moeder bedenkt Babynamen 2019 voor pasgeboren baby

Een naam kiezen voor je baby is een spannende en lastige, maar vooral ook leuke taak. Ga je voor traditioneel, of wil je juist een unieke babynaam? Dit worden de babynamen trends in 2019, inclusief een voorspelling voor de meest populaire babynamen van 2019.

Weinig verandering babynamen 2019

De opvallendste trend onder babynamen is dat er eigenlijk maar weinig verandering is in de top 10 van populairste babynamen. Al jaren strijden dezelfde namen om een plekje in de top 3. Zo staan Julia, Emma, Sophie en Tess al lange tijd hoog in de top van populairste meisjesnamen. Bij de populairste jongensnamen strijden Noah, Sem, Lucas en Levi opnieuw om de nummer 1 positie.

Babynamen met bepaalde letters

Er zijn een aantal trends zichtbaar onder jongens- en meisjesnamen, waarbij er een voorkeur is voor een bepaalde letter of lettercombinatie.

Meisjesnamen die eindigen op een A

Meisjesnamen eindigen steeds vaker op de letter A. Als je kijkt naar de top 20, eindigt maar liefst de helft van de namen op een A.

Meisjesnamen die eindigen op ‘lou’

In 2019 worden meisjesnamen die eindigen op ‘lou’ (uitgesproken als ‘loe’) steeds populairder. Er komen dan ook steeds meer varianten bij. Bekende meisjesnamen zijn Milou, Philou (let op: deze naam gaat heel hard stijgen!), Jalou en Lilou.

Jongensnamen met ai of ay

Bij jongensnamen in 2019 komt vooral de combinatie met ‘ai’ of ‘ay’ vaker voor. Denk aan Aidan, Kayden, Jaylen, Djayden en Jaylano.

Korte babynamen

Korte babynamen is een babynamentrend die al een aantal jaren aanwezig is. De meeste namen bestaan uit één of twee lettergrepen. Vooral jongensnamen zijn het liefst zo kort mogelijk. Denk hierbij aan Sem, Sam, Max en Finn. Ook het aantal letters waaruit de naam bestaat, is minimaal. De meeste populaire babynamen bevatten slechts 3 of 4 letters, en deze trend zet zich in 2019 verder voort.

Verder zie je dat populaire, korte babynamen nóg verder verkort worden. Zo nemen in 2019 de meisjesnamen Juul (Julia), Noor (Nora), Soof (Sophie) en Saar (Sara) toe in populariteit. Bij de jongens zie je de namen Luuk (Lucas), Noud (Arnoud), Thijs (Matthijs) en Daan (Daniël) terug in de top 20 van populaire jongensnamen.

Jongensnamen 2019

Stoere babynamen

Het karakter van een babynaam is altijd al belangrijk geweest. Je ziet vooral veel ‘stoere’ babynamen, zowel voor jongens als voor meisjes. Een stoere naam is doorgaans kort en heeft ‘harde’ klanken. Denk hierbij aan Jaxx, Mats, Yassin en Otis. Deze namen nemen bij jongens flink toe in populariteit en zijn kort, maar krachtig.

Ook voor meisjes kom je steeds vaker stoere namen tegen. Zo wordt het steeds populairder om een meisje een jongensnaam te geven, of een naam die hier erg op lijkt. Bekende voorbeelden zijn Sam, Billie en Robin. Ook Quinn komt steeds vaker bij meisjes voor.

Daarnaast zorgt de trend van verkorte meisjesnamen ervoor dat de namen wat stoerder klinken. Zo wordt Sofie stoerder door hem te verkorten tot Soof. Hetzelfde geldt voor het meisjesachtige, klassieke Julia, dat verkort wordt naar Juul.

Nederlandse namen

Hoewel internationale babynamen altijd populair zijn, zie je de steeds meer Nederlandse namen in de top 20 van populaire babynamen. Dit zijn niet per definitie Oudhollandse namen, maar namen die vrijwel alleen in Nederland voorkomen. Bij meisjesnamen zijn dit onder andere Saar, Noor, Tess, Evi, Lotte, Lieke, Fenna en Maud. Bij jongensnamen zijn dit Sem, Luuk, Daan, Bram, Mees, Noud en Thijs.

Unieke variaties op populaire namen

Veel ouders willen een unieke naam voor hun kindje, want er is immers maar één kindje zoals hun dochtertje of zoontje! Wat je daarom steeds meer tegenkomt, zijn spellingvariaties op populaire namen. Bijvoorbeeld Giulia (Julia), Emmelie (Emily of Emilie), Elynn (Elin) en Myla (Mila) bij meisjes. Bij jongensnamen zie je onder andere de variaties Szymon (Simon), Kacper (Kasper), Matz (Mats) en Mylan (Milan). Op deze manier heeft je kindje een populaire, maar toch originele babynaam.

Betekenis namen

De betekenis en herkomst van namen wordt in 2019 steeds belangrijker bij de keuze voor een naam. Mogelijk heeft dit te maken met de steeds grotere variatie in namen. Vroeger was er een beperkt aantal namen waar ouders uit kozen. Tegenwoordig zijn er veel afgeleide namen en krijgen baby’s regelmatig internationale namen. Veel ouders zijn dan benieuwd wat de naam van hun kindje betekent en waar de naam vandaan komt.

Populaire babynamen 2019

Aan de hand van de trends en resultaten tot nu toe, doen we een voorspelling voor de populaire babynamen van 2019. Naast de top 10 voor jongens- en meisjesnamen, geven we aan welke namen we steeds vaker gaan horen in 2019.

Meisjesnamen 2019 top 10

 1. Julia
 2. Sophie
 3. Mila
 4. Emma
 5. Tess
 6. Zoë
 7. Noor
 8. Elin
 9. Sara
 10. Yara

Jongensnamen 2019 top 10

 1. Levi
 2. Finn
 3. Noah
 4. Lucas
 5. Sem
 6. Tygo
 7. Julian
 8. Mees
 9. Jesse
 10. Luuk

Namen om in de gaten te houden

De volgende namen gaan we de komende jaren steeds vaker horen:

Meisjesnamen

Jongensnamen