Koppel voorspelt geslacht baby met skull theorie

Met de skull-theorie kan je een voorspelling doen over het geslacht van je baby. Je zou deze theorie al vanaf 12 weken zwangerschap kunnen gebruiken. Hoe werkt de skull-theorie en is het betrouwbaar?

Wat is de skull-theorie?

De skull-theorie is een manier om het geslacht van je baby te voorspellen. Skull is het Engelse woord voor schedel. De theorie gaat ervan uit dat de schedel van een jongen een iets andere vorm heeft dan die van een meisje. Door op echobeelden naar de schedel van je baby te kijken, zou je een geslachtsvoorspelling kunnen doen.

Hoe werkt de skull-theorie?

Bij de skull-theorie kijk je naar de vorm die de schedel van je baby heeft. Vanaf ongeveer 12 weken zwangerschap is het hoofdje van je baby steeds beter te zien op echo’s. Bij de termijnecho kan je deze theorie vaak al gebruiken.

Wil je de skull-theorie gebruiken om het geslacht van je kindje te voorspellen? Dan is het belangrijk dat de zijkant van zijn hoofd goed te zien is op de uitdraai van de echo. Hoe scherper de echo is, hoe beter je de lijnen van de schedel kan zien.

Ben je in verwachting van een meisje? Dan zie je volgens de skull-theorie de volgende kenmerken:

 • Een kleinere schedel
 • Hoger, minder schuin voorhoofd
 • Ronde lijn bij het voor- en achterhoofd
 • Rondere kin
 • Minder duidelijke jukbeenderen

De volgende kenmerken wijzen volgens de skull-theorie op een jongen:

 • Een grotere schedel
 • Lager en schuiner voorhoofd
 • Scherpere hoek bij het voor- en achterhoofd
 • Een vierkante kin
 • Scherpe jukbeenderen

Skull-theorie voorbeeld

Het kan best lastig zijn om de vorm van de schedel van je baby op een echo te herkennen. Hieronder zie je twee voorbeelden van de skull-theorie.

Echo van wat volgens skull-theorie een jongen is
De hoekige lijnen van het voorhoofd, achterhoofd en de kin betekenen volgens de skull-theorie dat dit een jongen is.
Echo van wat volgens de skull-theorie een meisje is
De ronde lijnen van het voorhoofd, achterhoofd en de kin wijzen hier volgens de skull-theorie op een meisje.

Is deze theorie betrouwbaar?

De skull-theorie is geen betrouwbare manier om het geslacht van je baby te voorspellen. Je kan aan de schedel van een baby niet zien of het een jongen of een meisje is. Het verschil tussen de schedel van een meisje en een jongen ontstaat pas in de puberteit. En ook dan is dit verschil erg moeilijk te zien.

Er zijn twee mogelijke uitkomsten van de skull-theorie, namelijk jongen of meisje. De kans dat je voorspelling klopt, is dus 50 procent. Je kan de uitslag van deze theorie dus beter niet te serieus nemen. Wil je zeker weten wat het geslacht van je baby is? Dan moet je nog even geduld hebben. Vanaf 16 weken kan een echoscopist het geslacht van je kindje met 95 procent zekerheid voorspellen.

TIP: Twijfel je over wat je ziet op de echo? Deel dan je foto op het forum en vraag andere forumleden of zij er een jongen of meisje in zien.

Andere manieren om het geslacht te voorspellen

Naast de skull-theorie zijn er nog andere manieren om een voorspelling te doen over het geslacht van je baby. Ze zijn niet bewezen, maar wel leuke manieren om te fantaseren over je kindje. Neem de ‘uitslag’ dus vooral niet te serieus.

 • De Ramzi-theorie. De Ramzi-theorie gaat ervan uit dat je het geslacht kan voorspellen door te kijken naar de plek waar de placenta zich ontwikkelt. Zit deze links in de baarmoeder? Dan zou je een meisje krijgen. Als deze plek rechts zit, ben je volgens de theorie van een jongen in verwachting.
 • De nub-theorie. De nub is een soort uitsteeksel tussen de benen van je baby, die zich ontwikkelt tot een penis of clitoris. Vanaf ongeveer 11 weken kan je het geslacht voorspellen door te kijken naar de hoek van de nub en de ruggengraat.
 • Chinese geslachtskalender. Bij de Chinese geslachtskalender reken je uit wat jouw Chinese leeftijd was in de maand van de bevruchting. Deze leeftijd voorspelt het geslacht van je baby.
 • Pendelen. Bij pendelen hang je een ring aan een touwtje en houd je deze boven je buik. Beweegt hij heen en weer? Dan zou je een jongen krijgen. Als de ring rondjes draait, betekent het dat je van een meisje in verwachting bent.
 • Bakerpraatjes. Er zijn veel bakerpraatjes die voorspellingen doen over het geslacht van je baby. Als je een zwangerschapsgloed hebt, zou je bijvoorbeeld een jongen krijgen. Ben je van een meisje in verwachting? Dan zou zij jouw schoonheid stelen, waardoor je juist last krijgt van puistjes of dof haar.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app