Feline

Feline is afgeleid van Felix

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Feline
  • Geboortekaartjes met de naam Feline
  • Geboortekaartjes met de naam Feline
  • Geboortekaartjes met de naam Feline
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Feline?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Feline

86%
34%
23%
27%
12%
12%

Welke kenmerken vind je bij Feline passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Feline

Feline is een meisjesnaam die verschillende verklaringen heeft. Waarschijnlijk is de naam afgeleid van Felix. Dat is een Latijnse naam die ‘gelukkig, geluk brengend, vruchtbaar’ betekent. In de Romeinse tijd werd deze naam vaak gebruikt onder slaven en vrijgelatenen, maar ook in hogere kringen kwam hij voor. Zo wordt in de Bijbel een stadhouder met de naam Felix genoemd.

De vrouwelijke vorm van Felix is Felicitas, in de Romeinse tijd de naam van de godin van de vruchtbaarheid en het geluk.

Het is ook mogelijk dat Feline is afgeleid van de in onbruik geraakte Latijnse naam ‘Felinus’. Dit betekent ‘katachtig’. Het was ook de naam van een heilige uit het christelijk geloof.

Aantallen en varianten Feline

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Feline als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Feline per jaar gegeven is

Er is een opmerkelijke stijging te zien in het gebruik van de naam Feline. Rond 1990 kwam deze naam in beeld, maar werd per jaar aan hooguit 50 kinderen gegeven. In enkele jaren tijd veranderde dat echter en in 2009 werden er voor het eerst meer dan 200 meisjes Feline genoemd. In totaal komt de naam nu rond de 4.000 keer voor. Ook dragen 1.200 meisjes en vrouwen de naam als tweede naam

Feline is afgeleid van Felix. De naam Felix wordt door bijna 5.500 mannen gedragen. Tussen 1880 en nu werd de naam altijd wel gebruikt, maar de laatste jaren is er een duidelijke stijging te zien.

De naam Felicitas is veel minder populair. Nog geen 450 vrouwen dragen deze naam. Wel is de variant Felicia de afgelopen jaren populair geworden, voor 1990 kwam deze naam bijna niet voor. Inmiddels komt deze naam zo’n 3.000 keer voor.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Feline

Bambi

Feline is het vriendinnetje van Bambi in de Disneyfilm Bambi. De hertjes ontmoeten elkaar als ze nog kleine kinderen zijn. Later worden ze verliefd, wanneer ze volwassen beginnen te worden en de ‘lentekolder’ toeslaat. Samen krijgen ze een tweeling.

Delta Goodrem

De Australische singer-songwriter Delta Goodrem bracht in 2016 het nummer Feline uit. Hier is ‘feline’ gebruikt als het Engelse woord voor ‘katachtige’. Het nummer gaat erover hoe de ik-persoon haar innerlijke leeuw omarmt en zo kracht en moed vindt om het leven aan te gaan.

Namen die lijken op Feline

Felien, Felicia, Felicitas

Bekijk ook deze namen

Luna, Eva, Emily, Ivy, Tess, Nola, Jasmijn, Jill, Loïs, Lieke