Helmi

Helmi is afgeleid van Wilhelm

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Helmi
  • Geboortekaartjes met de naam Helmi
  • Geboortekaartjes met de naam Helmi
  • Geboortekaartjes met de naam Helmi
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Helmi?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Helmi

 0%
 0%
50%
 0%
50%
 0%

Welke kenmerken vind je bij Helmi passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Helmi

Helmi is een Scandinavische meisjesnaam die is afgeleid van Wilhelmina. Dit is de vrouwelijke variant van Wilhelm en betekent ‘wilskrachtige beschermer’.

Aantallen en varianten Helmi

De naam Helmi komt niet vaak voor in Nederland. Er zijn ongeveer 100 vrouwen en meisjes met deze naam.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Helmi

Helmi is afgeleid van Wilhelm. Koningin Wilhelmina (1880-1962) was de dochter van koning Willem III en diens tweede koningin Emma. Koning Willem had uit zijn eerste huwelijk drie zoons, van wie er nog maar een leefde toen Wilhelmina geboren werd. De derde zoon, Alexander, stierf toen Wilhelmina vier was, waardoor zij troonopvolgster werd.

Op tienjarige leeftijd werd Wilhelmina koningin, hoewel haar moeder, koningin Emma, tot haar achttiende verjaardag optrad als regentes. In 1901 trouwde ze met de Duitse prins Hendrik. Op 30 april 1909 werd hun dochter Juliana geboren.

Tijdens haar regering maakte Wilhelmina nadrukkelijk gebruik van haar bevoegdheden en ging gaandeweg steeds meer haar eigen invulling aan het koningschap geven. Ze bracht het ceremonieel sterk terug en wilde contact met alle lagen van de bevolking. Verder zette zij zich in om Nederlands neutraliteit te bewaren, in de Eerste Wereldoorlog en voorafgaande aan de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft zij vanuit Engeland leiding gegeven aan de regering in ballingschap en groeide door haar radioboodschappen uit tot een symbool van de bevrijding.

In 1948 deed koningin Wilhelmina afstand van de troon ten gunste van haar dochter Juliana. Ze trok zich terug op paleis Het Loo, zette zich in voor dynastieke belangen en werkte aan zakelijke investeringen. Tijdens de laatste jaren van haar leven schreef ze een autobiografie, Eenzaam maar niet alleen (1959). Op 28 november 1962 overleed Wilhelmina op een leeftijd van 82 jaar.

Bekijk ook deze namen

Lieke, Sophia, Noë, Hannah, Elin, Sarah, Vera, Sara, Hanna, Livia