Oliwier

Oliwier is afgeleid van Olivier

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Oliwier
  • Geboortekaartjes met de naam Oliwier
  • Geboortekaartjes met de naam Oliwier
  • Geboortekaartjes met de naam Oliwier
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Oliwier?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Oliwier

40%
33%
27%
40%
27%
27%

Welke kenmerken vind je bij Oliwier passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Oliwier

Oliwier is afgeleid van Olivier. Olivier is een Latijnse naam en betekent ‘olijfboom’. De naam komt vermoedelijk van het Latijnse woord ‘olivarius’ dat ‘olijfboom’ of ‘olijfboomplanter’ betekent.

De olijftak is het symbool van de vrede en de olijfboom was in de Oudheid economisch erg belangrijk, vanwege de olie. Deze boom groeit heel langzaam, dus het was een teken van vrede als een boom zich rustig kon ontwikkelen, terwijl het een grote slag was als hij door vijanden vernietigd werd.

Mogelijk is de naam verspreid of ontstaan door de gelijkenis met al bestaande Germaanse namen. In dat geval valt te denken aan namen die met ‘alf’ beginnen, dat ‘natuurgeest, elf’ betekent. Het tweede deel zou dan overeen komen met ‘heer’, dat ‘leger’ betekent.

Ook is het mogelijk dat Olivier van dezelfde naamstam komt als Olaf. Dat is het Oudnoorse woord ‘anleifr’ en betekent ‘zoon van de voorvaderen’.

Aantallen en varianten Oliwier

Oliwier is afgeleid van Olivier. Olivier is een jongensnaam die al in de jaren ’70 gebruikt werd. Sinds de jaren ’90 neemt de naam toe in populariteit. Sindsdien is het aantal jongetjes dat ieder jaar deze naam krijgt ongeveer verdrievoudigd. In totaal heten ruim 8.000 mannen en jongens Olivier.

Buiten Nederland wordt de naam minder vaak gebruikt. In Frankrijk en Zwitserland komt hij wel voor, maar hij is daar niet zo populair meer. Engelstalige landen gebruiken meestal de variant Oliver. Oliwier is de Poolse variant, die pas sinds korte tijd in Nederland wordt gebruikt.

De vrouwelijke variant Olivia komt zo’n 2.500 keer voor. Deze naam wordt sinds kort veel vaker gebruikt en is ook internationaal een gangbare meisjesnaam.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Oliwier

Olivier B. Bommel

Oliwier is afgeleid van Olivier. ‘Een heer moet ook alles alleen doen!’ Deze uitspraak kan je bekend voorkomen. Ze zijn afkomstig van Olivier B. Bommel, een beroemd strippersonage dat door Marten Toonder werd bedacht. Aanvankelijk figureerde Bommel als bijfiguur in de strips over Tom Poes, maar geleidelijk nam hij de hoofdrol over.

Regelmatig komt de heer Bommel in de problemen. Deze moeten dan door zijn vriend Tom Poes worden opgelost, hoewel Bommel dit niet altijd opmerkt. Olivier Bommel woont op slot Bommelstein met zijn trouwe butler.

Olivier van Noort

Olivier van Noort (1558 – 1627) was als ontdekkingsreiziger de eerste Nederlander die rond de wereld voer. De reis was niet makkelijk en duurde bijna 3 jaar, maar Olivier keerde heelhuids terug.

Namen die lijken op Oliwier

Olivia, Oliver

Bekijk ook deze namen

Noud, Ruben, Arthur, Oscar, Joep, Siem, Floris, Mohammed, Mick, Willem