Moeder die geen roze wolk ervaart

Na je bevalling hoor je mensen vaak praten over een ‘roze wolk’. Misschien is deze roze wolk er helemaal niet. Voor veel ouders is dit herkenbaar. Wat is een roze wolk precies? En waarom is het normaal als deze roze wolk er niet is?

Wat betekent op een roze wolk zitten?

De betekenis van het spreekwoord ‘op een roze wolk zitten’ is: een gevoel van blijheid, geluk of verliefdheid hebben. Het geeft dus een periode aan waarin je deze gevoelens zou moeten voelen. Vaak wordt dit spreekwoord gebruikt bij een verliefdheid of een bruiloft. Maar ook voor je zwangerschap of de periode na je bevalling wordt vaak de term ‘roze wolk’ gebruikt.

Je kan hierdoor het gevoel krijgen dat het niet normaal is als jij niet op een roze wolk zit met je baby. Maar wees gerust: je bent niet de enige. Voor veel ouders is de roze wolk er na de bevalling niet. Je kan overvallen worden door emoties van de bevalling en de komst van je baby. Ook krijg je te maken met kraamtranen. Wanneer deze weer weg zijn, kan die roze wolk nog steeds ver te zoeken zijn. Hoewel verschillende media vaak een ander beeld laten zien, is de roze wolk helemaal niet standaard. Er zijn genoeg ouders die geen roze wolk ervaren en dat is heel normaal.

Hoe voel je je dan wel?

Iedere ouder ervaart een roze wolk en geen roze wolk anders. Na de bevalling moet je herstellen van je bevalling, je bent moe en het kost tijd om te wennen aan je nieuwe gezinssituatie. Ook zit je nog vol hormonen. Je kan daardoor last hebben van prikkelbaarheid of stemmingswisselingen. Niet zo gek dus dat je niet op een roze wolk zweeft. Maar het is net zo goed mogelijk dat je je lichamelijk en mentaal goed voelt en toch geen verliefde gevoelens hebt. Wat jij ook voelt, het is oké. Een roze wolk is er gewoon niet altijd.

Een andere kleur wolk

Dat er niet altijd een roze wolk is, hoeft niet te betekenen dat de wolk zwart is. Er zijn veel kleuren daartussenin. Kleurt jouw wolk niet roze, maar lichtgrijs? Dit wil niet meteen zeggen dat je last hebt van een postnatale depressie. Je kan geen roze wolk ervaren zonder dat je depressief bent. Dit komt zelfs heel vaak voor. Je zou kunnen zeggen dat een roze wolk eerder uitzondering dan regel is.

“Er is zoveel meer tussen een roze wolk en een donderwolk. Een roze wolk is een heel ruim begrip.

Waarom geen roze wolk: 8 redenen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij de roze wolk niet tegenkomt in de periode na je bevalling. Dit kan komen door een heftige situatie rondom je bevalling of daarna. Maar het kan ook passen bij een normale kraamtijd. Hieronder vind je acht redenen.

Geen reden

Om te beginnen hoeft er niet altijd een reden te zijn. Soms voel je gewoon wat je voelt, zonder reden. En dat is helemaal niet erg.

“Een goede zwangerschap, goede bevalling, gezond kind en goed herstel. Nog steeds geen roze wolk, hoor.

Hormonen

Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam extra hormonen aan. Als je baby geboren wordt, moeten je hormonen weer in balans komen. Dit kan best even duren. Deze hormoonveranderingen kunnen ervoor zorgen dat je je niet gelijk blij en verliefd voelt.

Wennen

Na negen maanden wordt jullie baby geboren. Dat is heel bijzonder, maar je krijgt er een grote nieuwe rol bij: die van papa of mama. Dit kan flink wennen zijn. Je leven staat op zijn kop en je hebt allemaal nieuwe verzorgingstaken en verantwoordelijkheden. Het is normaal dat je een beetje moet groeien in deze rol. De meeste nieuwe ouders hebben even tijd nodig om hieraan te wennen.

Het gaat niet goed met jou

Het kan gebeuren dat je zelf erg ziek bent tijdens de zwangerschap of rondom je bevalling. Misschien had je zwangerschapsvergiftiging of ben je veel bloed verloren. Je voelt je dan na de bevalling nog zwak of ziek. Herstellen kost extra veel tijd. Het is dus niet gek dat je niet blij en verliefd voelt. Lichamelijk en mentaal kan je niet goed in je vel zitten. Belangrijk is dat je hier de hulp voor krijgt die je nodig hebt om goed te herstellen.

Er is iets aan de hand met je baby

Na je bevalling hoop je dat alles goed gaat met je baby. Als dit niet zo is, kan je heel hard van je roze wolk afvallen. Als je kind na de geboorte ziek is en in het ziekenhuis moet blijven, is dat heftig om mee te maken. De start van je kraamtijd loopt ineens anders dan verwacht. Door de zorgen om je zieke kind heb je helemaal geen tijd om stil te staan bij een roze wolk. Het belangrijkste is dat je baby snel weer gezond is.

“Al heb je je zo goed voorbereid en wil je nog zoveel liefde geven. De eerste periode is gewoon zwaar.

Slapeloze nachten

Je baby houdt geen rekening met jouw schema of tijdsplanning. Ook je nachtrust gaat er vaak op achteruit na de komst van jullie baby. Je kan geluk hebben met een baby die al snel doorslaapt. Toch slapen meeste baby’s de eerste maanden nog niet hele nachten door en jij dus ook niet. Slaaptekort heeft een grote invloed op je stemming en gevoel. Je wordt er eerder somber dan gelukkig van.

“Ik pleit naast een zwangerschapscursus en een bevallingscursus voor een cursus "hoe overleef ik de kraamtijd” cursus.

Terugkijken op je bevalling

Je bevalling is een grote gebeurtenis in je leven. Het duurt soms even voordat je goed terugkijkt op je bevalling. Het is mogelijk dat jouw bevalling anders gelopen is dan je had verwacht of gehoopt. Misschien wilde je graag thuis bevallen en is dit niet gelukt. Of je bent overvallen door een (spoed)keizersnede. Je had misschien liever een andere ervaring gehad. Hierdoor denk je misschien met minder positieve gevoelens terug aan de bevalling. Het kan wat tijd kosten om dit een plekje te geven.

De borstvoeding verloopt stroef

Borstvoeding geven is niet alleen maar fijn. Borstvoeding geven is ook hard werken. Vooral in de eerste paar dagen en weken kan het zoeken zijn naar wat werkt voor jou en je baby. Als je melk niet goed op gang komt of als het aanleggen wat moeilijker gaat, kan dit voor stress zorgen. Dit kan de eerste periode extra zwaar maken.

Jullie vertellen

Op het 24Babyforum deelden jullie je ervaringen om andere ouders te helpen. Hieronder lees je mooie uitspraken van ouders waarbij een roze wolk ver te zoeken was na de bevalling.

“Kaartjes aan de muur met ‘geniet van je roze wolk!’ wilde ik het liefste verscheuren.”
– UtrechtOost

“Er is zoveel meer tussen een roze wolk en een donderwolk. Een roze wolk is een heel ruim begrip.”
– Rosha88

“Laten we niet doen alsof die roze wolk de standaard is. Hij is eerder uitzonderlijk en je bent helemaal normaal als je ‘m niet hebt. Laten we dat eens normaliseren.”
– Huplakee88

“Volgens mij is de echte roze wolk voor weinig moeders weggelegd, en daar hoeft niet eens een heftig verhaal aan vooraf te gaan.”
– mmddgg

“Ik ken geen enkele ouder die op een roze wolk zit.”
– Rosha88

“Er wordt je zo opgelegd dat je moet genieten. Al die geweldige plaatjes op social media helpen ook niet..”
– leeuwin89

“Een goede zwangerschap, goede bevalling, gezond kind en goed herstel. Nog steeds geen roze wolk hoor.”
– ilain

“Ik pleit naast een zwangerschapscursus en een bevallingscursus voor een “hoe overleef ik de kraamtijd” cursus.”
– mmddgg

“Ik heb het idee dat ik nu met 1,5 jaar pas op de roze wolk zit.”
– Justamom

“De roze wolk is er helemaal niet. Maar dat hoeft ook niet.”
– UtrechtOost

“Al heb je je zo goed voorbereid en wil je nog zoveel liefde geven. De eerste periode is gewoon zwaar.”
– Ellen-B

Wanneer aan de bel trekken?

Het wegblijven van de roze wolk is meestal dus niets om je zorgen over te maken. Je hoeft niet meteen je huisarts te bellen als je je verdrietig voelt na de komst van je baby. Wel is het goed om in de gaten te houden of je klachten krijgt die op een postnatale depressie kunnen wijzen. Maak bij de volgende situaties wel een afspraak bij de huisarts:

  • Je hebt sombere gevoelens, die lang aanhouden.
  • Je hebt depressieve klachten, die steeds erger worden.
  • Je gevoelens maken het moeilijk om voor je baby te zorgen.
  • Je voelt je zo slecht dat je moeilijk dagelijkse taken kan uitvoeren.
  • Je krijgt gedachten over jezelf of je baby wat aandoen.

Bij vragen of twijfels kan je ook altijd je dokter of verloskundige bellen.

Tips als je geen roze wolk hebt

Zit jij na de bevalling niet op een roze wolk en vind je het moeilijk om hiermee om te gaan? Misschien heb je iets aan deze tips.

  • Accepteer een andere kleur wolk. Het is niet gek dat je je zo voelt. Wel is het belangrijk om je gevoelens te accepteren. Laat ze er zijn en bekijk alles van dag tot dag.
  • Praat erover. Blijf niet alleen rondlopen met een donderwolk, maar praat erover met anderen en vraag mensen om hulp. Benoem het, schrijf het op of lucht uitgebreid je hart. Kies iets wat goed past bij jou.
  • Open een topic op het forum. Op ons forum kan je met andere moeders praten die in dezelfde situatie zitten. Als je lid wordt van een geboorteclub ontmoet je ouders die allemaal rond dezelfde periode als jij ouders zijn geworden.
  • Voel je niet schuldig. Je hoeft je niet schuldig te voelen als je geen roze wolk ervaart. Heel veel ouders hebben dit. Het betekent niet dat je niet van je kindje houdt. Je hebt alleen iets meer tijd nodig.
  • Schakel hulp in. Als je geen roze wolk ervaart kan het leven als nieuwe ouder best zwaar zijn. Je kan soms wel wat hulp gebruiken. Vraag hulp van vrienden of familie zodat jij de ruimte hebt om even op adem te komen.

Poll

Zat jij op een roze wolk na je bevalling?