Zwangere vrouw tijdens bezoek aan verloskundige in corona uitbraak

Om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken, neemt het hele land maatregelen. Ook een bezoek aan je verloskundige zal door het coronavirus anders zijn dan normaal. Welke veranderingen kan je verwachten?

We proberen de informatie op deze pagina zo actueel mogelijk te houden. Dit doen we door regelmatig de informatie van onder andere het RIVM, het CDC en gynaecologische richtlijnen te controleren op nieuwe informatie rondom het coronavirus en zwangerschap en baby’s. Toch kan het voorkomen dat we soms net wat achter lopen op hun informatie.

Sabrina en Sylvia, verloskundigen deskundigen
Verloskundigen

Dit artikel is geschreven in samenwerking met en goedgekeurd door Sabrina Hamoen en Sylvia Blok, verloskundigen bij Verloskundig Centrum Schiedam.

Samenvatting

 • Om de verspreiding van het coronavirus te verminderen, passen verloskundigen hun manier van werken aan.
 • Afspraken vinden zoveel mogelijk telefonisch plaats, je partner kan niet mee naar de praktijk en pretecho’s gaan niet door.
 • Ga zo kort mogelijk van tevoren naar de praktijk als je een afspraak hebt en bel je afspraak af als je (milde) klachten hebt.

Wat is het ‘nieuwe’ coronavirus?

Het coronavirus is een virus dat in verschillende varianten voorkomt. Het virus dat zich momenteel verspreidt, veroorzaakt een griepachtige ziekte. Deze wordt COVID-19 genoemd. De symptomen hiervan lijken veel op die van een ‘gewone’ griep.

Coronavirus en bezoek aan verloskundige

Vaak verloopt COVID-19 mild, maar sommige mensen worden er erg ziek van. Om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen, nemen ook verloskundigen verschillende maatregelen. Kort voor je afspraak belt je verloskundige je om te vragen of je (milde) gezondheidsklachten hebt. Wanneer dit het geval is, wordt de afspraak verzet. Daarnaast kan je de volgende aanpassingen verwachten:

 • Afspraken worden zoveel mogelijk telefonisch gedaan
 • Het nabespreken van een afspraak gebeurt via de telefoon
 • Sommige controles gaan niet door
 • Controles worden zoveel mogelijk verspreid, zodat het rustiger is in de wachtkamer
 • Bij binnenkomst geeft de verloskundige je geen hand
 • Wanneer je arriveert, wordt je gevraagd je handen te wassen
 • In de wachtkamer liggen geen tijdschriften en je kan er geen koffie of thee drinken

Het is belangrijk om te onthouden dat je kan blijven rekenen op professionele zorg. Je verloskundige blijft even bereikbaar als voorheen. Aarzel dus niet om contact op te nemen als je klachten rondom je zwangerschap hebt.

Welke afspraken gaan WEL door?

In principe vinden alle controles plaats via het normale schema. In de tabel zie je of dit in de praktijk of telefonisch gebeurt. Het al dan niet doorgaan van controles en echo’s kan per praktijk verschillen. Neem eventueel telefonisch contact op met je praktijk voor meer informatie.

Controle Hoe?
Intake Telefonisch
Tussendoor: beantwoorden van vragen Zoveel mogelijk telefonisch
Medisch noodzakelijke echo (bijvoorbeeld termijnecho) Praktijkbezoek
8 weken Vitaliteitsecho (als hier een indicatie voor is, zoals bloedverlies of buikpijn)
Combinatietest en NIPT (ook zonder medische indicatie) Praktijkbezoek
16 weken Praktijkbezoek
20 weken Praktijkbezoek, 20-wekenecho
Counseling (gesprek over prenatale testen/20-wekenecho) Telefonisch, het liefst met je partner erbij via speaker
24 weken Vervallen
27 weken Praktijkbezoek
31 weken Praktijkbezoek
33 weken Vervallen
35 weken Praktijkbezoek
36 weken Vervallen
37 weken Praktijkbezoek
38 weken Vervallen
39 weken Praktijkbezoek
40 weken Praktijkbezoek
41 weken Controle (wanneer je ingeleid wil worden bij 42 weken is de controle in het ziekenhuis). Vaak echo om hoeveelheid vruchtwater te controleren
Nacontrole Telefonisch

Tijdens de controles in de praktijk voert de verloskundige een uitwendig onderzoek uit en controleert ze je bloeddruk en gewicht. Als hier aanleiding voor is, neemt ze bloed af en voert ze een groei-echo uit. Deze handelingen zijn nodig om te zien of het goed gaat met jou en je kindje tijdens je zwangerschap. Zo nodig vindt er via de telefoon een nagesprek plaats. Heb je uitgebreide vragen? Stel deze dan telefonisch, zodat de afspraak zo kort mogelijk duurt.

Welke afspraken gaan NIET door?

Om het aantal contactmomenten te verkleinen, gaan alleen medisch noodzakelijke afspraken door. Dit betekent dat pretecho’s, een geslachtsbepalingsecho, inloopspreekuren en informatieavonden niet doorgaan. Deze maatregel geldt in ieder geval tot 28 april.

Wil je toch de informatie die je normaal op een informatieavond te horen krijgt ontvangen? Neem dan contact op met de praktijk. De assistente kan je de presentatie digitaal sturen, zodat je geen belangrijke informatie mist.

Besmet met het coronavirus en bezoek aan verloskundige

Ben je besmet met COVID-19 en zit je in thuisisolatie? Neem in dat geval contact op met je verloskundige. Jullie kunnen dan samen bespreken hoe en wanneer je afspraak door kan gaan. Als het mogelijk is, komt de verloskundige bij je thuis met beschermende kleding en hulpmiddelen. Ga in geen geval zelf naar de praktijk wanneer je besmet bent.

Mag mijn partner of kind mee naar de controle?

Nee, je kan je partner, kind of andere belangstellende niet meenemen naar de controle. Deze maatregel is belangrijk. Het zorgt ervoor dat het coronavirus tijdens het bezoek aan de verloskundige zo min mogelijk de kans krijgt om zich te verspreiden.

Wanneer bij klachten contact opnemen?

Neem telefonisch contact op met je huisarts wanneer je koorts hoger dan 38°C krijgt. Neem ook contact op wanneer je koorts hebt en luchtwegklachten krijgt. Daarnaast is het goed om je huisarts of de GGD te bellen wanneer je klachten krijgt en je in de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een besmet persoon.

Tips bij bezoek aan verloskundige tijdens de corona uitbraak

Onderstaande tips kunnen je helpen nu het coronavirus vraagt om aanpassingen tijdens het bezoek aan je verloskundige.

 • Neem niet te vroeg plaats in de wachtkamer. Probeer vlak voor het begin van je afspraak aanwezig te zijn, zodat je niet lang in de wachtkamer hoeft te zitten. Dit voorkomt dat er veel mensen tegelijk aanwezig zijn.
 • Schrijf eventuele vragen op. Heb je een telefonische afspraak met je verloskundige? Schrijf je vragen dan op, zodat je niks vergeet. Houd ook pen en papier bij de hand om eventueel aantekeningen te kunnen maken tijdens het gesprek.
 • Bel de afspraak af wanneer je klachten hebt. Heb je (milde) klachten, zoals neusverkoudheid, keelpijn of hoesten? Bel dan de afspraak af, blijf binnen en vermijd sociale contacten tot je minimaal 24 uur klachtenvrij bent. Ook wanneer iemand in je gezin koorts heeft, moet de afspraak verzet worden.
 • Vraag of je partner bij de afspraak kan zijn via videobellen. Het is misschien een behoorlijke tegenvaller dat je partner niet bij de afspraken en echo’s aanwezig mag zijn. Vraag of je mag videobellen, zodat je partner toch mee kan kijken en luisteren.

Meer informatie over coronavirus en zwangerschap