Willempje

Willempje is afgeleid van Wilhelm

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Willempje
  • Geboortekaartjes met de naam Willempje
  • Geboortekaartjes met de naam Willempje
  • Geboortekaartjes met de naam Willempje
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Willempje?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Willempje

45%
18%
55%
9%
18%
 0%

Welke kenmerken vind je bij Willempje passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Willempje

Willempje is afgeleid van Wilhelm. Wilhelm is een Germaanse jongensnaam. Het eerste deel, ‘wil’, betekent ‘wil, wilskracht, streven’. ‘Helm’ staat voor ‘beschermer’, maar ook voor ‘koning’. De naam betekent dus iets als ‘wilskrachtige beschermer’.

In de Middeleeuwen was de naam nog steeds heel populair, hij kwam onder andere in diverse adellijke en koninklijke families voor.

Aantallen en varianten Willempje

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Willempje als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Willempje per jaar gegeven is

Willempje is afgeleid van Wilhelm. Er zijn ongeveer 16.000 mannen die Wilhelm heten, tweederde van hen draagt de naam als volgnaam. Wilhelm is echter bij lange na niet de meest gebruikte vorm. Er zijn namelijk 320.000 vrouwen die Wilhelmina heten. Die naam is jarenlang heel populair geweest en werd in de dertig jaar na de Tweede Wereldoorlog nog vaker gebruikt dan voor die tijd. In de jaren zeventig begon het gebruik ervan pas af te nemen. Overigens zijn er ook bijna 5.000 mannen die de naam Wilhelmina dragen.

Een andere vorm is Willemina, deze variant komt 39.000 keer voor. 12.000 vrouwen heten Willemijn. Die naam kwam op in de jaren zeventig, toen Wilhelmina en Willemina juist minder vaak gebruikt werden. Willemijntje is al jaren nauwelijks meer in gebruik, maar was tot 1950 tamelijk populair. In totaal zijn er zo’n 5.500 vrouwen met die naam. Willemien komt 3.500 keer voor, Wilhelmine 3.000 keer.

Wilhelmus is de naam van 243.000 mannen en 2.500 vrouwen. Net als bij Wilhelmina en Wilhelm wordt deze naam sinds de jaren zeventig veel minder vaak gebruikt. Bij Willem, dat zo’n 241.000 keer voorkomt, is een vergelijkbare ontwikkeling te zien, hoewel die afname niet geldt voor het gebruik van Willem als volgnaam. De vrouwelijke vorm hiervan, Willempje, komt zo’n 6.000 keer voor. Overigens dragen vrouwen ook wel de naam Willem, dit komt zo’n 500 keer voor.

Een verkorte vorm is Willy, deze naam wordt aan zowel jongens als meisjes gegeven. Uiteraard zou Willy ook van andere namen die met ‘wil’ beginnen kunnen afstammen. 11.500 vrouwen en ruim 3.500 mannen heten Willy. In beide gevallen werd de naam, zeker als eerste naam, vooral gegeven tussen 1920 en 1960. 1.500 vrouwen dragen de naam Willie.

Begin jaren zestig kwam Willeke in gebruik. Deze naam komt inmiddels ongeveer 2.000 keer voor, even vaak als Willemke. Andere, minder vaak voorkomende varianten zijn Willemtje en Wilhelma, Wilhelmien, Willemine en Wimke. Wilhelmina wordt soms ook afgekort tot Mina. Deze naam komt ongeveer 2.900 keer voor.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Willempje

Willempje is afgeleid van Wilhelm. Koningin Wilhelmina (1880-1962) was de dochter van koning Willem III en diens tweede koningin Emma. Koning Willem had uit zijn eerste huwelijk drie zoons, van wie er nog maar een leefde toen Wilhelmina geboren werd. De derde zoon, Alexander, stierf toen Wilhelmina vier was, waardoor zij troonopvolgster werd.

Op tienjarige leeftijd werd Wilhelmina koningin, hoewel haar moeder, koningin Emma, tot haar achttiende verjaardag optrad als regentes. In 1901 trouwde ze met de Duitse prins Hendrik. Op 30 april 1909 werd hun dochter Juliana geboren.

Tijdens haar regering maakte Wilhelmina nadrukkelijk gebruik van haar bevoegdheden en ging gaandeweg steeds meer haar eigen invulling aan het koningschap geven. Ze bracht het ceremonieel sterk terug en wilde contact met alle lagen van de bevolking. Verder zette zij zich in om Nederlands neutraliteit te bewaren, in de Eerste Wereldoorlog en voorafgaande aan de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft zij vanuit Engeland leiding gegeven aan de regering in ballingschap en groeide door haar radioboodschappen uit tot een symbool van de bevrijding.

In 1948 deed koningin Wilhelmina afstand van de troon ten gunste van haar dochter Juliana. Ze trok zich terug op paleis Het Loo, zette zich in voor dynastieke belangen en werkte aan zakelijke investeringen. Tijdens de laatste jaren van haar leven schreef ze een autobiografie, Eenzaam maar niet alleen (1959). Op 28 november 1962 overleed Wilhelmina op een leeftijd van 82 jaar.

Bekijk ook deze namen

Sofia, Julie, Femke, Olivia, Fenna, Charlotte, Mia, Sofie, Fleur, Lisa