Livia

Livia is afgeleid van Olivia

Geboortekaartjes
  • babynamen_card_with_name Livia
  • babynamen_card_with_name Livia
  • babynamen_card_with_name Livia
  • babynamen_card_with_name Livia
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Livia?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Livia

87%
21%
27%
21%
9%
17%

Welke kenmerken vind je bij Livia passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Livia

Livia is een verkorte variant op de populaire meisjesnaam Olivia. Olivia komt waarschijnlijk van het Latijnse woord ‘olivarius’ dat ‘olijfboom’ of ‘olijfboomplanter’ betekent. De naam is afgeleid van Olivier, dat dezelfde betekenis draagt.

Mogelijk is de naam verspreid of ontstaan door de gelijkenis met al bestaande Germaanse namen. In dat geval valt te denken aan namen die met ‘alf’ beginnen, dat ‘natuurgeest, elf’ betekent. Het tweede deel zou dan overeen komen met ‘heer’, dat ‘leger’ betekent.

Aantallen en varianten Livia

De meisjesnaam Livia komt bijna 2.000 keer voor in Nederland. De naam is al eeuwenoud, maar wordt pas sinds 15 jaar wat meer in Nederland gebruikt. Mogelijk heeft dit te maken met de toename in populariteit van de naam Olivia en de trend om bekende, populaire namen om te vormen tot een originelere naam.

Livia is afgeleid van Olivia. Olivia komt 2.500 keer voor en is pas sinds een jaar of tien populair. Inmiddels wordt de naam zo vaak als babynaam gekozen, dat hij in de top 15 van populairste meisjesnamen staat. Voor de jaren ’90 werd de naam in Nederland bijna niet gebruikt. Sindsdien is Olivia elk jaar in populariteit gestegen. In 2000 kregen nog maar 35 meisjes deze naam, in 2018 was dit bijna 13 keer zo veel.

Livia kan overigens ook de vrouwelijke variant zijn van Livius. Deze naam komt bijna niet meer voor.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Livia

Shakespeare

Livia is afgeleid van Olivia. De naam Olivia werd waarschijnlijk voor het eerst gebruikt door William Shakespeare. Hij gebruikte de naam in zijn toneelstuk Twelfth Night. Ook in de moderne verfilming van het toneelstuk, She’s the Man, komt het personage Olivia voor.

Grease

Olivia Newton-John kan je kennen uit de musicalverfilming Grease. Hierin speelt Olivia de rol van Sandy, die leert om haar stoere kant te omarmen. Zo wint ze het hart van haar grote liefde Danny, gespeeld door John Travolta. Naast Grease had de zangeres een succesvolle zangcarrière met vijf hits op nummer 1.

Olivia Wilde

Olivia Wilde is een Amerikaanse actrice. Ze is onder andere bekend van de film Tron: Legacy en Her. Daarnaast was ze te zien als dokter Remy “Thirteen” Hadley in de populaire ziekenhuisserie House M.D.

Namen die lijken op Livia

Oliwia

Bekijk ook deze namen

Saar, Emma, Merel, Lynn, Evi, Lisa, Cato, Eva, Fiene, Norah