Vrouw is zwanger en aan het werk tijdens corona uitbraak

Wanneer je als zwangere buitenshuis werkt, ben je misschien bang om besmet te raken met het coronavirus. Het RIVM heeft daarom een richtlijn gepubliceerd voor zwangerschap op het werk tijdens de uitbraak. Loop je als zwangere extra risico op COVID-19? En wat zijn je rechten op je werk als je zwanger bent tijdens de corona-uitbraak?

Wat is het coronavirus?

Het coronavirus is een virus dat in verschillende varianten voorkomt. De variant die zich nu verspreidt, veroorzaakt de griepachtige ziekte COVID-19. Bij de meerderheid van de besmette mensen verloopt deze ziekte mild. Dit betekent dat je weinig klachten hebt en niet ernstig ziek wordt. Voor mensen met een zwakkere gezondheid en ouderen kan COVID-19 gevaarlijk zijn.

Loop je als zwangere extra risico tijdens de corona-uitbraak?

Bij de meeste zwangere vrouwen verloopt een corona-infectie niet anders dan bij niet-zwangere vrouwen. Ook ben je waarschijnlijk niet extra vatbaar voor dit virus tijdens je zwangerschap.

Voor zover tot nu toe bekend is geeft COVID-19 geen extra risico op een miskraam of op aangeboren afwijkingen bij je kindje. Wel kan hoge koorts tijdens je zwangerschap, net zoals bij andere infectieziektes, een risico zijn voor je ongeboren baby. Daarom is het goed om bij klachten je temperatuur in de gaten te houden. Bel je huisarts of gynaecoloog als je temperatuur boven de 38°C stijgt.

Corona-uitbraak en je rechten op je werk als je zwanger bent

Je werkgever is verplicht om je te beschermen tegen besmetting met infectieziektes. Je hebt dus ook recht op maatregelen die je beschermen tegen COVID-19. Daarom zijn de volgende maatregelen opgesteld:

 • Werk thuis als het kan. Om verspreiding van het virus te voorkomen, is het goed om thuis te werken als dit mogelijk is. Hierbij is je werkgever verplicht om voor de juiste apparatuur te zorgen. Ook heb je recht op een goede stoel en een goed bureau, als dit nodig is.
 • Ga niet werken bij (milde) klachten. Hierbij kan je denken aan hoesten, een verkoudheid of keelpijn. Laat je testen en blijf thuis tot je de uitslag hebt. Werk je in een vitaal beroep? Meld je dan ziek als je koorts hebt.
 • Je hebt recht op voldoende bescherming wanneer je met COVID-19 in aanraking komt. Kom je tijdens je werk in aanraking met mensen of materialen die (mogelijk) besmet zijn? Dan mag je je werk alleen uitvoeren als je je hierbij voldoende kan beschermen door middel van beschermende kleding en hulpmiddelen.
 • Overleg met je werkgever als je intramuraal in de zorg werkt. Werk je intramuraal, bijvoorbeeld in een ziekenhuis, verzorgingstehuis of een zorginstelling? Dan kan je in principe als zwangere je werk blijven doen, zolang je jezelf goed kan beschermen. Overleg met je werkgever of er aanpassingen nodig zijn.
 • Je hebt recht op aangepast werk als je extramuraal in de zorg werkt. Vanaf 28 weken zwangerschap heb je recht op aangepast werk als je extramuraal werkt, bijvoorbeeld in de thuiszorg of kraamzorg. Overleg met je werkgever wat deze aangepaste werkzaamheden kunnen zijn.

TIP: Maak je je zorgen om je gezondheid of die van je ongeboren baby? Of werk je in een cruciale beroepsgroep en vraag je je af hoe je dit kan blijven doen tijdens je zwangerschap? Neem dan contact op met je werkgever of bedrijfsarts. Jullie kunnen dan samen overleggen hoe je veilig je werk kan blijven doen.

Hygiënemaatregelen tijdens de corona-uitbraak

Tijdens de uitbraak van het coronavirus is het belangrijk dat je jezelf en de mensen om je heen beschermt. Houd daarom de volgende hygiënemaatregelen in gedachten:

 • Was regelmatig je handen met water en zeep en droog ze het liefst af met een papieren handdoek.
 • Nies en hoest in je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik gelijk weg.
 • Schud geen handen.
 • Het is slim om 1,5 meter afstand tot anderen te houden.
 • Blijf thuis als je (milde) gezondheidsklachten hebt en laat je testen. Werk je in een vitaal beroep? Dan hoef je pas thuis te blijven als je koorts hebt.

Wil je meer weten over zwanger zijn, werk en het coronavirus? Bekijk dan de website van het RIVM voor de meest actuele informatie.