Vrouw bevalt in bad en voelt de ring of fire

Tijdens je bevalling kan je ermee te maken krijgen: de ring of fire. Misschien heb je geen idee wat het is of ben je er juist een beetje bang voor. Wat is de ring of fire? En hoeveel pijn doet het?

Wat is de ring of fire?

De ring of fire is een heftig, branderig gevoel bij je vagina dat je krijgt tijdens je bevalling. Je voelt dit wanneer het breedste deel van het hoofd van je baby wordt geboren. Het gevoel zit precies rondom het hoofdje en kan heel vurig zijn. Daarom wordt het de ‘ring of fire’ genoemd. Veel vrouwen vinden dit het meest pijnlijke moment van de bevalling.

Het heftige gevoel ontstaat door het plotseling flink oprekken van de huid van je perineum en de vagina-uitgang. Het perineum is het stukje huid tussen de vagina en anus. Meestal duurt de ring of fire een paar minuten. Is het hoofd van je baby geboren? Dan wordt het heftige gevoel snel minder.

Ring of fire tijdens je bevalling

De ring of fire voel je tijdens de vierde fase van je bevalling. Deze fase heet de uitdrijvingsfase. Wanneer je volledige ontsluiting hebt, kan je kind in het geboortekanaal indalen. Tijdens het persen in de uitdrijvingsfase duw je je baby door het geboortekanaal naar buiten.

Vaak glijdt je baby tijdens deze fase steeds weer even terug. Toch daalt je kleine met elke wee verder. Tot er een moment komt dat het hoofd ‘staat’. Dit betekent dat het hoofd van je baby niet meer terug zal glijden. Op dat moment voel je het branderige, stekende gevoel: de ring of fire.

Tijdens de ring of fire wordt het perineum en de vagina-uitgang flink opgerekt. Als het hoofd van je baby rustig geboren wordt, rekt het perineum langzaam mee. Dit voorkomt dat je uitscheurt. Nadat het breedste stuk van het babyhoofd geboren is, gaat de rest vaak snel. Ook verdwijnt het pijnlijke gevoel van de ring of fire. Het is mogelijk dat je kindje al een wee later geboren wordt. Je kan je baby dan bijna vasthouden.

Hieronder een afbeelding van de ring of fire. Deze foto kan schokkend zijn.

Wat doet de verloskundige?

Voor en tijdens de ring of fire probeert de verloskundige je zo goed mogelijk te helpen. Ze vertelt je bijvoorbeeld wanneer je wel mag persen en wanneer niet. Ook coacht ze je bij het puffen en zuchten. Of ze houdt een warm washandje bij je vagina. Dat kan helpen om beter te ontspannen. Als je de aanwijzingen goed opvolgt, kan je baby rustig geboren worden. Dit verkleint de kans op uitscheuren.

Hoe voelt de ring of fire?

Het is lastig te beschrijven hoe de ring of fire precies voelt. Dit verschilt ook per persoon. Sommige vrouwen voelen er (bijna) niks van. Anderen vonden dit moment het ergste deel van de bevalling. Ook kan de ring of fire bij je eerste bevalling anders voelen dan bij je tweede of derde bevalling. Wij vroegen forumleden op het 24Babyforum naar hun ervaringen. Zo krijg je een idee van hoe de ring of fire kan voelen.

“Ik wist niet wat de ring of fire was tot ik het meemaakte. Dat doet pijn! Echt een heel onprettig gevoel. Gelukkig duurde het niet lang, maar dat viel echt vies tegen.”
– Šelina

“Ik vond het alles meevallen. Het branderige gevoel had ik wel, maar felle pijn kan ik me niet echt herinneren. Ik was vooral bezig met pijnlijke weeën wegpuffen.”
– Elinevh

“Het was scherper dan ik me had voorgesteld, maar die ‘hormoongeluksbom’ die erop volgde was alles waard.”
– Mljk

“Ik had me op het ergste voorbereid. Ja, het brandt, maar ik had de pijn veel erger verwacht. Ik vond het zelfs minder pijnlijk dan de ontsluitingsweeën.”
– MamavanMees2020

“Auw! Ik had er weleens van gehoord en dacht dat het wel mee zou vallen, maar jemig de pemig! Er kwam geen einde aan voor mijn gevoel. Het idee dat je kindje er dan bijna is, scheelt een heleboel.”
– NnmkRns

“Ik heb er helemaal niets van gevoeld en vroeg na afloop aan de verloskundige: ‘Ik heb gehoord van de ring of fire, maar wanneer was dat dan?’ Waarop zij zei: ‘Ja, ik dacht al dat je het niet doorhad.’ Het hoeft dus niet altijd pijnlijk te zijn.”
– Paravet_Girl96

Tips die kunnen helpen

Je weet niet van tevoren hoe de ring of fire bij jou zal zijn. Om het gevoel minder heftig te maken, kunnen de volgende tips helpen.

  • Beval in bad. Veel vrouwen voelen minder pijn tijdens de bevalling als ze in bad bevallen. Mogelijk is de ring of fire in het water minder pijnlijk. Dit kan komen doordat het warme water je helpt ontspannen. Daarnaast houdt het water alles vochtig en soepel.
  • Gebruik een washand. Een warme washand tegen je perineum kan het branderige gevoel ook minder maken. De warmte zorgt voor ontspanning en een betere doorbloeding.
  • Masseer je perineum. Deze massagetechniek kan ervoor zorgen dat je minder snel uitscheurt tijdens de ring of fire. Met je vingers rek je het perineum alvast op, zodat het soepeler wordt.
  • Vraag om hulp. Ben je bang voor uitscheuren tijdens je bevalling? Bespreek dit dan met je verloskundige of arts. Deze kan je helpen hiermee om te gaan. Daardoor krijg je misschien meer vertrouwen in je eigen lichaam.

De hoofdafbeelding van dit artikel is afkomstig van Erin Heuser Photographer


Poll

Vond jij de ring of fire pijnlijk?


Auteur Eline de Wit

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app