Vrouw en baby met Arabische naam

Heb jij al een naam gekozen voor je baby? Je kindje draagt deze naam een heel leven met zich mee. Namen uit het Arabisch worden steeds populairder. Ahmed, Ryan, Ali en Yara: ontdek hier de mooiste Arabische namen en hun betekenis.

Arabische namen

Arabische namen komen uit het Arabisch. Een schrift dat bestaat uit 28 letters en waarbij er van rechts naar links geschreven wordt. Deze taal wordt wereldwijd door zo’n 300 miljoen mensen gesproken. Een Arabische naam is soms ook Islamitisch, maar dit hoeft niet. Niet alle namen komen namelijk uit de Koran. Wel is er veel overlap tussen Arabische en Islamitische namen. Wil jij je baby een Arabische naam geven? Wij geven je inspiratie voor het kiezen van een babynaam.

De leukste Arabische babynamen voor jongens

Verwacht je een zoon? Laat je dan inspireren door deze Arabische jongensnamen.

1. Nouri

De eerste naam in dit rijtje is Nouri. Deze Arabische jongensnaam betekent ‘mijn licht’. In het Koreaans staat de naam voor ‘de wereld’. De naam is geliefd en is de afgelopen jaren in populariteit gestegen. Dit kan komen door de bekende voetballer Nouri. Op dit moment wonen er ongeveer 200 mannen en jongens in ons land die Nouri heten.

2. Senn

Waar de Arabische naam Senn vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk is het een variant van de meisjesnaam Senna, die verwijst naar de sennaplant. Senn staat hoog in de lijst van populaire babynamen. Varianten van de naam zijn Samuel, Sjamme en het onwijs geliefde Sem.

3. Louay

Zoek jij een Arabische naam die meerdere betekenissen heeft? Dan is Louay misschien geschikt. De betekenis kan ‘schild’, ‘beschermer’, ‘kleine wilde os’ en ‘zandvlakte’ zijn. In ons land komt de naam nog maar weinig voor. Toch is de variant Luay nog zeldzamer.

4. Omar

Nog een naam met meerdere betekenissen is Omar. Die naam kan staan voor ‘lang leven’, ‘bloei’, ‘eerste zoon’ en ‘door zijn erfgoed beroemd’. Bovendien is Omar niet alleen Arabisch, maar ook Germaans. Dan is het een verkorting van de naam Odmar. De naam Omar wordt sinds halverwege de jaren zestig gegeven aan jongens in Nederland.

5. Zayn

Ook Zayn stamt af van het Arabisch. De naam die ‘schoonheid’ en ‘genade’ betekent, is ook een Bijbelse naam. Pas in het jaar 2000 werd de naam bekender. Waarschijnlijk omdat One Direction toen doorbrak en een van de zangers Zayn heet. Zayn kan ook afgeleid zijn van Zane en Susanna. In het Herbreeuws sjoesjanah genoemd. Dit betekent ‘lelie’. Zayn is daarom niet alleen een Arabische, maar ook een bloemennaam.

6. Mustafa

Een naam die naast Arabisch ook Turks is, is Mustafa. Die naam betekent de ‘uitverkorene’. Door immigratie vanuit het Ottomaanse rijk is de naam in Nederland aangekomen. In totaal wonen er 3.500 mannen in Nederland die de naam dragen.

7. Ahmed

Ook Ahmed is Turks én Arabisch. ‘Prijzenswaardig’ is de betekenis. Wanneer er in Arabische woorden de lettercombinatie H-M-D staat, kan het ook staan voor ‘iemand die God voortdurend dankt’. Daardoor heeft Ahmed dezelfde oorsprong als Mohammed. Vooral in 2001 was Ahmed in ons land geliefd.

8. Rayan

En andere Arabische naam is Rayan. Dit betekent ‘van water voorzien’ of ‘weelderig’. In de Islamitische traditie kan de naam ook een van de acht poorten naar het Paradijs zijn. Vanaf 2004 stijgt de naam elk jaar flink in populariteit. In Nederland komt de naam ruim 3000 keer voor.

9. Youssef

De naam Youssef is de Arabische vorm van het Hebreeuwse Jozef. Misschien ken je de naam uit de bijbel. De naam betekent ‘God voege toe’ of ‘God geve vermeerdering’. Youssef is een geliefde naam. De variant Yusuf is net wat minder bekend.

10. Mohammed

De laatste Arabische jongensnaam is misschien ook wel de bekendste: Mohammed. Die naam is afgeleid van het Arabische woord hamid. Vertaald is dit ‘prijzen’. De bekendste Mohammed is de profeet. Moslims zien de profeet als de boodschapper van God. Er zijn veel verschillende spellingen van de naam. Als je die allemaal bij elkaar optelt, zijn er wel 22.700 mannen die Mohammed heten in ons land.

Familie wil baby een Arabische naam geven

De leukste Arabische babynamen voor meisjes

Ben je in verwachting van een dochter? Dan kunnen de volgende Arabische meisjesnamen je inspiratie geven.

1. Fatima

De bekendste Arabische meisjesnaam is Fatima. De naam betekent ‘vlekkeloos’ of ‘zij die speent’. Fatima was de dochter van Mohammed de profeet. De naam is in ons land erg geliefd en wordt door meer dan 11.500 meisjes en vrouwen gedragen. Ook de variant Fatma wordt vaak gekozen.

2. Yara

Voelt het soms ook alsof jouw buikbewoner een fladderend vlindertje is? Dan is Yara de perfecte naam voor jouw dochter. De naam betekent ‘klein vlindertje’. Ook kan het ‘heftig karakter’ of ‘waterkoninging’ betekenen. In Nederland stijgt de naam in populariteit en staat in de top 10 van meestgekozen meisjesnamen.

3. Elif

De volgende Arabische naam is Elif. De naam betekent ‘slank’ of ‘tenger’. Vanaf de jaren zeventig wordt deze naam steeds meer gegeven. Vanaf 2006 nam dit nog meer toe. In ons land komt de naam Elif iets meer dan 2.500 keer voor.

4. Medina

Iets minder vaak gekozen wordt de naam Medina, die zowel Arabisch als Slavisch is. Medina staat voor ‘stad’ en is naast Mekka de meest Heilige stad volgens het Islamitische geloof. Medina wordt meestal als eerste naam gebruikt, maar vaak wordt deze ook als tweede naam gekozen.

5. Amira

Amira is een Arabische en Bijbelse naam, die in ons land ongeveer 2.000 keer voorkomt. De afgelopen tien jaar wordt de naam steeds vaker gekozen. De mannelijke vorm Amir betekent ‘commandant’, ‘boomtop’ en ‘prins’. Daarom betekent het vrouwelijke Amira misschien wel prinses. Hierdoor is Amira niet alleen een Arabische, maar ook een sprookjesachtige naam.

6. Nora

Zoek je een naam die niet alleen Arabisch is, maar ook uit het Latijn komt? Dan kan je kiezen voor Nora. Dit is een verkorte vorm van Eleonora of Honora. Nora kan veel betekenen, bijvoorbeeld ‘God is mijn licht’, ‘eer’, ‘medelijden’, ‘licht’ of ‘vlam’. In ons koude kikkerlandje komt de naam zo’n 8.500 keer voor.

7. Hafsa

Ook Hafsa is een echte Arabische naam. ‘Bijeenkomst’ is de vertaling. In de geschiedenis was Hafsa een van de vrouwen van de profeet Mohammed. Sinds eind jaren zeventig wordt de naam in ons land aan meisjes gegeven. Op dit moment zijn er in Nederland 500 meisjes en vrouwen die zo heten.

8. Layla

Je weet het nu nog niet, maar misschien komt jouw meisje wel in de nacht ter wereld. Dan is Layla een mooie naam voor haar. Deze Arabische naam betekent ‘nacht’. In het Westen werd de naam populairder door de Engelse schrijver Lord Byron, die een van zijn personages Leila noemde.

9. Liva

Liva stamt af uit het Arabisch, Slavisch en Engels. De naam kan ‘vlag’, ‘leven’, ‘beschermer’ en ‘olijfboom’ betekenen. In ons land komt de naam ongeveer 1.000 keer voor. Varianten van de naam zijn Liv, Live en het zeer populaire Olivia.

10. Lina

Zoek jij een Arabische en een Nederlandse naam? Dan zit je goed met Lina. De naam Lina is pas sinds korte tijd geliefd, maar wordt steeds vaker gekozen. De betekenis kan ‘teder’, ‘vriendelijk’ en ‘zacht’ zijn. Waarschijnlijk is Lina in het Hollands een verkorte vorm van Carolina of Paulina.

Arabische namen voor jongens én meisjes

Wil je geen typische jongens- of meisjesnaam? Of weet je niet of je een jongen of meisje verwacht? Hieronder vind je twee Arabische unisexnamen voor allebei.

Ali

Ali is geschikt voor jongens én meisjes, al wordt de naam meestal aan jongens gegeven. De Arabische naam betekent ‘hoog’ of ‘verheven’ als de naam voor een man is. Als de naam voor een meisje is, stamt deze meestal af van het Nederlandse Adelheid, meer hierover vind je bij de namen Aalt en Alice. Vrouwelijke vormen van Ali zijn Aaliyah, Alya en Alia.

Ebrar

Ook Ebrar is geschikt voor meisjes én jongens, al wordt deze naam vaker voor meisjes gekozen. Waarschijnlijk stamt de naam af van het woord abrar, wat ‘deugdig’, ‘vroom’ en ‘goed’ betekent. Bij ons wordt de naam niet vaker dan tien keer in een jaar gegeven. Het is daardoor ook een originele naam.

Auteur Eline de Wit

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app