zwangere vrouw zit op bed en overweegt zwangerschapsketting

Veel vrouwen dragen tijdens de zwangerschap een zwangerschapsketting met een belletje eraan. Het geluid zou je baby een rustgevend gevoel geven en de band met je kindje versterken. Maar is dit ook zo? Is het veilig om een zwangerschapsketting te dragen, of niet?

Wat is een zwangerschapsketting?

Een zwangerschapsketting is een sieraad met een belletje eraan, dat een zacht, tinkelend geluid maakt als het over je buik rolt. Dit wordt ook wel een bola ketting of een babybel genoemd.

In webshops zijn veel verschillende soorten zwangerschapskettingen te vinden. Je kan kiezen uit gouden, zilveren of felgekleurde hangers, effen of met een figuurtje erop (bijvoorbeeld twee kleine voetjes). De prijzen liggen meestal tussen de €20 en €30.

Waar komt het vandaan?

In Mexico is het dragen van een zwangerschapsketting een eeuwenoud gebruik. De Maya’s geloofden dat de ketting een zwangere vrouw en haar kindje beschermde tegen kwade geesten.

Het geluid in het balletje had volgens hen niet alleen een rustgevende werking op de moeder en de baby, maar diende ook als lokaas voor beschermengelen. Als een moeder zich onveilig voelde, kon ze met het geluid van de ketting de goede geesten naar zich toe roepen.

Waarom zou je een zwangerschapsketting dragen?

Het dragen van een bola ketting zou allerlei positieve effecten hebben. Het geluid van de babybel geeft je kindje mogelijk een rustgevend en veilig gevoel. Ook kan je door met het balletje te rinkelen contact maken met je baby, zodat de band tussen jullie wordt versterkt.

Sommige moeders hangen de ketting na de geboorte boven de wieg. De gedachte is dat je kindje het geluid herkent en het hem doet denken aan de veilige omgeving van de baarmoeder.

Werkt een zwangerschapsketting rustgevend?

Naar de werking van zwangerschapskettingen is geen onderzoek gedaan. Of het inderdaad rustgevend werkt, is dus maar de vraag. We weten dat je baby na 20 weken zwangerschap geluiden kan horen die van buiten de baarmoeder komen. Je baby hoort vanaf dat moment jouw hartslag en jouw stem. Hij herkent je stem dan ook gelijk na de geboorte.

Veel andere geluiden van buitenaf worden gedempt door de lagen vocht en vet waar het doorheen moet. De geluidssterkte zakt dan zo’n 30 tot 40 decibel. Dit kan je vergelijken met het verschil tussen een normaal gesprek en fluisteren.

Vooral lage (harde) geluiden kunnen je baby bereiken. Hoge geluiden, zoals een belletje, komen hier waarschijnlijk niet doorheen. Daarnaast is het gehoor van je baby nog erg ongevoelig voor zachte geluiden. De kans dat je baby het belletje goed kan horen, is daarom klein.

Is een zwangerschapsketting veilig?

Het dragen van een zwangerschapsketting is niet gevaarlijk. Voor de veiligheid hoef je het kopen van zo’n ketting dan ook niet te laten. De meeste gynaecologen en verloskundigen zullen het dragen van een zwangerschapsketting dan ook niet afraden.

Er zijn weleens negatieve geluiden geweest over de zwangerschapsketting. Je baby zou naar het geluid toe willen bewegen. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat de ligging van je kindje verandert en hij in stuitligging komt te liggen. Omdat de kans dat je baby het belletje hoort heel klein is, lijkt dit gelukkig erg onwaarschijnlijk.

Heb je toch het idee dat je baby op het geluid van de zwangerschapsketting reageert en twijfel je? Dan kan je altijd overleggen met je verloskundige hoe je de ketting het beste kan dragen.