zwanger verkouden neusspray

Een verstopte neus terwijl je zwanger bent kan erg vervelend zijn. Normaal gesproken gebruik je een neusspray, zodat je vrijer kan ademen. Kan je neusspray veilig gebruiken tijdens je zwangerschap?

Verstopte neus en zwanger

Heb je tijdens je zwangerschap erg vaak een verstopte neus? Dan wordt dit ook wel zwangerschapsrhinitis genoemd. Zwangerschapsrhinitis komt door hormonale veranderingen. Het hormoon oestrogeen kan ervoor zorgen dat de slijmvliezen in je neus gaan opzwellen en je meer snot aanmaakt. Hierdoor krijg je last van een verstopte neus.

Ook stroomt er meer bloed door je lichaam als je zwanger bent. Daardoor kunnen de kleine bloedvaatjes in je neus makkelijker opzwellen. Ook dit kan leiden tot een verstopte neus. Je kan hierdoor ook last hebben van een bloedneus.

Kan je neusspray veilig gebruiken als je zwanger bent?

Je kan een neusspray als je zwanger bent meestal veilig gebruiken. De meest veilige keuze is een neusspray met zoutoplossing. Deze kan je onbeperkt gebruiken.

Er bestaan ook neussprays met decongestiva. Dit zijn middelen die de kleine bloedvaten in de neus vernauwen. Hierdoor wordt de zwelling van de slijmvliezen minder. Ook de neussprays met decongestiva kan je volgens bijwerkingencentrum Lareb waarschijnlijk veilig gebruiken.

Zolang je deze niet in een hoge dosis neemt en het niet langer dan een week gebruikt, heeft het voor zover bekend geen schadelijke effecten voor je baby.

Hieronder lees je meer over de meest voorkomende soorten neusspray.

Heb je neusspray thuis en wil je kijken of je deze kan gebruiken? Check het via de Geneesmiddeleninformatiebank. Je kan de naam van je neusspray intypen in deze informatiebank. Je komt dan bij de meest actuele bijsluiter terecht.

Soorten neusspray

In Nederland bestaan verschillende soorten neussprays tegen een verstopte neus. Deze sprays kan je meestal zonder recept kopen bij de drogist of apotheek.

Neusspray met xylometazoline

Xylometazoline is het meest bekende decongestiva medicijn. Veel neussprays bevatten dit geneesmiddel. Xylometazoline zit bijvoorbeeld in Otrivin. Het helpt je om weer vrijer door je neus te ademen bij een verkoudheid of ontstoken neusslijmvliezen. Dit geneesmiddel maakt de zwelling van het neuslijmvlies minder. Xylometazoline kan meestal veilig gebruikt worden wanneer je zwanger bent.

Andere bekende decongestiva zijn:

 • ipratropium/xylometazoline
 • oxymetazoline
 • tramazoline

Neusspray met zoutoplossing

In een neusspray met zoutoplossing zit geen medicijn. Toch kan het helpen tegen een verstopte neus. De zoutoplossing bestaat uit natriumchloride en wordt ook wel fysiologisch zout genoemd. Het maakt het slijm in je neus dunner. Hierdoor kan je makkelijker ademhalen. Een neusspray met zoutoplossing kan je ook gebruiken voor baby’s en kinderen. Het werkt vaak minder lang dan een decongestiva, maar is wel de meest veilige neusspray als je zwanger bent.

Neusspray tegen hooikoorts

Er zijn speciale neussprays tegen hooikoorts en allergieën. Hierin zitten andere geneesmiddelen dan in de ‘gewone’ neussprays met xylometazoline of zoutoplossing. Er zijn verschillende neussprays tegen hooikoorts, maar de meest bekende zijn:

 • Neusspray met cromoglicinezuur (Prevalin)
 • Neusspray met micro-gel (Prevalin Direct)
 • Neusspray met een antihistaminica (Carelastin)

Zie het schema hieronder voor informatie per decongestiva of zoutoplossing neusspray:

risico schema neusspray
Bron: Moeders van Morgen & Apotheek.nl

Wanneer neusspray niet gebruiken?

Over het algemeen is het gebruiken van neussprays met decongestiva dus veilig wanneer je zwanger bent. Bij sommige aandoeningen kan je decongestiva beter niet gebruiken, zoals:

 • Slechte doorbloeding van de placenta
 • Hoge bloeddruk
 • Suikerziekte
 • Glaucoom
 • Hartziekte
 • Overactieve schildklier
 • Nierziekte
 • Leverziekte

Wil je neusspray gebruiken tijdens je zwangerschap en twijfel je? Dan is het goed om je huisarts of apotheek om advies te vragen.

Waarop moet je letten?

Er zijn een aantal dingen om op te letten als je een neusspray gebruikt tijdens je zwangerschap. Zo is het belangrijk dat je een decongestiva neusspray niet langer dan zeven dagen achter elkaar gebruikt. Het kan namelijk verslavend werken. Ook kan het je slijmvlies gaan irriteren, waardoor je klachten juist erger worden.

Bij het gebruik van een decongesitiva kan je daarnaast letten op de volgende punten:

 1. Houd tussen 2 doses minimaal 8 tot 10 uur
 2. Gebruik de neusspray niet vaker dan drie keer per dag
 3. Gebruik alleen een eigen flesje, zodat je andere gezinsleden niet besmet