Zwanger stel bekijkt kleertjes en bespreekt wat te regelen voor de bevalling

Is je vrouw in de laatste zwangerschapsweken aanbeland? Dan komt de bevalling snel dichterbij. Als alles geregeld is, begint het wachten. Jij kan als partner het een en ander doen om ervoor te zorgen dat de start van de bevalling zo goed mogelijk verloopt. Deze 9 dingen kan jij op je nemen.

1. De vluchtkoffer inpakken

De meeste eerstgeborenen in Nederland worden in het ziekenhuis geboren. Ook als de voorkeur bij een thuisbevalling ligt. Houd dus altijd rekening met de mogelijkheid dat je naar het ziekenhuis moet. En zorg er dan voor dat er een vluchtkoffer of weekendtas klaarstaat. Hier wil je je niet mee bezig houden als je partner weeën aan het weg puffen is.

In de koffer doe je toiletartikelen, kleren voor je vrouw, jezelf en je baby. Het handigst is om voor je baby de allerkleinste maat en een maat groter mee te nemen, want je weet van tevoren niet welke maat je baby nodig zal hebben. Dat betekent: twee rompers, twee broeken, twee truien of vesten, twee paar sokken en slofjes en twee mutsen.

Denk bij kleding voor je geliefde aan een nachthemd, ruime pyjama of iets anders om in te bevallen, loszittende kleding voor na de bevalling en dikke sokken. Een bevallende vrouw krijgt bijna altijd steenkoude voeten. Vergeet de kleding voor jezelf niet, want het kan zomaar gebeuren dat ook jij een nacht moet blijven.


Wat moet ik nog regelen voor de geboorte?

Bereid je goed voor met het persoonlijk overzicht van de Rijksoverheid. Vul de vragen in en weet wat jij moet regelen als je een kind krijgt. Zo weet je - ook als partner - zeker dat je niks belangrijks vergeet

Maak je overzicht

2. Bereid je voor en lees je in

Een bevalling is nogal een… bevalling. Het is topsport. Als je het nog nooit hebt meegemaakt, kan je je er weinig bij voorstellen. Maar je kan ervan uitgaan dat het zowel lichamelijk als psychisch een intense ervaring wordt. Ook voor jou. Als partner heb je in de aanloop naar en tijdens de bevalling een belangrijke taak.

Lees je daarom goed in. Zorg bijvoorbeeld dat je op de hoogte bent van alle vormen van pijnbestrijding. En doe een paar maanden voor de uitgerekende datum samen een zwangerschapscursus. Hoe beter jullie op elkaar zijn ingespeeld, hoe meer je vrouw straks aan je heeft en hoe prettiger de bevalling verloopt.

3. Neem rust vooraf

Een gemiddelde eerste bevalling duurt 12 tot 24 uur. Van de allereerste wee, tot het moment dat jullie kind geboren wordt. Terwijl je vrouw weeën heeft, haar vliezen breken, of ze aan het persen is, sta je aan haar zijde. Zorg dat je daarvoor (en waar mogelijk tussenin) je rust neemt. Je vrouw moet het zware werk gaan doen, maar heeft er niets aan als jij oververmoeid aan haar bed staat. Probeer dus zo fit mogelijk te zijn. Dan ben je de beste steun tijdens de bevalling.

4. Zorg voor een volgetankte auto

Je vrouw heeft regelmatige weeën die elke minuut terugkomen. Op het moment dat jullie naar het ziekenhuis gaan, stapt je vrouw al weeën weg puffend de auto in. Bij het starten van de wagen wil je dan niet erachter komen dat de tank bijna leeg is. Zorg dus voor een volgetankte auto. En verken van tevoren de weg naar het ziekenhuis of zet het adres alvast in je navigatiesysteem. Hoe minder stress jij hebt tijdens deze rit, hoe minder stress je vrouw heeft.

Bonustip: leg op de bijrijdersstoel een doorlekmatje uit het kraampakket. Zo houd je de stoel schoon als de vliezen breken in de auto.

5. Contact met de verloskundige

Het is handig om het nummer van de verloskundige in je telefoon te hebben staan. Jij kan in de beginfase van de bevalling de weeën bijhouden. Naarmate de weeën bij je vrouw regelmatiger worden, is ze steeds minder aanspreekbaar. Ze gaat langzaam over in de overlevingsmodus. Dan is ze alleen nog maar bezig met het wegpuffen van weeën en het voorbereiden op de volgende.

Zorg er daarom voor dat jij ook weet wanneer je de verloskundige belt en neem hierin het initiatief. Ook als het midden in de nacht is. Tijdens de bevalling ben jij een belangrijke schakel en is het van belang dat je goed contact hebt met de verloskundige.

6. Wees solidair

Het is de gehele zwangerschap aardig om solidair te zijn, maar probeer in de laatste maand extra solidair te zijn met je zwangere vrouw. Ga niet met vrienden de kroeg in, terwijl je vrouw elk moment kan bevallen. Je wilt niet met een alcoholkegel en een knoflookadem van de shoarma aan het kraambed staan. Bovendien is het wel zo fijn als jij je vrouw zelf naar het ziekenhuis kan rijden.

Het kan sowieso geen kwaad om jezelf wat meer te verzorgen voor de bevalling. Je vrouw is nu eenmaal het meest gebaat bij een aanwezige, nuchtere en frisgewassen partner als ze gaat bevallen.

7. Houd je agenda zo leeg mogelijk rondom de uitgerekende datum

Minder dan 5% van de kinderen wordt geboren op de uitgerekende datum. De kans is zelfs groot dat je eerste kind daarna wordt geboren. Toch moet je er rekening mee houden dat het ook te vroeg geboren kan worden. Je hoeft de laatste maand niet je hele sociale leven in de vriezer te zetten. Het kan alleen geen kwaad om je agenda zo leeg mogelijk te houden rondom de uitgerekende datum.

Plan geen weekend met vrienden en sla zakelijke reizen in deze maand even over. Probeer ook stress-verhogende gebeurtenissen zoals verhuizingen en verbouwingen niet in deze maand te plannen. Zorg er vooral voor dat je binnen korte tijd bij je vrouw kan zijn wanneer de eerste weeën zich aandienen.

8. Doe wat je vrouw je vraagt

Dit geldt eigenlijk altijd, maar zeker rond de bevalling. Doe wat je vrouw je vraagt. De hormonen gieren al bijna negen maanden door haar lichaam en dat gaat rond de bevalling naar een hoogtepunt. Veel vrouwen hebben de laatste maand een sterke nesteldrang. Dat betekent: opruimen, inkopen, schoonmaken, schoonmaken en schoonmaken. Zodat het nest pico bello in orde is als de baby er is.

Jij bent een essentieel onderdeel in dat proces. Dus als je vrouw vraagt om die ranzige kliko die ver weg in de achtertuin staat uit te spuiten, dan doe je dat. Als ze wil dat je de hele zolder, waar jullie al drie jaar niet zijn geweest, helemaal uitzoekt en opruimt, dan doe je dat. Zij is degene die straks het echt zware werk moet doen.

9. Koop baargoud

Het is van oorsprong een oude traditie uit de rijkere kringen om baargoud te kopen. Inmiddels doen vaders uit alle lagen van de samenleving dit. Als de vrouw is bevallen – en daarmee een prestatie van topformaat heeft geleverd – krijgt ze van haar partner baargoud (ook wel werpgoud genoemd).

Ruim 40% van de vrouwen in Nederland krijgt van haar partner een sieraad cadeau na de bevalling. Ben je niet traditioneel ingesteld en vind je het onzin? Dan kan je het ook gewoon als een mooi gebaar zien en alsnog naar de juwelier gaan voor een mooie armband, ring, ketting of oorbellen. Wat je vrouw voor elkaar heeft gekregen is namelijk niet in goud uit te drukken.

Willem Bisseling

Dit artikel is geschreven door Willem Bisseling. Willem is literair agent, schrijver en vader van Bente en Doris. Hij schreef hét boek voor (aanstaande) vaders: Vader op komst.