Moeder en kind met oud-Hollandse naam

Voor een mooie babynaam hoef je niet altijd de grens over. Ons koude kikkerlandje had vroeger al zoveel moois op namengebied. Pleun, Els, Kees of Dirk: oud-Hollandse namen zijn helemaal van nu.

Oud-Hollandse namen

Oud-hollandse namen zijn namen die vroeger in Nederland aan meisjes of jongens gegeven werden. Een paar jaar geleden vonden veel mensen deze namen nog ouderwets. Nu worden ze weer populair en geven ouders ze vaker aan baby’s. Ben jij op zoek naar zo’n oud-Hollandse naam? Hieronder vind je de leukste oud-Hollandse meisjesnamen en jongensnamen, maar ook de mooiste oud-Hollandse unisexnamen.

De leukste oud-Hollandse namen voor meisjes

Ben je op zoek naar een oud-Hollandse naam voor je kleine meisje? Hieronder vind je populaire en minder populaire oud-Hollandse meisjesnamen, met hun betekenis.

1. Mies

Aap, noot…. En Mies! Wie kent het niet? Mies is een echte oud-Hollandse meisjesnaam. Het betekent ‘schitterend’. In deze tijd worden er nog weinig meisjes Mies genoemd. De naam wordt soms ook aan jongens gegeven.

2. Cato

De naam Cato is niet alleen Hollands, maar komt ook uit het Grieks en Latijn. Het betekent ‘de wijze’ of ‘rein’. Net als de naam Mies kan ook de naam Cato aan een jongen gegeven worden. Waarschijnlijk is Cato een vorm van Catharina. Cato wordt de laatste jaren steeds vaker gekozen.

3. Cornelia

Cornelia is niet alleen een oud-Hollandse, maar ook een Bijbelse naam. De naam is afgeleid van Lia. Die naam is zeldzaam. De variant Lieke wordt veel vaker gebruikt. Zo’n 12.000 vrouwen dragen die naam.

4.Neeltje

Neeltje komt net als Cornelia van Cornelis. Die naam betekent ‘de gehoornde’. De naam Neeltje is jarenlang heel populair geweest, maar die populariteit is minder geworden. Nu zijn er ruim 32.500 die zo heten.

5. Els

Net als Cornelia is ook Els niet alleen een oer-Hollandse, maar ook een Bijbelse naam. Het betekent onder andere ‘God heeft gezworen’. De naam was er al vroeg in de middeleeuwen. Els is afgeleid van Elisabeth.

6. Loes

Wie is Loesje, wie is toch dat snoesje? De naam Loes is net als de andere namen oud-Nederlands. Toch komt de naam ook in het Germaans vaak voor. Het betekent ‘beroemde strijder’ of ‘strijder om de buit’. De variant Lou wordt de laatste jaren vaker voor meisjes gekozen.

7. Fien

De naam Fien is ook een oud-Hollandse meisjesnaam. Deze wordt al sinds de negentiende eeuw gebruikt. Het is een korte variant op de Bijbelse naam Jozefien. Weer een variant daarop, namelijk Josephina, is heel populair. Er zijn 82.500 vrouwen en meisjes met die naam.

8. Saar

Weer een oer-Hollandse naam die ook Bijbels is. Saar betekent ‘vorstin’. Het is een oude naam, omdat deze al in de twaalfde eeuw gebruikt werd. Vanaf 2001 is de naam erg vaak gekozen. Nu staat de naam zelfs in de top 20.

9. Yfke

Veel oud-Hollandse meisjesnamen zijn Fries, zo ook Yfke. De naam betekent ‘taxusboom’ of ‘boog van taxushout’ en is afgeleid van de naam Yvonne. Die naam was in de jaren zestig en zeventig al een geliefde meisjesnaam.

10. Fennigje

Net als Yfke is ook Fennigje een oud-Hollandse en Friese meisjesnaam. Het betekent ‘Vrede’ en ‘bescherming’. De naam wordt na 1970 steeds minder gebruikt. Nu zijn er namelijk zo’n 1.200 Fennigjes . De variant Fenna is wel erg in trek. Die naam wordt gedragen door zo’n 6.000 mensen.

Jongen in wagen met oud-Hollandse naam

De leukste oud-Hollandse namen voor jongens

Niet alleen voor meisjes bestaan leuke oud-Hollandse babynamen. Wat dacht je van deze tien mooie oer-Hollandse jongensnamen?

1. Jan

Denk jij ook snel aan Jan als je denkt aan een oud-Hollandse jongensnaam? Dit kan kloppen. De naam werd vroeger enorm vaak gegeven en is ook nu nog steeds geliefd. Jan staat nog steeds in de top 50 van meest gekozen namen en betekent ‘God is genadig’.

2. Gijs

Naast Jan houden ook veel mensen van de naam Gijs. Deze staat op het moment ook in de top 50. De naam Gijs betekent ‘stralend kind van edele afkomst’ en is afgeleid van het Germaanse Gijsbert. Vooral in de jaren ’90 werden er veel jongens Gijs genoemd.

3. Mees

Een nog grotere favoriet dan Jan en Gijs is de naam Mees. Deze scoort nog hoger in de top 50. Het betekent onder andere de ‘oorlogszuchtige’. Een mees is in Nederland ook een soort zangvogel. Fladdert jouw kleine druk rond in je buik? Dan is het misschien leuk om je kleine Mees noemen.

4. Kees

Op Mees rijmt Kees. Deze naam betekent waarschijnlijk ‘de gehoornde’, maar dit is niet helemaal zeker. Wat wel zeker is, is dat de naam afgeleid is van Kornelis, met als vrouwelijke variant Kornelia. Toch worden ook meisjes soms Kees genoemd.

5. Aad

Aad is een Nederlandse naam die is afgeleid van het Italiaanse Adrianus. Dit betekent ‘inwoner van Adria’. Een plaats in Italië. De Nederlandse naam Adriaan lijkt ook op Aad. Sinds het jaar 2000 worden er bijna geen jongens meer Aad genoemd.

6. Douwe

De naam Douwe heeft weer een echt Nederlandse herkomst. Deze komt namelijk uit het Fries. Douwe betekent ‘duif’, ‘vriend’ of ‘lieveling’. Op dit moment hebben zo’n 9.000 jongens en mannen deze naam. De vrouwelijke variant Douwina is erg zeldzaam.

7. Pijke

Ook Pijke is een oud-Hollandse jongensnaam die ‘steen’ of ‘betrouwbaar’ betekent. Ben jij op zoek naar een minder bekende naam voor je baby? Dan is Pijke misschien wat voor jou. De naam is dus niet alleen een oud-Hollandse, maar ook een zeldzame naam.

8. Pieter

De naam Pieter wasin de jaren 70 een van de populairste namen in Nederland. Ook nu wordt de naam nog vaak gekozen. De naam betekent ‘rots’ en is afgeleid van het Engelse Peter of het Latijnse Petrus. Elk jaar worden er meer dan 100 jongens Pieter genoemd.

9. Willem

De naam Willem betekent ‘wilskrachtige beschermer’. Deze naam is afgeleid van het Duitse of Germaanse Wilhelm. De naam was vroeger al erg geliefd en is dat nog steeds. Veel bekende mensen heten Willem. Denk bijvoorbeeld aan Willem van Oranje of aan onze koning, Willem-Alexander.

10. Teun

De laatste naam in dit rijtje is weer een oud-Hollandse jongensnaam die vaak gekozen wordt. Teun staat in de top 30 en betekent ‘de onschatbare’. Al is dit laatste niet helemaal zeker. De naam is afgeleid van Teunis. Ongeveer 11.000 jongens en mannen heten Teun.

De leukste oud-Hollandse namen unisex

Heb jij geen zin in een babynaam die duidelijk een jongens- of meisjesnaam is? Of weet je niet of je een meisje of jongetje krijgt? Dan geven deze oud-Hollandse namen hieronder je misschien inspiratie.

1. Pleun

Pleun is een echte oer-Hollandse unisex naam. Deze is afgeleid van Apollonius. Dit betekent ‘tot Apollo behorend’. Apollo was de Griekse god van het licht, de dichtkunst en de muziek. Denk jij dat er een kleine creatieveling in je buik zit? Dan is Pleun misschien de naam voor jou.

2. Anne

De naam Anne is een bekende Hollandse meisjesnaam. Bijna 60.000 vrouwen en meisjes dragen deze naam. Toch zijn er ook 15.000 mannen en jongens die Anne heten. In Friesland is dit namelijk een heel gebruikelijke jongensnaam. De naam betekent ‘lieflijke’, ‘genade’ of ‘begenadigde’.

3. Jip

De laatste oud-Hollandse naam voor jongens en meisjes is Jip. Anders dan Anne wordt de naam Jip vaker door jongens gedragen. Het betekent ‘stralend kind van edele afkomst’. Het klinkt gek, maar Jip is afgeleid van Gijsbert.

Auteur Eline de Wit

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app