Vind jouw babynaam

Alberte

Alberte is afgeleid van Adelbert

Geboortekaartjes

Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Alberte?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Alberte

Wat vind jij?

Welke kenmerken vind je bij Alberte passen?

Meerdere opties mogelijk

Herkomst en betekenis Alberte

Alberte is een Franse en Scandinavische meisjesnaam die is afgeleid van Adelbert. Adelbert is een Germaanse naam die ‘door adel schitterend’ betekent. ‘Adel’ of ‘adal’ betekent ‘edel, erfgoed’, ‘bert’ of ‘brecht’ staat voor ‘stralend, glanzend, schitterend’.

Aantallen en varianten Alberte

De naam Alberte is in Nederland een zeldzame meisjesnaam. Nog geen 200 vrouwen en meisjes hebben deze naam bij de geboorte gekregen.

Wetenswaardigheden Alberte

Alberte is afgeleid van Adelbert. Er zijn heel wat Alberts die tot schitterende daden gekomen zijn. Een van de bekendste is wel de uitvinder Albert Einstein (1879-1955), die beschouwd wordt als een van de belangrijkste natuurkundigen uit de geschiedenis. In 1921 ontving hij de Nobelprijs voor natuurkunde.

Hij is niet de enige Albert met een Nobelprijs: in 1957 kreeg Albert Camus (1913-1960) de Nobelprijs voor literatuur. Deze filosoof en schrijver wordt wel gezien als een van de leidende personen van het existentialisme.

Ook bekend is Albert Schweitzer (1875-1965), een Duitse arts die beroemd werd door zijn medische werk in Afrika, maar ook als musicus en filosoof. Hij ontving in 1953 de Nobelprijs voor de vrede.

Verder zijn er diverse Alberts die het adellijke deel van hun naam waarmaken.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog was Albrecht van Oostenrijk (1559-1621) landvoogd van de Zuidelijke Nederlanden. Hij was degene die erin slaagde om het Twaalfjarig Bestand (1609-1621) met het noordelijke deel van de Nederlanden te sluiten.

Op het moment van schrijven (2011) regeren twee Alberts als koning, namelijk Albert II van België (1934), die sinds 9 augustus 1993 koning van België is, en Albert II van Monaco (1958), sinds 6 april 2005 vorst van Monaco.