Vrouw krijgt coronavaccin en wil zwanger worden

Het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus loopt en veel mensen zijn al ingeënt. Inmiddels is duidelijk dat je je veilig kan laten inenten als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Hoe zit dit precies?

We proberen de informatie op deze pagina zo actueel mogelijk te houden. Dit doen we door regelmatig de informatie van onder andere het RIVM, het CDC en gynaecologische richtlijnen te controleren op nieuwe informatie rondom het coronavirus en zwangerschap en baby’s. Toch kan het voorkomen dat we soms net wat achter lopen op hun informatie.

Vaccineren en zwanger

Er zijn veel vaccinaties die je tijdens je zwangerschap veilig kan krijgen. Al sinds de jaren zestig worden zwangere vrouwen ingeënt tegen verschillende ziektes. Denk aan de 22-wekenprik, die jou en je baby beschermt tegen kinkhoest. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit vaccin veilig is voor jou en je ongeboren kindje. Dit geldt ook voor veel andere vaccins.

Wat is het coronavaccin?

Het coronavaccin is een inenting waarin een klein stukje informatie van het coronavirus zit. Word je hiermee ingeënt? Dan reageert je lichaam hierop door een bepaald eiwit aan te maken. Ditzelfde eiwit zit ook als uitsteeksels aan de buitenkant van het coronavirus.

Wanneer je dit eiwit aanmaakt, ziet je lichaam dit als een aanval. Daarom vecht het terug door antistoffen aan te maken. Dit zijn stofjes die je lichaam beschermen tegen ziekteverwekkers. Zo maakt je lichaam kennis met het coronavirus zonder er ziek van te worden. Raak je na vaccinatie besmet? Dan heeft je lichaam door de inenting al afweer tegen het virus opgebouwd. De antistoffen vallen het coronavirus dan gelijk aan. Dit maakt de kans dat je er ziek van wordt heel klein.

Angsten rondom vaccinatie

Omdat het om een nieuw vaccin gaat, hebben sommige mensen nog hun twijfels bij de coronavaccins. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat het coronavaccin hun DNA kan veranderen. Dit is gelukkig niet het geval. Wanneer je lichaam na de inenting antistoffen heeft aangemaakt, is het stukje informatie van het virus niet meer nodig. Je lichaam breekt het dan vanzelf af. De informatie kan dus niet in je DNA terechtkomen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat het coronavaccin je DNA verandert.

Daarnaast zijn sommige mensen bang dat ze door het vaccin het coronavirus kunnen oplopen. Ook dit is niet waar. Het coronavaccin is geen levend vaccin, zoals bijvoorbeeld het vaccin tegen bof, mazelen en rode hond. Dit betekent dat je van het coronavaccin geen corona kan krijgen. Ook zorgt het er niet voor dat je lichaam na de inenting levend virus gaat maken.

Coronavaccin en zwanger

Ben je zwanger en krijg je een oproep voor een coronavaccinatie? Dan adviseert het RIVM om je te laten inenten. Eerder was er nog te weinig over bekend om dit advies te kunnen geven. Inmiddels hebben in de Verenigde Staten ongeveer 90.000 zwangere vrouwen een coronavaccinatie gekregen. Bij hen traden geen bijzondere bijwerkingen op. Daarom is nu duidelijk dat het vaccin veilig gegeven kan worden aan zwangere vrouwen.

Het advies is om je te laten inenten met een vaccin van Pfizer en Moderna. Van deze vaccins is bekend dat ze niet voor bijzondere bijwerkingen zorgen als je zwanger bent. Bij de vaccins van AstraZeneca en Janssen moet dit nog verder onderzocht worden.

Oproep: Ben jij zwanger en heb je het coronavaccin gehad? Deel dan je ervaringen met het kenniscentrum Moeders van Morgen. Hiermee help je hen om meer kennis te verzamelen over de veiligheid van het vaccin tijdens de zwangerschap.

Verschillende soorten coronavaccins

Omdat er veel vaccins nodig zijn en de nood hoog is, werken meerdere farmaceutische bedrijven aan een coronavaccin. Daarom zijn er (straks) verschillende vaccinaties op de markt. De volgende vaccins zullen in Nederland het meest gebruikt geworden:

  • BioNTech/Pfizer. Het vaccin van BioNTech/Pfizer werkt bij ongeveer 95 procent van de mensen. Na inenting worden dus nog maar 5 van de 100 mensen ziek. Je krijgt bij deze vaccinatie twee prikken. De tweede prik volgt drie weken na de eerste. Na de tweede prik duurt het nog een week voordat je beschermd bent.
  • Moderna. Dit vaccin verlaagt de kans om ziek te worden van het coronavirus bij 94 procent van de mensen. Ook hier zijn twee inentingen nodig voor voldoende bescherming. De tweede prik krijg je vier weken na de eerste prik. Bij dit vaccin ben je twee weken na de tweede prik goed beschermd.
  • AstraZeneca. Het vaccin van AstraZeneca voorkomt ziekte door het coronavirus bij 60 tot 80 procent van de mensen. Het vaccin wordt alleen gebruikt bij mensen geboren in 1960 of eerder.
  • Janssen. Uit onderzoek blijkt dat dit vaccin bij 66 procent van de mensen werkt. Daarnaast beschermt het vaccin 85 procent van de ingeënte mensen tegen ernstige ziekte door corona.

In korte tijd een veilig vaccin

Dat de coronavaccinatie in korte tijd is ontwikkeld, betekent gelukkig niet dat het niet veilig is. Het vaccin is goed gecontroleerd en voldoet aan alle eisen die voor vaccinaties gelden. De ontwikkeling van dit vaccin kan zo snel gaan, omdat onderzoekers van over de hele wereld hier tegelijkertijd aan werken. Ze werken samen om deze vaccinaties snel te kunnen ontwikkelen. Hierbij maken ze ook gebruik van kennis die al bestond. Dit zorgt ervoor dat de coronavaccins snel goedgekeurd kunnen worden.

Coronavaccin en borstvoeding geven

Een coronavaccinatie is veilig als je borstvoeding geeft. In het vaccin zit een stukje informatie van het coronavirus. Het bevat niet het coronavirus zelf. Daardoor kan het virus niet in je moedermelk terechtkomen en je kindje besmetten. De Gezondheidsraad ziet dan ook geen bezwaar tegen een coronavaccinatie als je borstvoeding geeft.

Coronavaccin en kinderwens

Wanneer je zwanger wil worden, vraag je je misschien af of het coronavaccin veilig is. Gelukkig is er geen reden om aan te nemen dat het vaccin invloed heeft op je vruchtbaarheid. Je kan de coronavaccinatie dus zonder gevaar nemen als je een kinderwens hebt.

Wil je zwanger worden met behulp van een IVF-behandeling? Bespreek dan met je gynaecoloog of fertiliteitsarts wanneer je het beste ingeënt kan worden tegen corona.

Coronavaccin en kinderen

De komende tijd worden in Nederland alleen volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar ingeënt tegen het coronavirus. Je kindje krijgt de coronavaccinatie dus voorlopig nog niet. Dit komt omdat er nog te weinig onderzoek is gedaan naar het coronavaccin bij kinderen. Onderzoekers onderzoeken daarom eerst of de vaccinaties bij kinderen werken en of ze voor hen veilig zijn.

Gelukkig lijken kinderen minder gevaar te lopen dan volwassenen bij het coronavirus. Ze raken minder snel besmet en worden meestal minder ziek van het coronavirus. Lees hier meer over het coronavirus bij kinderen >>

Kan je weer ‘normaal’ leven na de coronavaccinatie?

Het duurt waarschijnlijk nog een tijd voordat er genoeg mensen gevaccineerd zijn om de verspreiding van corona te stoppen. Hoelang dit precies duurt, hangt onder andere af van de ontwikkeling van het virus en van de vaccins.

Ben je gevaccineerd? Dan kan je helaas nog niet meteen terug naar het ‘oude normaal’. Je kan nog steeds besmet worden door anderen, al is de kans dat je hier ziek van wordt heel klein. Maar daardoor kan je nog steeds besmettelijk voor anderen zijn. Daarom is het ook na de inenting belangrijk om je te blijven houden aan de basisregels, zoals 1,5 meter afstand houden en geen handen schudden.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app