Vilho

Vilho is afgeleid van Wilhelm

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Vilho
  • Geboortekaartjes met de naam Vilho
  • Geboortekaartjes met de naam Vilho
  • Geboortekaartjes met de naam Vilho
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Vilho?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Vilho

 0%
 0%
 0%
 0%
 0%
 0%

Welke kenmerken vind je bij Vilho passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Vilho

Vilho is een Finse jongensnaam die is afgeleid van Wilhelm. Dat is een Germaanse naam, die bestaat uit twee verschillende naamstammen. Het eerste deel, ‘wil’, betekent ‘wil, wilskracht, streven’. ‘Helm’ staat voor ‘beschermer’, maar ook voor ‘koning’. De naam betekent dus iets als ‘wilskrachtige beschermer’.

Aantallen en varianten Vilho

De naam Vilho kwam in 2014 niet voor in Nederland.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Vilho

Vilho is afgeleid van Wilhelm. Koningin Wilhelmina (1880-1962) was de dochter van koning Willem III en diens tweede koningin Emma. Koning Willem had uit zijn eerste huwelijk drie zoons, van wie er nog maar een leefde toen Wilhelmina geboren werd. De derde zoon, Alexander, stierf toen Wilhelmina vier was, waardoor zij troonopvolgster werd.

Op tienjarige leeftijd werd Wilhelmina koningin, hoewel haar moeder, koningin Emma, tot haar achttiende verjaardag optrad als regentes. In 1901 trouwde ze met de Duitse prins Hendrik. Op 30 april 1909 werd hun dochter Juliana geboren.

Tijdens haar regering maakte Wilhelmina nadrukkelijk gebruik van haar bevoegdheden en ging gaandeweg steeds meer haar eigen invulling aan het koningschap geven. Ze bracht het ceremonieel sterk terug en wilde contact met alle lagen van de bevolking. Verder zette zij zich in om Nederlands neutraliteit te bewaren, in de Eerste Wereldoorlog en voorafgaande aan de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft zij vanuit Engeland leiding gegeven aan de regering in ballingschap en groeide door haar radioboodschappen uit tot een symbool van de bevrijding.

In 1948 deed koningin Wilhelmina afstand van de troon ten gunste van haar dochter Juliana. Ze trok zich terug op paleis Het Loo, zette zich in voor dynastieke belangen en werkte aan zakelijke investeringen. Tijdens de laatste jaren van haar leven schreef ze een autobiografie, Eenzaam maar niet alleen (1959). Op 28 november 1962 overleed Wilhelmina op een leeftijd van 82 jaar.

Bekijk ook deze namen

Abel, Olivier, Rayan, Elias, Ruben, Hidde, Owen, Max, Joep, Hugo