Stel is aan het trouwen tijdens de zwangerschap

Stap jij tijdens je zwangerschap in het huwelijksbootje? Waarschijnlijk hoop je op een stralende dag, waarop je de liefde kan vieren zonder zorgen. Met deze tips zorg je ervoor dat je groeiende buik een mooie toevoeging is aan jullie speciale dag.

Trouwen tijdens de zwangerschap

Trouwen tijdens je zwangerschap is dubbel feest. Het is een speciale dag waarop de liefde tussen jou en je partner centraal staat. En dan heb je ook nog jullie baby dicht bij je in je buik. Misschien ben je bang dat je zwangerschap een belemmering is voor de bruiloft. Maak je geen zorgen. Je kan nog steeds een spetterend feest geven met je familie en vrienden.

Je zwangerschap zorgt er wel voor dat een aantal dingen net iets anders zijn. Hierdoor zullen er een paar aanpassingen nodig zijn voor jullie grote dag. Met een goede planning en een beetje flexibiliteit wordt het een dag om nooit te vergeten.


Logo Bellyfashion
In samenwerking met Bellyfashion.nl

Op zoek naar een jurk?

Op zoek naar een mooie trouwjurk waar je buik in kan groeien? Bij Bellyfashion slaag je zeker! Door de rekbare stoffen groeit de trouwjurk gewoon mee. Nog een voordeel, deze jurken zijn een stuk voordeliger dan normale trouwjurken.

Ontdek ze hier

Waar moet je rekening mee houden als je zwanger trouwt?

Wanneer je hebt besloten te gaan trouwen tijdens je zwangerschap, kan je met een aantal dingen rekening houden. Zo zorg je ervoor dat je zwangerschapskwaaltjes zo veel mogelijk omzeilt en je optimaal kan genieten van jullie dag.

  • Timing. Je tweede trimester is doorgaans het beste moment voor een bruiloft. De kans is dan het grootst dat je je energiek voelt. Probeer dus te mikken op een datum tussen de derde en zevende maand van je zwangerschap.
  • Locatie. Kies voor een locatie waar je de mogelijkheid hebt om je even terug te trekken en op te frissen. Probeer ook om de ceremonie en het feest dicht bij elkaar te plannen, of zelfs op dezelfde locatie. Dan hoef je niet ver heen en weer te reizen.
  • Hulp. Een zwangerschap vraagt veel van je lichaam en je energie. Het is dus begrijpelijk als je niet alles zelf wil of kan regelen. Je kan gerust om hulp vragen bij de voorbereidingen en op de dag zelf. Zo kan jij genieten, terwijl je ceremoniemeester last minute problemen kan oplossen.
  • Je lichaam. Je lichaam verandert flink tijdens je zwangerschap. Houd hier rekening mee bij het kiezen van je jurk. Test ook vlak voor je bruiloft of de ring nog om je vinger past. Je handen kunnen namelijk extra vocht vasthouden.
  • Jullie wensen. De kans is groot dat mensen in jullie omgeving hun eigen ideeën hebben over jullie bruiloft. Soms kan dat nuttig advies bevatten. Is dat niet het geval, voel je dan vrij om het te negeren. Het is jouw trouwdag en die mag je invullen zoals jij het zelf wil.

Omgaan met stress rondom je bruiloft

Het plannen van een bruiloft kan behoorlijk wat stress opleveren. Hoe klein je het ook houdt, er zijn altijd onvoorziene probleempjes die opgelost moeten worden. Daarom kan het fijn zijn om (professionele) hulp te vragen voor het plannen. Ook kan je de taken verdelen met je partner, dat scheelt al de helft.

Op de dag zelf kan het rust geven om je programma niet te vol te plannen. Kijk bijvoorbeeld of je de ceremonie wat later op de dag kan laten beginnen, zodat je rustig op kan staan. Of kort het avondprogramma iets in en kies voor een gezellig diner. Het belangrijkste is dat je aangeeft wat je wel en niet aankan. Iedereen zal daar begrip voor hebben.

Een trouwjurk passen als je zwanger bent

Met je groeiende buik is het iets lastiger dan normaal om een trouwjurk uit te kiezen. Gelukkig hebben de meeste bruidswinkels ruime ervaring met zwangere bruiden. Geef daarom aan dat je in verwachting bent, dan kunnen ze je goed adviseren.

Om ervoor te zorgen dat je jurk tijdens de bruiloft perfect zit, pas je hem ongeveer een week voor de bruiloft voor het laatst. Daarna wordt hij exact op maat gemaakt. Een jurk met A-lijn of een empire waist geeft de meeste ruimte voor een groeispurt op het laatste moment. Houd wel rekening met extra kosten voor de aanpassingen die nodig zijn aan je jurk.

Zwangerschapstrouwjurk

Doorgaans zijn er twee opties voor het kiezen van een jurk tijdens je zwangerschap:

  • Een positietrouwjurk. Sommige positiekledingmerken bieden ook een bruidslijn aan. Deze jurk is speciaal ontworpen om je zwangere lijf zo goed mogelijk uit te laten komen.
  • Een gewone jurk met aanpassingen. Veel bruidswinkels bieden de mogelijkheid om een ‘gewone’ trouwjurk aan te passen. Je koopt de jurk dan in een grotere maat dan je eigenlijk nodig hebt. Deze wordt overal ingenomen, behalve bij je buik. Zo wordt de jurk veranderd in een zwangerschapstrouwjurk.

Lingerie en schoenen

Vergeet ook niet om goede lingerie en schoenen uit te kiezen, zodat je look helemaal compleet is. Koop je lingerie bij voorkeur niet te vroeg, want je borsten groeien flink tijdens je zwangerschap. Ongeveer twee weken van tevoren is een goed moment.

Wat betreft je schoenen is het verstandig om niet voor (heel) hoge hakken te kiezen. Wil je dit toch graag, neem dan een paar comfortabele schoenen mee om op te dansen. Je voeten en bekken zullen je dankbaar zijn.

Eten en drinken op je bruiloft

Bij het samenstellen van je trouwmenu is het slim om te vermelden dat je zwanger bent. Je cateraars kunnen dan voedingsmiddelen vermijden die je beter niet kan eten. Het kan ook helpen om zelf het eten uit te kiezen. Zo kan je rekening houden met voedsel dat je tegenstaat.

Als alternatief voor champagne kan je alcoholvrije champagne inslaan bij de slijterij. Tijdens de receptie en het feest kan je alcoholvrije cocktails laten serveren, of het bij een glaasje fris houden. Een groot voordeel: je hebt de volgende dag geen kater en kan dus zonder hoofdpijn nagenieten van je mooie trouwdag.

Op huwelijksreis tijdens je zwangerschap

Na de bruiloft volgt voor veel mensen de huwelijksreis. Ook hier is het verstandig om rekening te houden met je zwangerschap. Zo mag je bijvoorbeeld vaak niet meer vliegen in je laatste trimester. Informeer hiernaar bij de luchtvaartmaatschappij.

Daarnaast is het slim om je reisbestemming zorgvuldig te kiezen. Voor sommige landen heb je inentingen nodig, die je niet kan krijgen als je zwanger bent. Deze landen kan je dus beter niet kiezen. Ook gebieden waar ziektes als het zika-virus voorkomen kan je beter vermijden.

Vind je het lastig om een geschikte bestemming te vinden tijdens je zwangerschap? Er is niks mis mee om je huwelijksreis uit te stellen. Je kan nu een mooie nacht in een bruidssuite boeken, zodat je goed van je huwelijksnacht kan genieten. Een grote reis kunnen jullie altijd later nog ondernemen, misschien zelfs wel samen met jullie kindje.

© Hoofdfoto: Mariët Mons

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app