Amira

Amira is afgeleid van Amir

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Amira
  • Geboortekaartjes met de naam Amira
  • Geboortekaartjes met de naam Amira
  • Geboortekaartjes met de naam Amira
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Amira?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Amira

71%
32%
17%
21%
25%
22%

Welke kenmerken vind je bij Amira passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Amira

Amira is de vrouwelijke variant van de naam Amir. Deze naam heeft verschillende verklaringen. Mogelijk komt het uit het Arabisch en heeft het als betekenis ‘commandant, prins’.

De naam komt terug in het woord ‘emir’, dat ook in het Nederlands gebruikt wordt om een hooggeplaatst persoon in de Arabische wereld aan te duiden.

Het is ook mogelijk dat de naam uit het Hebreeuws komt, waarin het woord ‘amir’ voorkomt. Dan heeft het als betekenis ‘boomtop’.

Aantallen en varianten Amira

De meisjesnaam Amira komt in Nederland ruim 2.000 keer voor. De naam wordt ongeveer vanaf de jaren ’90 gebruikt, maar is pas de afgelopen 10 jaar in populariteit gestegen.

In 2014 en 2015 is een sterke stijging in het gebruik van de naam Amira te zien. Mogelijk komt dit door de, dan nog, 9-jarige operazangeres Amira. In 2013 won zij de talentenjacht Holland’s got talent, waardoor de naam Amira regelmatig in de media kwam.

De jongensnaam Amir komt in Nederland ongeveer 1.800 keer voor. De naam kwam in de jaren ’80 in gebruik en wordt sindsdien steeds populairder.

Met de komst van het personage Amir in de soap Goede tijden, slechte tijden zal het gebruik van Amir vermoedelijk de komende tijd toenemen.

De bekendste variant op Amir is Emir. Deze naam komt ongeveer 1.500 keer voor.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Namen die lijken op Amira

Emir

Bekijk ook deze namen

Noor, Lara, Saar, Ivy, Sophie, Charlotte, Nora, Linde, Julie, Jill