Mila

Mila is sinds 2013 populair als meisjesnaam

Wat vind jij van Mila?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Mila

86%
34%
11%
30%
12%
23%

Welke kenmerken vind je bij Mila passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Mila

Mila is afgeleid van Slavische namen die het element ‘milu’ bevatten. Dat betekent ‘geliefd’. In het Hongaars komt de naam ook voor als variant op Emilia of Camilla.

Emilia betekent ‘zacht, vriendelijk’. De naam is afgeleid van de Latijnse familienaam Aemilius.

Camilla betekent ‘dienaren in de cultus van de Kureten, de beschermers van Zeus en Rhea’. Deze naam komt van het Griekse woord ‘kadmiloi’.

In het Italiaans wordt het woord ‘mila’ nog steeds gebruikt. Hier heeft het als betekenis ‘duizend’.

Deze informatie komt uit het Groot voornamenboek 2018 met alle informatie over duizenden namen. Bestel nu tijdelijk met korting!

Aantallen en varianten Mila

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Mila als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Mila per jaar gegeven is Ⓒ Meertens Instituut

Mila is een populaire meisjesnaam. Ruim 5.500 vrouwen en meisjes in Nederland heten Mila. De naam is vooral de laatste jaren erg populair.

In 2013 bestormde deze babynaam de top-10 van populairste meisjesnamen en heeft deze plek niet meer opgegeven. In 2014 werd de naam het vaakst gegeven en belandde Mila op plaats 4. In 2017 kregen 580 meisjes de naam Mila. Hiermee kwam hij op de zesde plaats te staan.

Ook in het buiten Nederland kiezen veel ouders ervoor om hun baby Mila te noemen. In België en Frankrijk staat de naam ook in de top-10. In Finland, Canada en Nieuw-Zeeland behoort Mila tot de 20 meest gegeven meisjesnamen in de afgelopen jaren.

Mila wordt soms wel gezien als de meisjesvariant voor de jongensnaam Milan. Milan is ook een Slavische naam. Ruim 10.000 jongens en mannen dragen deze naam.

Wetenswaardigheden Mila

Mila Kunis

Mila Kunis is een Amerikaanse actrice. Ze is bekend van series als That ‘70s Show en Family Guy. Daarnaast speelde ze onder andere in de films Bad Moms en Friends With Benefits.

YouTube ster

Mila Stauffer is de ster van het YouTube-kanaal van moeder Katie Stauffer. De peuter geeft in de video’s brutaal commentaar op allerlei onderwerpen. De filmpjes worden miljoenen keren bekeken.

Volkslied

Mila Rodino betekent ‘dierbaar geboorteland’. Dit is de titel van het Bulgaarse volkslied dat dateert uit 1885.

Cactus

De ‘mila caespitosa’ is een cactussoort die voorkomt in Peru. Het is een ronde cactus met grote gele bloemen.

Bekijk ook deze namen

Fay, Senn, Elise, Charlotte, Yara, Raf, Elif, Santiago, Hanna, Axel