Baby met Scandinavische namen in Scandinavische omgeving

Scandinavische namen zijn al tientallen jaren populair in Nederland. Wat zijn de leukste Scandinavische jongens- en meisjesnamen en wat betekenen ze? En welke namen hoor je juist minder vaak?

Populaire Scandinavische namen

Scandinavische namen zijn namen uit Noorwegen, Finland, Zweden, Denemarken of IJsland. Sommige van deze namen zijn al jarenlang populair in Nederland. Ze passen dan ook helemaal binnen de babynamentrends van nu.

Scandinavische namen zijn kort en stoer. Meestal bestaan de namen uit maar één of twee lettergrepen en hebben ze maximaal zes letters.

Baby met Scandinavische jongensnamen

Scandinavische jongensnamen

Scandinavische jongensnamen worden veel in Nederland gebruikt. Hieronder vind je 12 populaire en minder bekende Scandinavische namen voor jongens, met hun betekenis.

Odin

De jongensnaam Odin komt uit de Noordse mythologie. Hij is de oppergod; de god van kunst, wijsheid, strijd, magie, het schrift en de geneeskunde. De naam wint steeds meer aan populariteit en is een echte trendnaam van de afgelopen jaren.

Olaf

De Scandinavische naam Olaf betekent ‘zoon van de voorvaderen’. Deze jongensnaam was vooral in het begin van de jaren ’70 erg populair. Daarna daalde het gebruik sterk. Ieder jaar krijgen ongeveer 60 jongens de naam Olaf.

Stein

Stein is een Scandinavische naam die ‘steen’ of ‘steenwapen’ betekent. In Nederland hoor je deze vorm van de naam niet zo vaak. De vorm ‘Stijn’ is hier populairder.

Finn

Finn is een Scandinavische jongensnaam die ‘Fin’ (persoon uit Finland) betekent. Vanaf 2000 is de naam snel populair geworden. Nu is hij niet meer weg te denken uit de top 10 van populairste jongensnamen.

Vigo / Viggo

Vigo/Viggo is een naam uit Scandinavië die ‘oorlog’ betekent. De naam Vigo hoor je in Nederland vaker dan de naam Viggo.

Lars

Lars is een jongensnaam uit Scandinavië die ‘de gelauwerde’ betekent. De naam is al tientallen jaren razend populair in Nederland. De laatste jaren komt de naam Lars minder vaak voor. Toch staat hij nog altijd in de top 25 van meest populaire jongensnamen.

Jens

Jens is een Deense jongensnaam die is afgeleid van de naam Johannes. Deze betekent ‘God is genadig’. De naam werd rond 2000 populair en is sindsdien alleen maar in gebruik gestegen.

Sven

Sven is een Scandinavische naam die ‘de jonge’ betekent. De naam wordt al tientallen jaren in Nederland aan jongens gegeven, met een hoogtepunt rond 2006. Het gebruik van de naam is nu iets gedaald, maar de naam staat nog altijd in de top 50 van populairste jongensnamen.

Kaja

Kaja is een Scandinavische naam die voor jongens en meisjes gebruikt wordt. De naam betekent ‘rein, schoon, zuiver’. Kaja komt nog bijna niet voor in Nederland en is daarom een zeldzame Scandinavische naam.

Jari

Jari is een Scandinavische jongensnaam die is afgeleid van het Oudnoorse woord ‘hjálmarr’. Dit betekent ‘beschermde strijder’. De naam wordt steeds iets minder vaak aan jongens gegeven in Nederland.

Sverre

De Scandinavische jongensnaam Sverre heeft ‘druktemaker’ als betekenis. De naam komt al langere tijd in Nederland voor, maar wordt pas de laatste jaren wat vaker gegeven. Het is dan ook een echte trendnaam van de afgelopen tijd.

Jeppe

Jeppe is de Scandinavische vorm van de naam Jacob. Deze naam betekent ‘hij zal beschermen’. De naam wordt nog niet vaak in Nederland gebruikt, maar past wel helemaal binnen de huidige babynamentrends. Wie weet wordt deze naam de komende jaren een stuk populairder.

Baby met Scandinavische meisjesnamen

Scandinavische meisjesnamen

Scandinavische meisjesnamen zijn al tientallen jaren populair in Nederland. Hieronder vind je 12 bekende en minder bekende Scandinavische meisjesnamen, met de betekenis van de naam.

Liv

De Scandinavische meisjesnaam Liv betekent ‘beschermer’. De naam wordt vanaf ongeveer 2000 in Nederland gebruikt. De laatste jaren stijgt hij flink in populariteit. Hij staat inmiddels zelfs in de top 10 van populairste meisjesnamen.

Selma

De meisjesnaam Selma betekent ‘bescherming’. Deze Scandinavische naam wordt al tientallen jaren aan Nederlandse meisjes gegeven. Toch staat hij niet heel hoog in de ranglijsten en neemt het gebruik langzaam maar zeker af.

Inge

Inge is een Scandinavische meisjesnaam die waarschijnlijk ‘schoon’ of ‘bescherming’ betekent. De naam was in de jaren ’80 enorm populair. De naam wordt nu bijna niet meer aan meisjes gegeven. Per jaar worden nog geen 25 meisjes met deze naam geboren.

Elin

De Scandinavische naam Elin heeft verschillende betekenissen. Zo betekent het ‘adel’, ‘de stralende’ en ‘God is mijn eed’. De naam Elin wordt nog niet zo lang in Nederland aan meisjes gegeven, maar is in korte tijd erg geliefd geworden. Inmiddels staat de naam in de top 30 met populairste meisjesnamen.

Freya

De meisjesnaam Freya komt uit de Noorse mythologie. Godin Freya was de godin van de liefde en het huwelijk. De naam betekent ‘vrouw’. Freya wordt in Nederland nog niet vaak aan meisjes gegeven, maar stijgt langzaam in gebruik.

Helga

Helga is een Scandinavische naam die ‘de gelukkige’ en ‘gezegend’ betekent. Eind jaren ’60 was de naam redelijk geliefd voor meisjes. Op dit moment is het gebruik van Helga als meisjesnaam bijna helemaal gestopt.

Dagmar

De Scandinavische meisjesnaam Dagmar komt oorspronkelijk uit het Oudslavisch. De betekenis van Dagmar is ‘geliefd’ of ’vrede’. De naam werd vanaf de jaren ’70 steeds vaker gebruikt in Nederland. Hij was het populairst in de eerste jaren van 2000. Tegenwoordig wordt de naam bijna niet meer aan meisjes gegeven.

Liva

Liva is een meisjesnaam met meerdere betekenissen. Als de naam uit het Scandinavisch komt, betekent dit ‘beschermer’ en ‘leven’. Per jaar komen in Nederland maar zo’n 10 meisjes met de naam Liva op de wereld. De naam stijgt ieder jaar in populariteit.

Ylva

Ylva is een Scandinavische naam die ‘wolvin’ betekent. De naam komt bijna niet voor in Nederland en is daarom een zeldzame meisjesnaam.

Kajsa

Kajsa is een meisjesnaam die is afgeleid van Karin. De betekenis van de naam is ‘rein’ of ‘zuiver’. Deze unieke Scandinavische naam komt nog geen 50 keer voor in Nederland.

Sigrid

De Scandinavische meisjesnaam Sigrid betekent ‘overwinning’ en ‘mooi’. In de jaren ’60 was de naam geliefd in Nederland. Op dit moment wordt hij bijna niet meer aan meisjes gegeven.

Astrid

Astrid is een meisjesnaam die ‘goddelijk mooi’ betekent. Deze Scandinavische naam was in de jaren ’60 erg populair. Meer dan 1.000 meisjes kregen jaarlijks de naam Astrid. Nu is dit aantal gedaald tot onder de 10.

baby met Scandinavische babynamen

Noorse namen

Noorse namen vallen onder de Scandinavische namen. De Noorse jongens- en meisjesnamen die je in de tabel ziet, zijn in Noorwegen populair. In Nederland kom je ze een stuk minder tegen. Een portie inspiratie voor zeldzame Scandinavische namen.

Zweedse namen

Zweedse namen vallen onder de Scandinavische namen. De Zweedse jongens- en meisjesnamen hieronder zijn in Zweden populair, maar worden in Nederland minder vaak aan kinderen gegeven. Perfect als je op zoek bent naar minder bekende Scandinavische namen.

Deense namen

Ook Deense namen horen bij de Scandinavische namen. De Deense jongens- en meisjesnamen die je hieronder ziet, zijn in Denemarken erg populair. Een aantal namen hoor je in Nederland ook vaker. Andere namen zijn hier uniek.

Finse namen

Finse namen vallen onder de Scandinavische namen. De Finse jongens- en meisjesnamen die hieronder staan, zijn in Finland erg populair. Finse namen hoor je in Nederland een stuk minder en zijn dus zeldzame Scandinavische namen.

IJslandse namen

IJslandse namen vallen onder de Scandinavische namen. De IJslandse jongens- en meisjesnamen die hieronder staan, zijn in IJsland erg populair. IJslandse namen hoor je in Nederland een stuk minder en zijn dus zeldzame Scandinavische namen.

Wist je dat…?
In IJsland is er een ‘namencomité’ dat namen goedkeurt. IJslandse ouders hebben een lijst van ruim 3.500 namen waaruit ze kunnen kiezen. Het comité kan namen ook weigeren.

Vind jouw perfecte babynaam

Staat de perfecte naam voor jouw baby er niet tussen? Laat je op ideeën brengen bij het maken van een keuze. Bekijk alle babynamen met behulp van onze babynamen-zoekfunctie. Vind de perfecte babynaam >>

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app