Baby met islamitische namen

Het kiezen van de naam voor je kind is een belangrijke taak. Je kindje draagt deze het hele leven met zich mee. Kan je wel wat inspiratie gebruiken? Ontdek hier de mooiste islamitische namen met hun betekenis.

Wat zijn islamitische namen?

Islamitische namen zijn namen die binnen de islam geaccepteerd worden. Denk je als moslim na over een naam voor je kind? Dan zijn er bepaalde regels om rekening mee te houden. Niet iedere naam is even geaccepteerd binnen de islam.

Namen die goed zijn om te gebruiken zijn onder andere namen van profeten en boodschappers. Ook is het belangrijk dat de naam van je kindje een positieve betekenis heeft. Binnen de islam wordt de naam gezien als een soort versiering. Daarom is het extra belangrijk dat het een naam is die iets moois betekent.

De volgende soorten namen worden juist afgeraden:

 • Verering van iets anders dan Allah. Een naam mag niet wijzen op de verering van iets of iemand anders dan Allah. Ook namen die verwijzen naar de verering van profeten of engelen zijn niet toegestaan.
 • Namen die bij Allah horen. Islamitische namen mogen geen namen zijn die bij Allah horen. Denk aan al-Khaliq (de Schepper). Ook is het niet toegestaan om namen te gebruiken die verwijzen naar engelen of naar hoofdstukken uit de Koran.
 • Andere religies. Bij het kiezen van een islamitische naam is het belangrijk om erop te letten dat deze niet bij een andere religie hoort. Denk aan namen van goden (zoals Thor) of namen die uit het christendom afkomstig zijn (bijvoorbeeld Lucas of Christina).
 • Negatieve betekenis. Het wordt afgeraden om een naam te kiezen die een negatieve betekenis heeft. Hierbij kan je denken aan een naam als Harb, die ‘oorlog’ betekent. Ook kan je beter je kind niet naar een acteur of actrice of naar bepaalde dieren (zoals een aap of een ezel) vernoemen.
 • Overdrijvende namen. Tot slot worden namen afgeraden die overdrijvend zijn. Het gaat hier om engelennamen en namen waar ‘ad-Deen’ of ‘al-Islam’ aan zijn toegevoegd. Een naam als Noor ad-Deen betekent ‘licht van het geloof’. Dit wordt gezien als een overdrijving.

Islamitische namen of Arabische namen?

Soms wordt gedacht dat islamitische namen en Arabische namen hetzelfde zijn. Toch is dit niet altijd zo. Arabische namen komen uit het Arabisch. Deze taal wordt wereldwijd door zo’n 300 miljoen mensen gesproken. Islamitische namen komen uit de Koran. Dit is het heilige boek van moslims. Een Arabische naam is niet altijd islamitisch. Wel is er veel overlap tussen deze twee soorten namen.

20 islamitische meisjesnamen

Ben je in verwachting van een dochter? Dan kunnen de volgende islamitische meisjesnamen je inspiratie geven.

 1. Dunya (wereld, leven)
 2. Sakina (rust, vrede)
 3. Lulu (parels)
 4. Noor (licht)
 5. Milla (geloofsovertuiging)
 6. Amani (wens)
 7. Hilya (juweel)
 8. Aisha (levend)
 9. Layla (nacht)
 10. Sahar (zonsopkomst)
 11. Jariya (zon, schip)
 12. Zahra (bloem, stralend)
 13. Naima (kalm)
 14. Eza (eer)
 15. Lina (vriendelijk)
 16. Aaliyah (schitterend)
 17. Shifa (genezing)
 18. Jenna (paradijs)
 19. Marah (vreugde)
 20. Hadiya (cadeau)

20 islamitische jongensnamen

Verwacht je een zoontje? Laat je dan inspireren door deze islamitische jongensnamen.

 1. Naïm (kalm)
 2. Amin (betrouwbaar)
 3. Zakariya (God gedenkt)
 4. Hamza (leeuw, sterk)
 5. Yunus (duif)
 6. Soufian (puurheid)
 7. Jamal (schoonheid)
 8. Ayman (gezegend)
 9. Kiram (gerespecteerd)
 10. Adam (mens)
 11. Asif (krachtig, sterk)
 12. Idris (tolk)
 13. Jalal (nobel, groot)
 14. Imran (verheven natie)
 15. Amir (prins)
 16. Zaim (leider)
 17. Ilyas (de Heer is mijn God)
 18. Zayd (verhogen)
 19. Rafi (verheven)
 20. Imad (kracht)

Vind jouw perfecte babynaam

Staat de perfecte naam voor jouw baby er niet tussen? Laat je op ideeën brengen bij het maken van een keuze. Bekijk alle babynamen met behulp van onze babynamen-zoekfunctie. Vind de perfecte babynaam >>

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app