooit. Toch neemt dit jouw onzekere gevoelens niet weg. Wederom is open en eerlijk zijn tegen je partner erg belangrijk. Praat over je onzekerheden, dit neemt vaak al een groot deel van de schaamte en het ongemak weg!

Daarnaast kunnen jullie samen kijken naar praktische oplossingen. Misschien helpt het om voorlopig de lichten te dimmen of helemaal uit te doen tijdens het vrijen, of voel je je prettiger met een T-shirt aan. Misschien is de oplossing wel om voorlopig geen seks te hebben en alleen te knuffelen. Samen komen jullie er wel uit!

Zorgen

Met een baby op komst, moet je ontzettend veel regelen. Is de babykamer al klaar? Is alles op je werk al geregeld? En hoe zit het met de rest van de babyuitzet? Als je hoofd vol zit met van alles en nog wat, is het lastig om ruimte te vinden voor seks, laat staan hiervan te kunnen genieten. Je hebt wel wat anders aan je hoofd!

Heb je toch behoefte aan seks of wil je hier ruimte voor maken? Probeer je hoofd dan bewust leeg te maken voordat je naar bed gaat. Zet de tv, telefoon en tablet op tijd uit, dan heb je hier in ieder geval geen afleiding van. Schrijf je zorgen en alle to-do’s in een schriftje. Vlak voordat je naar bed gaat kan je hier toch niets meer aan doen, dus parkeer ze tot morgen. Doe vervolgens iets waardoor je ontspant. Lees een goed boek, doe mindfulness-oefeningen of stap onder de douche. Met een leeg hoofd heb je meer ruimte voor intimiteit.

Intimiteit vs. seks

De termen intimiteit en seks worden nogal eens door elkaar gehaald. Dat je geen zin hebt in seks, betekent namelijk niet dat je geen behoefte hebt aan intimiteit. Seks is een vorm van fysieke intimiteit, maar is zeker niet de enige manier om intiem te zijn met je partner. Zo zijn knuffelen, zoenen en strelen ook vormen van fysieke intimiteit.

Daarnaast is emotionele intimiteit erg belangrijk in een relatie, vaak nog belangrijker dan fysieke intimiteit. Door emotionele intimiteit voel je je verbonden met de ander en kan je intens van iemand houden. Dit bereik je onder meer door jezelf open te stellen bij de ander en je emoties te tonen, maar ook door interesse in de ander te tonen en elkaar de ruimte te geven om jezelf te zijn.

Geen zin in seks, wel in intimiteit

Er zijn tijdens je zwangerschap dus zat redenen waardoor je geen zin in seks kan hebben, en daar is helemaal niets mis mee. Je kan echter wel de behoefte hebben aan intimiteit met je partner. Deze tips kunnen helpen om samen intiem te zijn:

  • Samen een filmpje kijken. Met een dekentje op de bank, jij verwikkeld in de armen van je partner, met jullie hoofden tegen elkaar. Dit is intimiteit op zijn top.
  • Massage(s). Als je last hebt van verschillende zwangerschapskwaaltjes, is een massage wel zo welkom. Maak er gelijk een intiem momentje van samen. Dim de lichten, steek kaarsen aan en zet een muziekje aan op de achtergrond. Het is nu even alleen jij en je partner. Uiteraard heeft je partner ook wel een massage verdiend!
  • Samen douchen of in bad. Samen onder de douche of in bad is ook erg intiem. Zeep elkaar lekker in en spoel alle sop van elkaars lijf. Komt wel zo goed uit nu jij niet meer overal bij kan… Droog elkaar daarna af of blijf nog even knuffelen.
  • Knuffelen, strelen, aaien en zoenen. Als je misselijk bent of net van stemming wisselt, zit je hier waarschijnlijk niet echt op te wachten. Als je vooral vermoeid bent, kunnen knuffelen en aaien meestal nog wel fijn zijn. Zit je buik in de weg bij het knuffelen? Dan is lepeltje-lepeltje de ideale knuffelhouding; hij liggend achter jou, jij met je rug tegen zijn buik.
  • Samen tegen de baby kletsen en de baby voelen bewegen. In het derde trimester van je zwangerschap kan je baby jullie al horen. Oké, hij verstaat jullie nog niet, maar hij hoort wel geluiden en dat stelt hem gerust. Daarnaast herkent hij jullie stemmen zo al meteen na de geboorte. Praat samen tegen je kleine, speel jullie favoriete muziek en laat je partner de schopjes en bewegingen in je buik voelen. Dit intieme momentje ga je na je zwangerschap niet meer meemaken, dus geniet er lekker van!