Mia

Mia is afgeleid van Maria

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Mia
  • Geboortekaartjes met de naam Mia
  • Geboortekaartjes met de naam Mia
  • Geboortekaartjes met de naam Mia
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Mia?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Mia

77%
35%
26%
21%
11%
24%

Welke kenmerken vind je bij Mia passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Mia

Mia is een afkorting van de meisjesnaam Maria. Dat is een van de vaakst gebruikte voornamen in Nederland. Wat die naam precies betekent is niet bekend. Er zijn meer dan zestig verschillende verklaringen. Dit komt onder andere omdat de naam oorspronkelijk alleen met medeklinkers geschreven werd.

Meestal wordt de meisjesnaam verklaard als ‘bitterheid’. In de middeleeuwen werd de naam Maria vaak geassocieerd met het Latijnse woord ‘mare’, dat ‘zee’ betekent.

Mia wordt ook wel gebruikt als liefkozende verkorting van namen als Amalia, Amelia en Emily.

In het Italiaans komt het woord ‘mia’ zelfstandig voor. Daar betekent het ‘mijn’ bij vrouwelijke woorden. De bekende uitroep ‘Mamma mia’ betekent dus zoiets als ‘oh mijn moeder’ of ‘moedertjelief’.

Aantallen en varianten Mia

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Mia als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Mia per jaar gegeven is

De naam Mia komt in Nederland ongeveer 2.700 keer voor. De naam kwam voor het eerst in gebruik rond het einde van de 20e eeuw. Daarna werd het in rap tempo een populaire meisjesnaam. Vermoedelijk had het succes van de film The Princess Diaries uit 2001 daar iets mee te maken. Daarin heet het hoofdpersonage Mia.

Mia is afgeleid van Maria. Maria is een van de meest gebruikte namen in ons land. Er zijn maar liefst 1.500.000 vrouwen en 500.000 mannen die deze naam dragen. De naam wordt sinds 1970 minder vaak gegeven en de populariteit neemt steeds verder af.

De naam Maria is op zijn beurt weer afgeleid van Mirjam, deze meisjesnaam komt bijna 19.000 keer voor. Verder zijn er nog zo’n 7.000 vrouwen met de naam Miriam. Vormen als Mariam, Myriam, Meryem en Maryam komen elk minder dan 1.000 keer voor.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Mia

Mia Wasikowska

Mia Wasikowska brak internationaal door als Alice in Tim Burtons verfilming van Alice in Wonderland. Daarnaast speelde ze in succesvolle films als Only Lovers Left Alive en Madame Bovary.

Mia Farrow

Mia Farrow is een Amerikaanse actrice. Ze werd wereldberoemd door haar rol in Rosemary’s Baby van Roman Polanski. De film staat bekend als een van de beste horrorfilms ooit gemaakt. Naast haar acteerwerk zet Mia zich in voor goede doelen en de politiek. Zo is ze ambassadeur voor Unicef en steunde ze de campagne van presidentskandidaat Bernie Sanders.

The Princess Diaries

Mia Thermopolis is het hoofdpersonage uit de film The Princess Diaries. Mia is een gewoon meisje, dat in San Fransisco op de middelbare school zit. Maar dan komt haar oma op bezoek, die haar vertelt dat ze een prinses is, en de enige erfgenaam van de troon van het fictieve land Genovië.

La La Land

De filmmusical La La Land volgt het liefdesverhaal tussen Mia Dolan en Sebastian Wilder. Mia probeert het te maken als actrice in Los Angeles, terwijl Sebastian ervan droomt om een gevierd jazzpianist te worden. Actrice Emma Stone won een Oscar voor haar vertolking van Mia.

Bekijk ook deze namen

Ella, Liva, Fenna, Saar, Fenne, Merel, Tessa, Elin, Hanna, Luna