Strippen van de baarmoedermond om de bevalling op te wekken

Bij de term ‘strippen’ heb je als je niet in verwachting bent waarschijnlijk heel andere associaties, maar als jouw uitgerekende datum begint te naderen is het een term die je vast al eens gehoord hebt. Het is een manier om de bevalling op gang te helpen. Maar wat houdt dit nu precies in? Wanneer zal de verloskundige dit overwegen en wat kan je er van verwachten?

Wat is strippen?

De vliezen van de vruchtzak waar je baby al negen maanden in rondzwemt zitten vast aan de wanden van de baarmoeder. Bij het strippen brengt de verloskundige haar vingers in de baarmoedermond naar binnen. Je moet hiervoor wel al enige ontsluiting hebben. Door voorzichtig met haar vingers ronddraaiende bewegingen rondom het hoofdje van je baby te maken, scheidt ze de vliezen van de baarmoederwand rondom de baarmoedermond. Deze actie stimuleert je lichaam tot het aanmaken van het stofje prostaglandine.

Onder invloed van prostaglandine wordt de baarmoedermond zachter en weker, wat nodig is voor het passeren van je baby door het geboortekanaal. De baarmoedermond wordt als het ware ‘rijper’ voor de bevalling. Ook kan dit stofje het starten van de baarmoedercontracties opwekken, oftewel de langverwachte weeën. Het strippen kan gewoon in de verloskundigenpraktijk gebeuren, waarna je weer naar huis kan gaan. Nu maar hopen dat die weeën dan echt gaan beginnen.

Waarom strippen?

Je kijkt uit naar het minste of geringste teken dat de bevalling zich zal aandienen, maar je bent inmiddels de 40 weken ruim gepasseerd en er gebeurt nog steeds niks. Dit is het moment waarop de verloskundige tot strippen over zal gaan. Dit om de kansen op een spontane bevalling vóór de 42e week te vergroten.

Een zwangerschap van 42 weken of meer wordt het liefst vermeden, omdat dit meer risico’s vormt voor de gezondheid van je baby en geassocieerd is met een verhoogde babysterfte. Dit komt doordat de placenta dan mogelijk niet meer voldoende in de behoeften van je kindje kan voorzien. Hierdoor kan je baby een tekort aan voedingsstoffen en/of zuurstof krijgen.

Een andere reden om tot strippen over te gaan is als het continueren van de zwangerschap een gevaar vormt voor jouw gezondheid of die van je kindje, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van zwangerschapsvergiftiging.

Wat kan je verwachten na het strippen?

Het is jammer genoeg niet zo dat na het strippen de bevalling direct begint. Het kan dan nog een paar dagen duren voor de echte weeën beginnen. Bovendien is er geen garantie dat het strippen altijd zal leiden tot het begin van de bevalling.

Bij sommige vrouwen helpt het niet en zal uiteindelijk over gegaan worden tot het daadwerkelijk inleiden van de bevalling als deze zich niet spontaan aandient. Toch is wetenschappelijk bewezen dat strippen een effectieve methode is om de bevalling op gang te helpen.

Is het pijnlijk?

Dat verschilt eigenlijk per persoon. Veel vrouwen ervaren het strippen zelf als een wat oncomfortabel maar niet echt pijnlijk gevoel. Tot 24 uur na het strippen kan het voorkomen dat je menstruatieachtige krampen of contracties ervaart.

De drie dagen na het strippen kan je ook kleine hoeveelheden bloed verliezen (spotting). Door de aanraking van de goed doorbloede baarmoeder kan er een bloedvaatje springen. Deze bloeding kan rood, roze of bruin zijn en kan vermengd zijn met slijm. Het is volkomen onschuldig en stopt vanzelf.

Strippen is voor zover bekend een methode zonder risico’s. Mocht je toch last krijgen van hevige pijn of zoveel bloedverlies dat het met maandverband niet onder controle te krijgen is, dan is dit een reden om contact op te nemen met je verloskundige of arts.

Zijn er alternatieven?

Uit onderzoek blijkt dat strippen de enige wetenschappelijk bewezen methode is om de bevalling op te wekken. Uiteraard zijn er alternatieven die je gemakkelijk zelf kan proberen. Deze zijn wellicht niet wetenschappelijk onderbouwd, maar: baat het niet dan schaadt het niet. Lees hier meer over in ons artikel ‘De bevalling opwekken, kan je dat zelf?’

Bron foto