Oliwia

Oliwia is afgeleid van Olivia

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Oliwia
  • Geboortekaartjes met de naam Oliwia
  • Geboortekaartjes met de naam Oliwia
  • Geboortekaartjes met de naam Oliwia
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Oliwia?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Oliwia

66%
40%
30%
30%
30%
34%

Welke kenmerken vind je bij Oliwia passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Oliwia

Oliwia is afgeleid van Olivia. Olivia is een meisjesnaam die waarschijnlijk van het Latijnse woord ‘olivarius’ komt. Dit betekent ‘olijfboom’ of ‘olijfboomplanter’. De naam is afgeleid van Olivier, dat dezelfde betekenis draagt.

De olijftak is het symbool van de vrede en de olijfboom was in de Oudheid economisch erg belangrijk vanwege de olie. De boom groeit heel langzaam, dus het was een teken van vrede als een boom zich rustig kon ontwikkelen, terwijl het een grote slag was als hij door vijanden vernietigd werd.

Mogelijk is de naam verspreid of ontstaan door de gelijkenis met al bestaande Germaanse namen. In dat geval valt te denken aan namen die met ‘alf’ beginnen, dat ‘natuurgeest, elf’ betekent. Het tweede deel zou dan overeen komen met ‘heer’, dat ‘leger’ betekent.

Aantallen en varianten Oliwia

Oliwia is afgeleid van Olivia. Olivia is pas sinds een jaar of tien populair en komt als voornaam rond de 6.000 keer voor. Voor de jaren ’90 werd de naam in Nederland bijna niet gebruikt. Sindsdien is Olivia elk jaar in populariteit gestegen. In 2000 kregen nog maar 35 meisjes deze naam, in 2021 was dit ongeveer 15 keer zo veel. Waar de naam in 2020 nog op plek 16 stond, steeg deze in 2021 naar plek 5 van de populairste meisjesnamen.

Ook buiten Nederland doet Olivia het goed. In Australië, Canada en Engeland staat hij in de top 10. Ook in de Verenigde Staten staat Olivia in de top.

De Poolse variant, Oliwia, wordt pas sinds 2010 in Nederland gebruikt. Ongeveer 100 meisjes en vrouwen hebben deze naam.

Olivia is afgeleid van Olivier. Bijna 7.500 mannen en jongens dragen deze naam.

De afkorting Livia komt ongeveer 1.500 keer voor. Deze naam zou overigens ook de vrouwelijke variant kunnen zijn van Livius.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Oliwia

Shakespeare

Oliwia is afgeleid van Olivia. De naam Olivia werd waarschijnlijk voor het eerst gebruikt door William Shakespeare. Hij gebruikte de naam in zijn toneelstuk Twelfth Night. Ook in de moderne verfilming van het toneelstuk, She’s the Man, komt het personage Olivia voor.

Grease

Olivia Newton-John kan je kennen uit de musicalverfilming Grease. Hierin speelt Olivia de rol van Sandy, die leert om haar stoere kant te omarmen. Zo wint ze het hart van haar grote liefde Danny, gespeeld door John Travolta. Naast Grease had de zangeres een succesvolle zangcarrière met vijf hits op nummer 1.

Olivia Wilde

Olivia Wilde is een Amerikaanse actrice. Ze is onder andere bekend van de film Tron: Legacy en Her. Daarnaast was ze te zien als dokter Remy “Thirteen” Hadley in de populaire ziekenhuisserie House M.D.

Namen die lijken op Oliwia

Livia

Bekijk ook deze namen

Yara, Lynn, Lisa, Naomi, Femke, Fay, Eline, Elise, Hannah, Lola