Baby krijgt onderzoek op consultatiebureau tijdens corona uitbraak

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het belangrijk om sociaal contact zoveel mogelijk te vermijden. Kunnen jij en je baby nog terecht op het consultatiebureau tijdens de uitbraak van corona? En is het verstandig om je baby nu te laten vaccineren?

We proberen de informatie op deze pagina zo actueel mogelijk te houden. Dit doen we door regelmatig de informatie van onder andere het RIVM, het CDC en gynaecologische richtlijnen te controleren op nieuwe informatie rondom het coronavirus en zwangerschap en baby’s. Toch kan het voorkomen dat we soms net wat achter lopen op hun informatie.

Samenvatting

 • Afspraken op het consultatiebureau voor kinderen tussen de 0 en 16 maanden en de afspraak voor kinderen van 4 jaar gaan door. Andere worden voorlopig uitgesteld.
 • Heb jij of heeft je kind klachten, of zijn jullie in contact geweest met een besmet persoon? Kom dan niet naar het consultatiebureau.
 • Artsen raden aan om je kind ook nu te laten vaccineren. Inentingen beschermen je kind tegen besmettelijke infectieziektes.
 • Wanneer je zwanger bent, is het ook tijdens de corona-uitbraak belangrijk om je tegen kinkhoest te laten vaccineren.

Wat is het coronavirus?

Het coronavirus is een virus dat in verschillende varianten voorkomt. De variant die zich nu verspreidt, veroorzaakt de ziekte COVID-19. De symptomen hiervan lijken veel op die van een ‘gewone’ griep. Bij de meeste mensen verloopt de ziekte mild. Dit betekent dat je weinig klachten hebt en niet ernstig ziek wordt. Voor mensen met een zwakkere gezondheid en ouderen kan COVID-19 gevaarlijk zijn.

Het coronavirus en je baby

Het lijkt erop dat COVID-19 bij baby’s en jonge kinderen over het algemeen mild verloopt. Besmetting met het coronavirus gaat bij hen zelden samen met ernstige gezondheidsproblemen. Wel lopen kinderen met onderliggende aandoeningen een groter risico om ernstig ziek te worden. Dit is hetzelfde als bij andere griepachtige virussen.

In recent onderzoek zijn tot nu toe 230 besmette baby’s onderzocht, waaronder drie pasgeboren baby’s. Bij de meeste kinderen, waaronder de pasgeboren baby’s, verliep de ziekte mild. Sterfgevallen kwamen in deze groep niet voor en van ernstige klachten was alleen sprake bij kinderen met onderliggende gezondheidsproblemen.

Consultatiebureau tijdens uitbraak van corona

Nu corona zich in Nederland verspreidt, nemen ook consultatiebureaus maatregelen. Sommige bureaus zijn tijdelijk gesloten. Veel blijven open, maar met aanpassingen. Je kan de volgende veranderingen verwachten:

 • Inloopspreekuren en bijeenkomsten gaan voorlopig niet door. Wel kan je als zwangere een kinkhoestvaccinatie halen tijdens het daarvoor bestemde inloopspreekuur.
 • Afspraken gaan zoveel mogelijk telefonisch of via beeldbellen. Afspraken waarvoor je niet per se naar het CB hoeft te komen, gaan zoveel mogelijk via beeldbellen of telefoneren. Je kan hierbij denken aan (advies)gesprekken, cursussen en themabijeenkomsten.
 • Afspraken worden zoveel mogelijk verspreid gepland. Dit moet ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk mensen in de wachtkamer aanwezig zijn.
 • Er mag maar één persoon met je kind mee naar de afspraak. Deze persoon mag geen luchtwegklachten of koorts hebben. Ook broertjes en zusjes zijn voorlopig niet welkom tijdens de afspraak.
 • Het is niet mogelijk om zonder afspraak te komen. Wanneer je geen afspraak hebt, kan je niet geholpen worden op het consultatiebureau. Dit is bedoeld om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen.

Extra maatregelen op het consultatiebureau

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, nemen medewerkers van het consultatiebureau extra maatregelen. Hiermee zorgen ze ervoor dat de kans op besmetting voor jou, je kind en henzelf zo klein mogelijk is. Ze nemen de volgende maatregelen:

 • De medewerkers geven je geen hand.
 • Ze wassen extra vaak hun handen tijdens afspraken en tussen afspraken door.
 • Je kind wordt alleen aangeraakt als dit nodig is, bijvoorbeeld tijdens het weegmoment of het geven van een vaccinatie.

TIP: Het Centrum voor Jeugd en Gezin heeft een lijst opgesteld met meest gestelde vragen die ouders in deze periode hebben. Zit jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ze op of bel met het bureau bij jou in de buurt.

Welke afspraken gaan door op het consultatiebureau tijdens corona?

De afspraken in de onderstaande tabel gaan door. Staat een afspraak hier niet tussen, dan gaat deze niet door. Het consultatiebureau belt je om een nieuwe afspraak te maken.

Wanneer? Hoe en wat?
22 weken zwanger Inloopspreekuur kinkhoestvaccinatie op CB gaat door
Tussen de 4 en 12 dagen Hielprik, op CB of thuis
Tussen de 1 en 2 weken Geboorteconsult, zoveel mogelijk telefonisch
3 weken Gezondheidsonderzoek op CB
8 weken Telefonische afspraak. Zo nodig gezondheidsonderzoek en/of prik op CB
3 maanden Gezondheidsonderzoek en 2 prikken op CB
5 maanden Gezondheidsonderzoek en 2 prikken op CB
11 maanden 2 prikken op CB
14 maanden Gezondheidsonderzoek en 2 prikken op CB
4 jaar Ogentest en prik op CB. Het kan zijn dat deze afspraak nu niet doorgaat. Als het nodig is, kan deze uitgesteld worden tot uiterlijk dit najaar.
Extra ingeplande afspraken Op CB of zo mogelijk telefonisch
Afspraken voor inhaalvaccinaties Op CB

Gehoortest en hielprik tijdens corona-uitbraak

Ongeveer een week na de geboorte krijgt je baby een hielprik. Met behulp van deze prik kan worden bepaald of je kindje een zeldzame erfelijke ziekte heeft. Normaal gesproken wordt tijdens deze afspraak ook zijn gehoor getest. Omdat deze test vlak na de geboorte wat minder belangrijk is dan de hielprik, worden gehoortesten voorlopig uitgesteld. Het consultatiebureau neemt contact met je op voor een nieuwe afspraak.

De hielprik wordt in de meeste gemeentes bij jou thuis gedaan door een medewerker van het consultatiebureau of een verloskundige. Deze zorgt hierbij voor een goede hygiëne, zoals extra vaak de handen wassen en geen hand geven. Heeft iemand in je gezin gezondheidsklachten? Neem dan contact op, zodat jullie kunnen bespreken of de afspraak beter verzet kan worden.

Vaccinaties en het coronavirus

Ook tijdens de uitbraak van het coronavirus is het verstandig om je kindje te laten inenten. Hij kan dan afweer tegen infectieziektes opbouwen. Zo voorkom je dat hij ziek wordt en eventueel anderen besmet.

De inentingen zorgen er niet voor dat de weerstand van je kind vermindert. Je hoeft dus niet bang te zijn dat hij een grotere kans heeft om COVID-19 te krijgen. Een vaccinatie vergroot ook niet de kans op een ernstiger verloop van een besmetting met het coronavirus.

De vaccinatiedagen voor kinderen vanaf 9 jaar zijn wel uitgesteld tot na de zomervakantie. De reden hiervoor is dat bij deze bijeenkomsten veel mensen in één ruimte bij elkaar komen. De kans op besmettingen is dan groot. Zodra meer bekend is over een nieuwe datum, neemt het Centrum voor Jeugd en Gezin contact met je op.

Wanneer kan je niet naar het consultatiebureau komen?

Een inenting moet verzet worden wanneer je kind verkoudheidsklachten heeft zoals een loopneus, hoesten, niezen, keelpijn en/of koorts. Maak zo snel mogelijk een nieuwe afspraak zodra je kind weer gezond is. Dit geldt ook wanneer jij een kinkhoestvaccinatie wil halen en (milde) klachten hebt.

Is je kind jonger dan zes jaar en is hij alleen neusverkouden? Dan geldt voor hem een uitzondering. Wanneer hij alleen snotterig is (en/of niest) en verder geen klachten heeft, mag hij wel naar het consultatiebureau komen.

Heb jij last van (milde) gezondheidsklachten, zoals neusverkoudheid, hoesten, of keelpijn? Dan ben je tijdelijk niet welkom op het consultatiebureau, om besmetting te voorkomen. Heb jij klachten maar is je kind gezond, dan kan zo mogelijk een gezond persoon met je kind mee. Wanneer iemand binnen je gezin koorts heeft, moet de afspraak verzet worden.

Tips bij corona en bezoek aan consultatiebureau

Onderstaande tips kunnen handig zijn nu het coronavirus vraagt om aanpassingen tijdens je bezoek aan het consultatiebureau.

 • Neem niet te vroeg plaats in de wachtkamer. Probeer niet te vroeg voor het begin van je afspraak aanwezig te zijn. Zo help je mee bij het voorkomen van volle wachtkamers en verspreiding van het coronavirus.
 • Houd zoveel mogelijk afstand. Probeer op minimaal 1,5 meter afstand van medewerkers, andere ouders en kinderen te blijven. De medewerker zal alleen dichterbij komen als dit nodig is.
 • Zorg voor een goede hygiëne. Geef de medewerkers geen hand en was regelmatig je handen goed met zeep. Heb je (milde) klachten? Blijf dan thuis.

Meer informatie over coronavirus en zwangerschap