Baby viert verjaardag van Chinese leeftijd met taart

In Nederland gebruiken we de Gregoriaanse kalender. Met deze kalender bepalen we welke datum het is en welke leeftijd je kindje heeft. Naast onze kalender bestaan er nog andere vormen van jaartelling. Daardoor kan de Chinese leeftijd van je kleine anders zijn. Bereken in dit artikel hoe oud jouw kindje is volgens de oosterse maankalender en ontdek wat zijn Chinese sterrenbeeld is.

Chinese leeftijd berekenen

Het berekenen van de Chinese leeftijd is best ingewikkeld. Met onderstaande rekentool kan je op een makkelijke manier ontdekken hoe oud je kindje is volgens de Chinese telling.Waarom is je Chinese leeftijd anders?

Volgens de traditionele Chinese telling is je kindje iets ouder dan volgens de westerse telling. Dat komt omdat je baby in China bij de geboorte al 1 jaar oud is. Je moet dus altijd een jaar optellen bij de leeftijd van je kindje.

Daarnaast is de leeftijd van je kind afhankelijk van het Chinees Nieuwjaar. Is je kleine geboren vóór het Chinees Nieuwjaar? Dan tel je nog een jaar op bij zijn westerse leeftijd. De Chinese leeftijd van je kindje ligt dan twee jaar hoger dan zijn leeftijd volgens onze kalender.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Chinese jaartelling

De Chinese leeftijd is gebaseerd op de Chinese jaartelling. Onze westerse kalender is gebaseerd op de zon, maar in het oosten wordt gekeken naar de maan. Daardoor is de jaartelling anders. Het Chinese Nieuwjaar valt ieder jaar op een andere datum. Meestal ligt die datum rond februari in de westerse kalender.

Chinese geslachtskalender

Met je Chinese leeftijd kan je volgens sommigen ook voorspellen wat het geslacht van je ongeboren baby zal zijn. Hiervoor bestaat een speciale kalender: de Chinese geslachtskalender. Op basis van jouw leeftijd en de maand van de bevruchting zou je kunnen zien of je een jongen of een meisje krijgt.

Meer informatie in dit artikel >>

Chinese horoscoop

Met de rekentool bovenin dit artikel kan je ook achterhalen wat het Chinese sterrenbeeld van je kind is. Volgens de astrologie kan je met dit sterrenbeeld iets zeggen over het karakter van je kleine. Wetenschappelijk bewijs is er niet voor, maar het is altijd leuk om te fantaseren over de persoon die je kindje zal gaan worden.

Lees meer in dit artikel >>