Zwangere vrouw tijdens bezoek aan verloskundige in corona uitbraak

Om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken, neemt het hele land maatregelen. Ook een bezoek aan je verloskundige zal door het coronavirus anders zijn dan normaal. Welke veranderingen kan je verwachten?

Laatste update

Sabrina en Sylvia, verloskundigen deskundigen
Geschreven door de redactie van 24Baby
Laatste update 26 april 2022
Medisch beoordeeld door
Sylvia Blok en Sabrina Hamoen, Verloskundigen
Sabrina en Sylvia, verloskundigen deskundigen
Medisch beoordeeld door
Sylvia Blok en Sabrina Hamoen, Verloskundigen

Samenvatting

  • Om de verspreiding van het coronavirus te verminderen, passen verloskundigen hun manier van werken aan.
  • Het dragen van een mondkapje in de verloskundigenpraktijk is weer verplicht.
  • Ga zo kort mogelijk van tevoren naar de praktijk als je een afspraak hebt en bel je afspraak af als je (milde) klachten hebt.

Wat is het ‘nieuwe’ coronavirus?

Het coronavirus is een virus dat in verschillende varianten voorkomt. Het virus dat zich momenteel verspreidt, veroorzaakt een griepachtige ziekte. Deze wordt COVID-19 genoemd. De symptomen hiervan lijken veel op die van een ‘gewone’ griep.

Logo Picnic
In samenwerking met Picnic

Recept van de week: Schatzoekers met zoete aardappelfriet en doperwtjes

Dit recept is voor alle tafelpiraten: gezond, makkelijk en lekker. Het ideale gezinsrecept dus!

Zo maak je het

Coronavirus en bezoek aan verloskundige

Vaak verloopt COVID-19 mild, maar sommige mensen worden er erg ziek van. Om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen, nemen ook verloskundigen verschillende maatregelen. Heb je last van klachten zoals koorts, verkoudheid of hoesten? Bel dan naar je verloskundigenpraktijk om je afspraak te verzetten en laat je testen. Daarnaast kan je de volgende aanpassingen verwachten:

  • Het nabespreken van een afspraak gebeurt mogelijk via de telefoon.
  • Controles worden zoveel mogelijk verspreid, zodat het rustiger is in de wachtkamer.
  • Bij binnenkomst geeft de verloskundige je geen hand.
  • Sommige controles kunnen telefonisch plaatsvinden, als jij dat prettig vindt.
  • Je wordt gevraagd kort voor de start van je afspraak te komen, zodat de wachtkamer niet te vol wordt.
  • Het dragen van een mondkapje in de verloskundigenpraktijk is verplicht.
  • Wanneer je aankomt, wordt aan je gevraagd je handen te wassen.
  • In de wachtkamer liggen geen tijdschriften en je kan er geen koffie of thee drinken.

Het is belangrijk om te onthouden dat je kan blijven rekenen op professionele zorg. Je verloskundige blijft even bereikbaar als voorheen. Aarzel dus niet om contact op te nemen als je klachten rondom je zwangerschap hebt.

Welke afspraken gaan WEL door?

In principe vinden alle controles weer in de verloskundigenpraktijk plaats via het normale schema. Wel is het mogelijk dat de intake telefonisch gebeurt. Ook de nabespreking van een controle gebeurt vaak via de telefoon. Dit zorgt ervoor dat controles zo kort mogelijk duren en sociaal contact beperkt blijft.

Welke afspraken gaan NIET door?

Veel inloopspreekuren en informatieavonden gaan voorlopig niet door. Sommige praktijken bieden online informatieavonden aan. Wil je de informatie die je normaal op een informatieavond te horen krijgt ontvangen? Neem dan contact op met de praktijk. De assistente kan je de presentatie digitaal sturen, zodat je geen belangrijke informatie mist.

Besmet met het coronavirus en bezoek aan verloskundige

Ben je besmet met COVID-19 en zit je in thuisisolatie? Neem in dat geval contact op met je verloskundige. Jullie kunnen dan samen bespreken hoe en wanneer je afspraak door kan gaan. Als het mogelijk is, komt de verloskundige bij je thuis met beschermende kleding en hulpmiddelen. Ga in geen geval zelf naar de praktijk wanneer je besmet bent.

Mag mijn partner of kind mee naar de controle?

Nu het coronavirus zich weer verspreid, vragen veel verloskundigenpraktijken en ziekenhuizen je om alleen naar controles te komen. Wel zijn partners en kinderen bij de meeste praktijken welkom bij de intake, echo’s en het gesprek over de bevalling. Vaak mag je één of twee personen meenemen. Het is belangrijk dat deze personen geen klachten hebben, zoals koorts, hoesten, verkoudheid of keelpijn.

Het is mogelijk dat jouw praktijk, echocentrum of ziekenhuis hiervan afwijkt. Je partner en/of kind kan dan niet bij de echo aanwezig zijn, omdat hier bijvoorbeeld geen ruimte voor is. Vraag dus van tevoren voor de zekerheid na hoeveel personen er mee mogen komen.

Wanneer bij klachten contact opnemen?

Neem telefonisch contact op met je huisarts wanneer je koorts hoger dan 38°C krijgt. Neem ook contact op wanneer je koorts hebt en luchtwegklachten krijgt. Daarnaast is het goed om je huisarts of de GGD te bellen wanneer je klachten krijgt en je in de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een besmet persoon.

Tips bij bezoek aan verloskundige tijdens de corona uitbraak

Onderstaande tips kunnen je helpen nu het coronavirus vraagt om aanpassingen tijdens het bezoek aan je verloskundige.

  • Neem niet te vroeg plaats in de wachtkamer. Probeer vlak voor het begin van je afspraak aanwezig te zijn, zodat je niet lang in de wachtkamer hoeft te zitten. Dit voorkomt dat er veel mensen tegelijk aanwezig zijn.
  • Schrijf eventuele vragen op. Heb je een telefonische afspraak met je verloskundige? Schrijf je vragen dan op, zodat je niks vergeet. Houd ook pen en papier bij de hand om eventueel aantekeningen te kunnen maken tijdens het gesprek.
  • Bel de afspraak af wanneer je klachten hebt. Heb je (milde) klachten, zoals neusverkoudheid, keelpijn of hoesten? Bel dan de afspraak af, laat je testen en blijf binnen tot je de uitslag hebt. Ook wanneer iemand in je gezin koorts of benauwdheidsklachten heeft, moet de afspraak verzet worden.
  • Vraag of je partner bij de afspraak kan zijn via videobellen. Kan je partner niet aanwezig zijn bij een echo of controle? Vraag dan of je mag videobellen, zodat je partner toch mee kan kijken en luisteren.

Meer informatie over coronavirus en zwangerschap