Moeder houdt haar baby vast en vraagt zich af of de vaccinaties nog doorgaan door de corona-uitbraak

Voor kinderen tussen de 0 en 4 jaar gaan de meeste vaccinaties nog door volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Ook de kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen kan je gewoon krijgen. Wel zijn er door het coronavirus een aantal voorwaarden. Wanneer wordt een vaccinatie uitgesteld en welke vaccinaties gaan wel en niet door?

We proberen de informatie op deze pagina zo actueel mogelijk te houden. Dit doen we door regelmatig de informatie van onder andere het RIVM, het CDC en gynaecologische richtlijnen te controleren op nieuwe informatie rondom het coronavirus en zwangerschap en baby’s. Toch kan het voorkomen dat we soms net wat achter lopen op hun informatie.

Samenvatting

 • De meeste vaccinaties en prikken gaan tijdens de corona-uitbraak door voor kinderen tussen de 0 en 4 jaar volgens het Rijksvaccinatieprogramma.
 • De vaccinaties worden uitgesteld als jij en/of je kindje verkoudheidsklachten en/of koorts heeft, of als een gezinslid besmet is met corona.
 • De vaccinaties voor kinderen van 9 jaar (BMR en DTP) en 13 jaar (HPV) worden uitgesteld tot na de zomervakantie.
 • De kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen gaat gewoon door.

Is het veilig om te vaccineren nu het coronavirus heerst?

Ja, het is veilig om je kind nu te laten inenten. Artsen raden aan om je kind ook nu te laten vaccineren. Inentingen beschermen je kind tegen besmettelijke infectieziektes. Ze zijn dus belangrijk. Alle prikken en vaccinaties voor kinderen tussen de 0 en 4 jaar gaan daarom gewoon door op het consultatiebureau.

Heeft mijn kind na de vaccinaties meer kans op besmetting met het coronavirus?

Nee, de vaccinaties verlagen de weerstand van je kind niet. Na de inentingen heeft hij dus geen hogere kans om het coronavirus te krijgen. Een vaccinatie vergroot ook niet de kans op een ernstiger verloop van een besmetting met het coronavirus.

Welke vaccinaties voor je kind gaan door?

De volgende prikken en vaccinaties gaan door op het consultatiebureau:

 • Eerste week. De hielprik. Hiervoor komt in de meeste gemeentes een medewerker aan huis. Deze zal extra hygiënische maatregelen nemen.
 • 2 maanden. Deze vaccinatie krijgen niet alle baby’s. Je kindje krijgt deze alleen als jij geen kinkhoestvaccinatie hebt gehad tijdens je zwangerschap en in bijzondere situaties. Mocht dit bij jullie het geval zijn, dan zal de jeugdarts dit met je bespreken.
 • 3 maanden. De eerste inentingen van je baby is zijn DKTP-Hib-HepB-vaccinatie en de Pneu-prik. Deze beschermen je kindje tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, hib-ziekte, hepatitis B en pneumokokkenziekte.
 • 4-5 maanden. De DKTP-Hib-HepB-vaccinatie en Pneu-prik worden allebei herhaald.
 • 11 maanden. De DKTP-Hib-HepB-vaccinatie en Pneu-prik worden allebei herhaald.
 • 14 maanden. De BMR-vaccinatie en MenACWY-prik. Deze beschermen je kindje tegen de bof, mazelen, rode hond en vier typen meningokokbacteriën.
 • 4 jaar. De DKTP-prik wordt herhaald. Mogelijk gaat deze afspraak niet door. Als het nodig is, kan deze uitgesteld worden tot uiterlijk dit najaar.
 • 14 jaar. De MenACWY-vaccinatie voor 14-jarige moet uiterlijk voor 1 juli 2020 gegeven worden, omdat meningokokken W nog voorkomt in Nederland. Deze wordt nu individueel gegeven in plaats van groepsgewijs.

Wanneer mag je niet naar het consultatiebureau komen?

De maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn aangescherpt. Daarom mag in sommige situaties niet naar het consultatiebureau komen. In de volgende situaties wordt de vaccinatie van je kindje tijdelijk uitgesteld:

 • Je kindje heeft last van verkoudheidsklachten. Hieronder vallen niezen, hoesten, een loopneus en/of keelpijn.
 • Je kindje heeft koorts. Dit geldt bij een lichaamstemperatuur vanaf 38°C.
 • Jij hebt last van verkoudheidsklachten of koorts. Heeft je kindje geen last van deze klachten? Dan mag hij met iemand die geen klachten heeft naar het consultatiebureau komen.
 • Iemand uit jullie gezin is besmet met corona. In dat geval moet het hele gezin twee weken in thuisisolatie.

Twijfel je of je wel of niet mag komen? Bespreek dit dan telefonisch met het consultatiebureau.

Welke vaccinaties voor je kind gaan niet door?

Een aantal vaccinaties voor oudere kinderen wordt in de meeste regio’s uitgesteld tot na de zomervakantie. Deze inentingen worden normaal gesproken in groepen gegeven, bijvoorbeeld in de gymzaal op de school van je kind. Om de verspreiding van het coronavirus te verminderen, is het tijdelijk niet toegestaan om in groepen bij elkaar te komen. Daarom worden deze vaccinaties uitgesteld. Je kind is nog voldoende tegen de ziekten beschermd om de vaccinatie 6 maanden uit te stellen.

De volgende vaccinaties worden in de meeste regio’s voorlopig uitgesteld:

 • 9 jaar. De BMR- en DTP-vaccinatie. Deze verlengen de bescherming van je kind tegen de bof, mazelen, rode hond, difterie, tetanus en polio.
 • 12-13 jaar bij meisjes. De HPV-prik. Deze vaccinatie beschermt je dochter tegen het HPV-virus. Dit is een virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.

Sommige JGZ-organisaties kunnen deze vaccinaties individueel geven. Dit betekent dat zij de ruimte en tijd hebben om alle kinderen los van elkaar in te plannen voor een vaccinatie. Dan is het mogelijk dat de vaccinatie wel doorgaat. Heb je een uitnodiging gehad en twijfel je? Neem dan contact op met de JGZ-organisatie in jouw regio.

Is de kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen nog veilig?

Ja, de kinkhoestvaccinatie is veilig en gaat nog gewoon door. Het is belangrijk om deze prik te halen, zodat je kindje vanaf zijn geboorte beschermd is tegen kinkhoest.

Stel de vaccinatie uit wanneer je last hebt van verkoudheidsklachten of als je koorts hebt.

Meer informatie over coronavirus en je kind