Oliwia

Oliwia is afgeleid van Olivia

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Oliwia?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Oliwia

50%
17%
17%
17%
33%
17%

Welke kenmerken vind je bij Oliwia passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Oliwia

Oliwia is afgeleid van Olivia. Olivia is een meisjesnaam die waarschijnlijk van het Latijnse woord ‘olivarius’ komt. Dit betekent ‘olijfboom’ of ‘olijfboomplanter’. De naam is afgeleid van Olivier, dat dezelfde betekenis draagt.

De olijftak is het symbool van de vrede en de olijfboom was in de Oudheid economisch erg belangrijk vanwege de olie. De boom groeit heel langzaam, dus het was een teken van vrede als een boom zich rustig kon ontwikkelen, terwijl het een grote slag was als hij door vijanden vernietigd werd.

Mogelijk is de naam verspreid of ontstaan door de gelijkenis met al bestaande Germaanse namen. In dat geval valt te denken aan namen die met ‘alf’ beginnen, dat ‘natuurgeest, elf’ betekent. Het tweede deel zou dan overeen komen met ‘heer’, dat ‘leger’ betekent.

Deze informatie komt uit het Groot voornamenboek 2018 met alle informatie over duizenden namen.

Aantallen en varianten Oliwia

Oliwia is afgeleid van Olivia. Olivia is pas sinds een jaar of tien populair en komt als voornaam rond de 4.500 keer voor. De naam staat sinds een aantal jaar in de top 20 van populairste meisjesnamen. Voor de jaren ’90 werd de naam in Nederland bijna niet gebruikt. Sindsdien is Olivia elk jaar in populariteit gestegen. In 2000 kregen nog maar 35 meisjes deze naam, in 2018 was dit bijna 13 keer zo veel.

Ook buiten Nederland doet Olivia het goed. In Australië, Canada en Engeland staat hij in de top 10. In de Verenigde Staten was Olivia de op een na populairste meisjesnaam van 2017. Alleen Emma werd daar nog vaker gekozen.

De Poolse variant, Oliwia, wordt pas sinds 2010 in Nederland gebruikt. Bijna 75 meisjes heten zo, waarvan er 53 in de afgelopen 2 jaar zijn geboren.

Olivia is afgeleid van Olivier. Bijna 7.500 mannen en jongens dragen deze naam.

De afkorting Livia komt ongeveer 1.500 keer voor. Deze naam zou overigens ook de vrouwelijke variant kunnen zijn van Livius.

Wetenswaardigheden Oliwia

Shakespeare

Oliwia is afgeleid van Olivia. De naam Olivia werd waarschijnlijk voor het eerst gebruikt door William Shakespeare. Hij gebruikte de naam in zijn toneelstuk Twelfth Night. Ook in de moderne verfilming van het toneelstuk, She’s the Man, komt het personage Olivia voor.

Grease

Olivia Newton-John kan je kennen uit de musicalverfilming Grease. Hierin speelt Olivia de rol van Sandy, die leert om haar stoere kant te omarmen. Zo wint ze het hart van haar grote liefde Danny, gespeeld door John Travolta. Naast Grease had de zangeres een succesvolle zangcarrière met vijf hits op nummer 1.

Olivia Wilde

Olivia Wilde is een Amerikaanse actrice. Ze is onder andere bekend van de film Tron: Legacy en Her. Daarnaast was ze te zien als dokter Remy “Thirteen” Hadley in de populaire ziekenhuisserie House M.D.

Namen die lijken op Oliwia

Livia

Bekijk ook deze namen

Naomi, Lily, Sophie, Julia, Evy, Kate, Lisa, Rosa, Amber, Yara