Moeder knuffelt pasgeboren baby en geniet van startgeld uit het Groeipakket

In België heeft ieder kind recht op kinderbijslag. In Vlaanderen ontvang je alle toeslagen voor je kind in één pakket: het Groeipakket. Wat je precies ontvangt, hangt af van je persoonlijke situatie. Hoe werkt dit precies en waar heb je recht op?

Wat is het Groeipakket?

Het Groeipakket is de verzamelterm voor alle toeslagen die je in België voor je kind ontvangt. Vroeger werd dit kinderbijslag of kindergeld genoemd. Sinds 1 januari 2019 krijgt ieder kind in Vlaanderen een Groeipakket toegewezen. Het pakket is volledig op maat, en verschilt dus per kind.

Je kind heeft recht op een Groeipakket totdat hij achttien jaar is. Soms kan je het Groeipakket ook nog ontvangen als je kind ouder is, bijvoorbeeld als hij gaat studeren. Je kind krijgt dan een Groeipakket tot de maand waarin hij 25 wordt.

Let op: alleen in Vlaanderen

Het Groeipakket geldt alleen in België. In Nederland is er een ander systeem, namelijk de kinderbijslag.
Lees hier alles over de regels in Nederland >>

Waaruit bestaat het Groeipakket?

Het Groeipakket bestaat uit verschillende onderdelen. Sommige toeslagen zijn gelijk voor ieder kind. Anderen zijn afhankelijk van bijvoorbeeld jullie financiële situatie. Hieronder staan de onderdelen van het Groeipakket verder uitgelegd.

Startbedrag

Bij de geboorte of adoptie van je kindje krijg je eenmalig een startbedrag uitgekeerd. Vroeger werd dit ook wel kraamgeld genoemd. Deze toeslag is voor ieder kind hetzelfde en bedraagt €1122.

Basisbedrag

Maandelijks ontvang je een basisbedrag als kinderbijslag. Dit bedrag is gelijk voor alle kinderen die zijn geboren ná 1 januari 2019. Je ontvangt dan €163,20 per maand per kind. Is je kind vóór 1 januari 2019 geboren? Dan is het basisbedrag afhankelijk van hoeveel kinderen er in je gezin zijn. Kijk in dat geval op de website van de Vlaamse Overheid om te zien hoeveel je per kind ontvangt.

Jaarlijkse schoolbonus

Ieder jaar krijg je een bijdrage voor de scholing van je kindje in het Groeipakket. Dit bedrag stijgt naarmate je kindje ouder wordt. Ieder kind in dezelfde leeftijdsgroep ontvangt hetzelfde bedrag. In de tabel hieronder zie je hoeveel je voor jouw kindje krijgt. De schoolbonus wordt in augustus uitbetaald.

Leeftijd kind Jaarlijks bedrag schoolbonus
0 - 4 jaar €20,40
5 - 11 jaar €35,70
12 - 17 jaar €51
18 - 24 jaar €61,20

Zorgtoeslag

Sommige kinderen hebben recht op een zorgtoeslag in hun Groeipakket. Denk hierbij aan kinderen met speciale zorgnoden, wezen of pleegkinderen. Dan ontvang je een extra bedrag. De hoogte van dit bedrag verschilt per kind. Dit is afhankelijk van de situatie en de noden van het kind.

Sociale toeslag

Hebben jullie als gezin een laag inkomen? Dan krijg je voor je kind mogelijk een sociale toeslag in het Groeipakket. Dit is afhankelijk van het gezinsinkomen en de grootte van je gezin. Als je meerdere kinderen hebt, kan het bedrag per kind binnen je gezin verschillen.

Participatietoeslag

De participatietoeslag krijg je als je gezinsinkomen onder de gestelde ondergrens ligt. De toeslag is een combinatie van de kinderopvangtoeslag, de kleutertoeslag en de schooltoeslag. Hoeveel geld je krijg hangt af van je persoonlijke situatie. Ook wordt er gekeken hoe vaak je kind naar school of naar de opvang gaat.

Groeipakket aanvragen

Je moet het Groeipakket voor je kind zelf aanvragen bij een van de Vlaamse Kinderbijslagfondsen. Je mag zelf kiezen welk fonds je uitbetaalt. Via de website van jouw uitbetaler kan je je inschrijven. Daarna kan je je kindje aanmelden. Alle kinderen in je gezin worden automatisch bij dezelfde uitbetaler ingeschreven.

Fons Kinderbijslag is de publieke uitbetaler van het Groeipakket. Als je geen keuze maakt, schrijft de overheid je automatisch hier in. Je kan dan wel enkele maanden uitbetaling mislopen. De overige fondsen zijn privaat. Alle kinderbijslagfondsen keren dezelfde bedragen uit. Het verschil zit hem vooral in klantenservice.

Kinderbijslagfonds uitkiezen

Voordat het nieuwe systeem bestond, werd je ingeschreven bij een kinderbijslagfonds op basis van de werkgever van de vader van je kindje. Sinds 1 januari 2019 mag je zelf kiezen wie het Groeipakket uitkeert. Je kan kiezen uit de volgende fondsen:

  • FONS (publieke uitbetaler)
  • Infino
  • KidsLife Vlaanderen
  • MyFamily
  • Parentia

Als je een keuze hebt gemaakt, ben je voor minimaal één jaar aangesloten bij dat fonds. Daarna kan je eventueel nog overstappen. Had je al kinderen die kinderbijslag kregen via het oude systeem? Dan ben je automatisch overgezet naar een van de nieuwe kinderbijslagfondsen. Je hoeft dan niks te doen.

Wanneer wordt het Groeipakket uitbetaald?

De verschillende onderdelen van het Groeipakket worden op verschillende momenten uitbetaald:

  • Startbedrag: eenmalig bij de geboorte van je kindje
  • Basisbedrag en overige toeslagen: maandelijks rond de 8e van de maand
  • Schoolbonus: jaarlijks in augustus

Kinderbijslag België

Voor Vlaamse kinderen geldt sinds 2019 dus het systeem van het Groeipakket. Woon je in Wallonië? Dan verandert er voor jou niks. Je kind ontvangt kinderbijslag volgens het oude systeem. In Brussel bepaalt het woonadres van je kind onder welk systeem hij valt. Je kan hierover informatie vragen bij de uitbetaler van je kinderbijslag.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app