Olivia

Olivia wordt steeds populairder

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Olivia?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Olivia

78%
21%
42%
18%
10%
28%

Welke kenmerken vind je bij Olivia passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Olivia

Olivia is een meisjesnaam die waarschijnlijk van het Latijnse woord ‘olivarius’ komt. Dit betekent ‘olijfboom’ of ‘olijfboomplanter’. De naam is afgeleid van Olivier, dat dezelfde betekenis draagt.

De olijftak is het symbool van de vrede en de olijfboom was in de Oudheid economisch erg belangrijk vanwege de olie. De boom groeit heel langzaam, dus het was een teken van vrede als een boom zich rustig kon ontwikkelen, terwijl het een grote slag was als hij door vijanden vernietigd werd.

Mogelijk is de naam verspreid of ontstaan door de gelijkenis met al bestaande Germaanse namen. In dat geval valt te denken aan namen die met ‘alf’ beginnen, dat ‘natuurgeest, elf’ betekent. Het tweede deel zou dan overeen komen met ‘heer’, dat ‘leger’ betekent.

Aantallen en varianten Olivia

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Olivia als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Olivia per jaar gegeven is

Olivia is pas sinds een jaar of tien populair en komt als voornaam rond de 5.500 keer voor. De naam staat sinds een aantal jaar in de top 20 van populairste meisjesnamen. Voor de jaren ’90 werd de naam in Nederland bijna niet gebruikt. Sindsdien is Olivia elk jaar in populariteit gestegen. In 2000 kregen nog maar 35 meisjes deze naam, in 2020 was dit ruim 14 keer zo veel.

Ook buiten Nederland doet Olivia het goed. In Australië, Canada en Engeland staat hij in de top 10. Ook in de Verenigde Staten staat Olivia in de top.

De Poolse variant, Oliwia, wordt pas sinds 2010 in Nederland gebruikt. Bijna 75 meisjes heten zo, waarvan er 53 in de afgelopen 2 jaar zijn geboren.

Olivia is afgeleid van Olivier. Bijna 7.500 mannen en jongens dragen deze naam.

De afkorting Livia komt ongeveer 1.500 keer voor. Deze naam zou overigens ook de vrouwelijke variant kunnen zijn van Livius.

Wetenswaardigheden Olivia

Shakespeare

De naam Olivia werd waarschijnlijk voor het eerst gebruikt door William Shakespeare. Hij gebruikte de naam in zijn toneelstuk Twelfth Night. Ook in de moderne verfilming van het toneelstuk, She’s the Man, komt het personage Olivia voor.

Grease

Olivia Newton-John kan je kennen uit de musicalverfilming Grease. Hierin speelt Olivia de rol van Sandy, die leert om haar stoere kant te omarmen. Zo wint ze het hart van haar grote liefde Danny, gespeeld door John Travolta. Naast Grease had de zangeres een succesvolle zangcarrière met vijf hits op nummer 1.

Olivia Wilde

Olivia Wilde is een Amerikaanse actrice. Ze is onder andere bekend van de film Tron: Legacy en Her. Daarnaast was ze te zien als dokter Remy “Thirteen” Hadley in de populaire ziekenhuisserie House M.D.

Namen die lijken op Olivia

Oliwier, Oliver

Bekijk ook deze namen

Jasmijn, Fleur, Emma, Charlotte, Rosie, Anna, Vera, Amy, Norah, Sofia