Chorizo op een worstplankje

Rauw of gedroogd vlees kan je beter niet eten tijdens je zwangerschap. Het kan onnodige risico’s opleveren voor je baby. Als je zwanger bent, is het beter om je dieet tijdelijk aan te passen. Onder meer chorizo kan je beter even vermijden.

Chorizo tijdens je zwangerschap

Chorizo kan je beter niet eten als je zwanger bent. De Spaanse worst wordt gedurende het productieproces niet verhit en is dus rauw vlees. Hierdoor blijven eventuele schadelijke bacteriën aanwezig.

Als je de chorizo in een warm gerecht gebruikt, zoals op een pizza of in een stoofschotel, is het wel veilig. De worst wordt dan tijdens het koken goed verhit, waardoor schadelijke bacteriën en parasieten vernietigd worden. Zorg er wel voor dat de chorizo voldoende verhit wordt, op het laatste moment even meebakken in een pasta-gerecht is waarschijnlijk niet voldoende. In dat geval kan je de stukjes worst beter even van te voren aanbakken.

Logo Picnic
In samenwerking met Picnic

Teriyaki-gehaktballetjes met broccoli en rijst

Recept van de week! Sticky oosterse balletjes met gewokte knoflookbroccoli en bosui. Lekker, gezond en snel klaar!

Bekijk recept

Rauw vlees tijdens je zwangerschap

Rauw vlees, zoals chorizo, is niet veilig om te eten tijdens je zwangerschap. Het is beter om alleen vlees te eten dat helemaal doorbakken is. Rauw of half doorbakken vlees kan namelijk gevaarlijke bacteriën zoals listeria en parasieten zoals toxoplasma gondii bevatten. Besmetting met deze ziekmakers kan ernstige gevolgen hebben voor je zwangerschap en de gezondheid van je ongeboren kindje.

Toxoplasmose

De parasiet toxoplasma gondii veroorzaakt de infectieziekte toxoplasmose. Je kan de parasiet tegenkomen op rauw vlees, in uitwerpselen van katten en op ongewassen groente en fruit. Voor jouzelf heeft de infectie meestal geen grote gevolgen, maar voor je baby kan besmetting ernstig zijn.

Toxoplasmose bij je baby kan leiden tot een vroeggeboorte en symptomen zoals koorts, bloedarmoede en geelzucht. Op latere leeftijd kan je kindje ontstekingen aan het netvlies krijgen, waardoor gezichtsverlies kan ontstaan.

Listeria

Rauw vlees bevat vaak de listeria bacterie. Besmetting met deze bacterie komt niet vaak voor, maar kan schadelijk zijn voor je baby. Het kan leiden tot een vroeggeboorte of miskraam. Als je een keer rauw vlees gegeten hebt, is de kans klein dat er een besmetting heeft plaatsgevonden. Krijg je na het eten last van griepachtige symptomen, dan kan je overleggen met de huisarts of je verloskundige.

Andere vleeswaren waar je mee op moet passen als je zwanger bent: