Kraamzorg verzorgt baby tijdens corona uitbraak

Omdat het coronavirus in Nederland heerst, neemt ook de kraamzorg beschermende maatregelen. Deze moeten ervoor zorgen dat het virus zich minder snel verspreidt. Wat verandert er voor jou als je in deze periode kraamzorg nodig hebt? En waar moet je rekening mee houden?

Laatste update

Samenvatting:

  • Om de kans op verspreiding van het coronavirus te verkleinen, neemt de kraamzorg beschermende maatregelen.
  • Kraambezoek is bij sommige praktijken niet of beperkt toegestaan wanneer de kraamverzorgende er is.
  • Wanneer je klachten hebt, vindt de intake telefonisch plaats.
  • Wanneer je besmet bent met corona duren controles zo kort mogelijk en vinden ze waar mogelijk op afstand plaats.

Wat is het coronavirus?

Het coronavirus is een virus dat in verschillende varianten voorkomt. De variant die zich nu verspreidt, veroorzaakt de ziekte COVID-19. De symptomen hiervan lijken veel op een ‘gewone’ griep. Bij de meeste mensen verloopt de ziekte mild. Dit betekent dat je weinig klachten hebt en niet ernstig ziek wordt. Voor mensen met een zwakkere gezondheid en ouderen kan COVID-19 gevaarlijk zijn.

Logo Picnic
In samenwerking met Picnic

Recept van de week: Schatzoekers met zoete aardappelfriet en doperwtjes

Dit recept is voor alle tafelpiraten: gezond, makkelijk en lekker. Het ideale gezinsrecept dus!

Zo maak je het

Coronavirus en kraamzorg

Het vermijden van sociaal contact zorgt ervoor dat het coronavirus zich minder snel kan verspreiden. Om hieraan mee te helpen en om personeel en kraamgezinnen te beschermen, passen ook kraamzorgbureaus hun manier van werken aan. Dit houdt onder andere in dat ze extra hygiënisch werken en geen risico’s nemen wanneer een werknemer of iemand uit een kraamgezin mogelijk besmet is.

Kraamverzorgenden hebben een meldplicht nu het coronavirus heerst. Dit betekent dat ze het moeten melden als ze (milde) gezondheidsklachten hebben of in contact zijn geweest met een besmet persoon. Als dit zo is, mogen ze niet werken in de kraamzorg. Zo lopen jij en je gezin minder kans om besmet te raken.

Door mogelijke uitval van kraamverzorgenden kan het zijn dat er niet altijd genoeg kraamverzorgenden beschikbaar zijn. Daarom is het goed om er rekening mee te houden dat je uren anders kunnen lopen dan gepland. Ook is het mogelijk dat je minder hulp kan krijgen dan je normaal gesproken mag verwachten.

Veranderingen in kraamzorg tijdens corona-uitbraak

Komt je kindje ter wereld nu het coronavirus heerst? Dan kan je op het gebied van kraamzorg de volgende veranderingen verwachten:

  • Mogelijk beperkt kraambezoek wanneer de kraamverzorgende aanwezig is. Op momenten dat de kraamverzorgende aanwezig is, is kraambezoek tijdens de kraamweek bij sommige kraamzorg-organisaties niet toegestaan. Vraag je kraamverzorgende welke regels bij jouw organisatie gelden.
  • De intake vindt mogelijk telefonisch plaats. Heb je klachten, zoals neusverkoudheid? Dan gebeurt de intake via de telefoon, in plaats van bij jou aan huis. Dit is bij sommige organisaties ook het geval als je zwanger bent van je tweede kindje.
  • De kraamverzorgende gaat extra hygiënisch te werk. Dit betekent dat je elkaar geen hand geeft en dat de kraamverzorgende extra vaak haar handen wast. Ook zal zij zoveel mogelijk afstand houden waar dat mogelijk is en draagt ze handschoenen in situaties waar dat nodig is.
  • Zo nodig dragen jullie een mondkapje. Komt de kraamverzorgende binnen 1,5 meter van jou of van een familielid ouder dan 12 jaar? Dan draagt de kraamverzorgende een mondkapje.
  • Mogelijk vinden er verschuivingen in de kraamzorg-uren plaats. Kraamverzorgenden worden zo goed mogelijk verdeeld over alle kraamgezinnen, maar er kan een personeelstekort ontstaan. Dit kan betekenen dat er geschoven wordt in de planning. Daarom doet de kraamzorg mogelijk een verzoek op je flexibiliteit.

Besmet met corona en kraamzorg

Wanneer je (mogelijk) besmet bent met het coronavirus, kan je nog altijd rekenen op hulp van de kraamzorg. Wel past de kraamverzorgde haar manier van werken dan aan, om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen. Ze neemt onder andere de volgende maatregelen:

  • De kraamverzorgende draagt beschermende kleding, een mondmasker en handschoenen tijdens de huisbezoeken.
  • Wanneer zij bij jou thuis langskomt, duren deze bezoeken ongeveer drie uur, of langer als dat nodig is.
  • Zo mogelijk vindt de kraamzorg op afstand plaats via videobellen.
  • De kraamverzorgende helpt jou en je baby alleen in de kraamkamer. Bij het douchen ontvang je geen hulp.
  • Je draagt een mondkapje als je je baby op minder dan 2 meter afstand bij je hebt.

Wil je weten wat er precies verandert in de kraamzorg als je corona hebt? Bekijk dan deze instructiekaart van Kenniscentrum Kraamzorg.

Tips bij kraamzorg tijdens de uitbraak van corona

De volgende tips kunnen van pas komen om de kraamzorg tijdens de corona-uitbraak zo goed mogelijk te laten verlopen:

  • Zorg voor een goede hygiëne. Was regelmatig goed je handen, nies en hoest in je elleboogplooi, schud geen handen en neem afstand van mensen met (milde) gezondheidsklachten. Zo help je verspreiding van het virus tijdens de kraamweek te verminderen. Heb je zelf klachten? Laat je testen en blijf binnen tot je de uitslag hebt. Houd hierbij 1,5 meter afstand tot anderen.
  • Meld eventuele (milde) klachten bij de kraamzorg. Laat het je kraamzorg-organisatie telefonisch weten als jij of iemand in je gezin last heeft van (milde) gezondheidsklachten. Je kan hierbij denken aan hoesten, koorts, keelpijn en neusverkoudheid. De kraamverzorgende komt alsnog, maar neemt dan passende maatregelen.
  • Wees voorzichtig met het uitnodigen van kraambezoek. Wanneer de kraamzorg in huis is, is bij sommige kraamzorg-organisaties minder of helemaal geen kraambezoek toegestaan. Ook na de kraamweek is het verstandig om voorzichtig te zijn met het uitnodigen van bezoek.
  • Laat je partner meeluisteren tijdens telefoongesprekken. Heb je een telefonisch gesprek met de kraamzorg, bijvoorbeeld voor de intake? Dan kan het handig zijn om je telefoon op luidspreker te zetten, zodat je partner mee kan luisteren.

Meer informatie over het coronavirus en zwangerschap

Kraamzorg tijdens de corona-uitbraak: verslag van een kraamverzorgende

Ben je benieuwd hoe de kraamzorg er tijdelijk uitziet vanwege de coronamaatregelen? Kraamverzorgende Balina van Naviva Kraamzorg beschrijft een dag bij een nieuw gezin.

Anders dan anders

Bij binnenkomst feliciteer ik de kersverse ouders, zonder handdruk deze keer. Hoewel het ongemakkelijk voelt, moet ik ook het aanbod om de baby even vast te houden afslaan. Het is nu beter om alleen fysiek contact te maken als het écht nodig is, en dan met handschoenen aan. Ik merk dat de nieuwe ouders het lastig vinden dat ze geen kraambezoek kunnen ontvangen, ze willen tenslotte hun blijdschap en trots graag delen. Ook merk ik dat ze bang zijn, omdat ze niet weten wat er gebeurt als hun kindje dit virus oploopt.

Raambezoek

Om toch een beetje blijdschap te kunnen delen, zijn we begonnen met het initiatief ‘raambezoek’. Zo zie ik een trotse moeder haar baby stralend omhooghouden voor het publiek achter het raam. Het lijkt wel een scène uit The Lion King!

Eigen maatregelen

Gelukkig heb ik zelf geen last van klachten. Om dat zo te houden kom ik in mijn vrije tijd zo min mogelijk buiten en houd ik me aan de 1,5 meter afstand. Verder was ik extra vaak mijn handen en desinfecteer ik alle deurklinken meerdere keren.

Sommige handelingen die ik normaal voordoe op de baby, demonstreer ik nu op een pop. Overleg met de verloskundige gaat nu telefonisch en de gehoorscreening gaat niet door. Het blijft gek, maar het went inmiddels. Hopelijk is deze coronacrisis snel weer voorbij!