Nilo

Nilo is afgeleid van Nicolaas

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Nilo
  • Geboortekaartjes met de naam Nilo
  • Geboortekaartjes met de naam Nilo
  • Geboortekaartjes met de naam Nilo
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Nilo?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Nilo

31%
77%
8%
27%
12%
19%

Welke kenmerken vind je bij Nilo passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Nilo

Nilo is een Scandinavische jongensnaam die is afgeleid van Nicolaas. Nicolaas is een jongensnaam die is samengesteld uit de Griekse woorden ‘nikè’ of ‘overwinning’ en ‘laos’, wat ‘volk’ betekent. De volledige naam betekent dus ‘overwinnaar van het volk’.

Aantallen en varianten Nilo

De naam Nilo komt sinds 2000 in Nederland voor en wordt de laatste jaren steeds populairder.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Nilo

Nilo is afgeleid van Nicolaas. Ieder jaar wordt uitbundig gevierd dat Sint Nicolaas met zijn stoomboot, schimmel en Pieten uit Spanje komt gevaren om cadeautjes en pepernoten naar Nederland te brengen.

Veel elementen uit dit feest zijn terug te voeren op de heilige Nicolaas, die bisschop was in Myra. Deze plaats ligt in het zuiden van het huidige Turkije. Het idee dat hij uit Spanje zou komen is vermoedelijk in de negentiende eeuw geïntroduceerd met het liedje: ‘Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan’.

Hoewel de vierde-eeuwse Nicolaas dus niet uit Spanje kwam en zeker ook geen stoomboot tot zijn beschikking had, stond hij wel bekend om zijn naastenliefde en vrijgevigheid.

Een van de legenden die aan zijn naam verbonden zijn gaat over een arme man die drie dochters had en hen nooit de benodigde bruidsschat mee zou kunnen geven. Ze zouden zelfs als slaven verkocht moeten worden. Er kwam echter redding doordat er drie geldbuidels, elk voorzien van een volledige bruidsschat, door het open raam gegooid werden.

Het verhaal gaat dat deze buidels terechtkwamen in schoenen die stonden te drogen – vandaar dat er vandaag de dag nog steeds schoenen gezet worden en er met lekkers gestrooid wordt. Ook de chocolademunten zijn waarschijnlijk aan dit verhaal verbonden.

Al in de vijftiende eeuw werd op Sinterklaasavond de schoen gezet. Dit gebeurde aanvankelijk in de kerk en de opbrengst werd onder de armen verdeeld. Vanaf de zestiende eeuw was het schoenzetten iets dat door kinderen in de huiskamer gebeurde, zij kregen er dan wat lekkers in.

Bekijk ook deze namen

Benjamin, Hugo, Dean, Sven, Arthur, David, Hidde, Lenn, Fedde, Alexander