Mustafa

Mustafa is een Arabische jongensnaam

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Mustafa?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Mustafa

31%
37%
20%
10%
27%
24%

Welke kenmerken vind je bij Mustafa passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Mustafa

Mustafa is een Arabische jongensnaam, die vooral veel in Turkije voorkomt. De betekenis van Mustafa is ‘De Uitverkorene’. Dit wordt in verband gebracht met de naam Mohammed.

De jongensnaam Mustafa was de naam van vier sultans van het Ottomaanse rijk. Door immigratie is de naam in Nederland terechtgekomen.

Deze informatie komt uit het Groot voornamenboek 2018 met alle informatie over duizenden namen.

Aantallen en varianten Mustafa

De naam Mustafa kwam eind jaren ’60 naar Nederland en wordt sindsdien steeds vaker gegeven. Toch is deze naam nooit erg populair geworden. In totaal wonen er ongeveer 3.500 jongens en mannen in Nederland die de naam dragen.

Mustafa komt vooral veel voor in Turkije. Hier staat de naam al meer dan 20 jaar in de top 5 van populairste jongensnamen, waarvan meestal op nummer 2. Verder wordt de naam veel gebruikt in Bosnië en Herzegovina, waar de naam tot top de 100 meest gegeven namen behoort. Verder is de naam gebruikelijk in Irak, Afghanistan, Somalië en Marokko.

Website van het Jaar 2020

Help ons met je stem

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Stemmen is binnen een minuut gedaan. Help jij ons met je stem?

Stem nu

Wetenswaardigheden Mustafa

Mustafa Kemal

Mustafa Kemal is de grondlegger van het moderne Turkije. Hij wordt ook wel Atatürk genoemd: Vader der Turken. Mustafa was de eerste president van het ‘nieuwe’ Turkije. Hij veranderde de grondwet en wees Ankara aan als hoofdstad van Turkije. Daarnaast voerde hij veel veranderingen door, zoals gratis onderwijs voor iedereen. Mustafa Atatürk wordt, ondanks zijn overlijden, door velen nog steeds gezien als dé grote held van het land. Kritiek op hem is dan ook niet toegestaan.

Mustafa Ceceli

Mustafa Ceceli is een bekende, Turkse zanger. Zijn bekendste nummer in Europa is ‘Make me yours tonight’. In Turkije is hij een stuk bekender. Hier won hij onder andere muziek-awards voor ‘beste album’ en ‘beste mannelijke artiest’3

Bekijk ook deze namen

Cas, Senn, Milan, Morris, Joshua, Tygo, Mohammed, Mick, Luuk, Ruben