Vrouw krijgt coronavaccin en wil zwanger worden

De eerste vaccinaties tegen het coronavirus zijn goedgekeurd en het inenten is begonnen. Het advies is om te wachten met het coronavaccin als je zwanger bent. Waarom is dit? En is de coronavaccinatie veilig als je borstvoeding geeft of een kinderwens hebt?

We proberen de informatie op deze pagina zo actueel mogelijk te houden. Dit doen we door regelmatig de informatie van onder andere het RIVM, het CDC en gynaecologische richtlijnen te controleren op nieuwe informatie rondom het coronavirus en zwangerschap en baby’s. Toch kan het voorkomen dat we soms net wat achter lopen op hun informatie.

Vaccineren en zwanger

Er zijn veel vaccinaties die je tijdens je zwangerschap veilig kan krijgen. Al sinds de jaren zestig worden zwangere vrouwen ingeënt tegen verschillende ziektes. Denk aan de 22-wekenprik, die jou en je baby beschermt tegen kinkhoest. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit vaccin veilig is voor jou en je ongeboren kindje. Dit geldt ook voor veel andere vaccins.

Wat is het coronavaccin?

Het coronavaccin is een inenting waarin een klein stukje informatie van het coronavirus zit. Word je hiermee ingeënt? Dan reageert je lichaam hierop door een bepaald eiwit aan te maken. Ditzelfde eiwit zit ook als uitsteeksels aan de buitenkant van het coronavirus.

Wanneer je dit eiwit aanmaakt, ziet je lichaam dit als een aanval. Daarom vecht het terug door antistoffen aan te maken. Dit zijn stofjes die je lichaam beschermen tegen ziekteverwekkers. Zo maakt je lichaam kennis met het coronavirus zonder er ziek van te worden. Raak je na vaccinatie besmet? Dan heeft je lichaam door de inenting al afweer tegen het virus opgebouwd. De antistoffen vallen het coronavirus dan gelijk aan. Dit maakt de kans dat je er ziek van wordt heel klein.

Angsten rondom vaccinatie

Omdat het om een nieuw vaccin gaat, hebben sommige mensen nog hun twijfels bij de coronavaccins. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat het coronavaccin hun DNA kan veranderen. Dit is gelukkig niet het geval. Wanneer je lichaam na de inenting antistoffen heeft aangemaakt, is het stukje informatie van het virus niet meer nodig. Je lichaam breekt het dan vanzelf af. De informatie kan dus niet in je DNA terechtkomen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat het coronavaccin je DNA verandert.

Daarnaast zijn sommige mensen bang dat ze door het vaccin het coronavirus kunnen oplopen. Ook dit is niet waar. Het coronavaccin is geen levend vaccin, zoals bijvoorbeeld het vaccin tegen bof, mazelen en rode hond. Dit betekent dat je van het coronavaccin geen corona kan krijgen. Ook zorgt het er niet voor dat je lichaam na de inenting levend virus gaat maken.

Coronavaccin en zwanger

In de onderzoeken naar de coronavaccins zijn geen zwangere vrouwen onderzocht. Het is daarom nog moeilijk om met zekerheid te zeggen of het coronavaccin veilig is als je zwanger bent. De onderzoekers verwachten dat het veilig is op basis van informatie die bekend is over vergelijkbare vaccins.

Toch is het advies is om het coronavaccin als je zwanger bent uit te stellen tot na je bevalling. Dit advies geldt tot er meer bekend is over de gevolgen van het coronavaccin tijdens de zwangerschap.

Het onderzoek naar vaccins begint meestal bij gezonde, ‘doorsnee’ volwassenen. Is het duidelijk dat het vaccin voor hen veilig is? Dan wordt het onderzoek uitgebreid naar andere groepen, zoals kinderen en zwangere vrouwen. Dit zal de komende tijd dus verder onderzocht worden. Zo wordt steeds meer bekend over de veiligheid van het vaccin voor verschillende groepen.

Heb je door gezondheidsproblemen een grotere kans dat het coronavirus je ernstig ziek maakt? Of werk je op een plek waar het risico op besmetting groot is, zoals een corona-afdeling in het ziekenhuis of een verpleeghuis? Dan is het soms toch beter om je te laten vaccineren tijdens je zwangerschap. Bespreek in dit geval met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog wat het beste is.

Oproep: Ben jij zwanger en heb je het coronavaccin gehad? Deel dan je ervaringen met het kenniscentrum Moeders van Morgen. Hiermee help je hen om meer kennis te verzamelen over de veiligheid van het vaccin tijdens de zwangerschap.

Verschillende soorten coronavaccins

Omdat er veel vaccins nodig zijn en de nood hoog is, werken meerdere farmaceutische bedrijven aan een coronavaccin. Daarom zijn er (straks) verschillende vaccinaties op de markt. Sommige daarvan zijn al goedgekeurd, andere zijn nog in ontwikkeling. De volgende vaccinaties zullen in Nederland het meest gebruikt geworden:

  • BioNTech/Pfizer. De eerste onderzoeken laten zien dat het vaccin van BioNTech/Pfizer bij 95 procent van de mensen werkt. Na inenting worden dus nog maar 5 van de 100 mensen ziek. Je krijgt bij deze vaccinatie twee prikken. De tweede prik volgt drie weken na de eerste. Na de tweede prik duurt het nog een week voordat je beschermd bent.
  • Moderna. Dit vaccin verlaagt de kans om ziek te worden van het coronavirus bij 94 procent van de mensen. Ook hier zijn twee inentingen nodig voor voldoende bescherming. De tweede prik krijg je vier weken na de eerste prik. Bij dit vaccin ben je twee weken na de tweede prik goed beschermd.
  • AstraZeneca. In het buitenland wordt dit vaccin al gebruikt. Voor gebruik in Nederland moet het eerst nog goedgekeurd worden. De meeste gezonde mensen onder de 60 jaar zullen waarschijnlijk met dit vaccin ingeënt worden.

In korte tijd een veilig vaccin

Dat de coronavaccinatie in korte tijd is ontwikkeld, betekent gelukkig niet dat het niet veilig is. Het vaccin is goed gecontroleerd en voldoet aan alle eisen die voor vaccinaties gelden. De ontwikkeling van dit vaccin kan zo snel gaan, omdat onderzoekers van over de hele wereld hier tegelijkertijd aan werken. Ze werken samen om deze vaccinaties snel te kunnen ontwikkelen. Hierbij maken ze ook gebruik van kennis die al bestond. Dit zorgt ervoor dat de coronavaccins snel goedgekeurd kunnen worden.

Zwanger na tweede prik

Bij de meeste coronavaccinaties ben je pas na twee prikken goed beschermd tegen het coronavirus. Raak je tussen de eerste en de tweede coronavaccinatie zwanger? Maak je dan geen zorgen. Op basis van informatie over andere vaccins verwachten onderzoekers dat het coronavaccin tijdens je zwangerschap niet schadelijk is. Wel is het beter om met de tweede prik te wachten tot je bevallen bent. Zo weet je zeker dat je mogelijke schadelijke gevolgen voorkomt.

Coronavaccin en borstvoeding geven

Waarschijnlijk is een coronavaccinatie veilig als je borstvoeding geeft. In het vaccin zit een stukje informatie van het coronavirus. Het bevat niet het coronavirus zelf. Daardoor kan het virus niet in je moedermelk terechtkomen en je kindje besmetten.

Bestaande vaccinaties die te vergelijken zijn met de coronavaccins zijn niet gevaarlijk voor je kindje. Maar borstvoeding gevende vrouwen zijn niet onderzocht tijdens het ontwikkelen van het coronavaccin. Om er zeker van te zijn dat er geen gevaar is bij borstvoeding geven, is dus meer onderzoek nodig.

Toch heeft het geven van borstvoeding veel voordelen. Waarschijnlijk wegen deze zwaarder dan de kleine risico’s van het vaccin. Daarom geven het RIVM en de World Health Organization (WHO) het advies om gewoon borstvoeding te geven na een coronavaccinatie. Geef je borstvoeding op het moment dat je aan de beurt bent voor een vaccinatie? Bedenk dan wat jij zwaarder vindt wegen en waar jij je het prettigst bij voelt.

Coronavaccin en kinderwens

Wanneer je zwanger wil worden, vraag je je misschien af of het coronavaccin veilig is. Gelukkig is er geen reden om aan te nemen dat het vaccin invloed heeft op je vruchtbaarheid. Je kan de coronavaccinatie dus zonder gevaar nemen als je een kinderwens hebt.

Wil je zwanger worden met behulp van een IVF-behandeling? Bespreek dan met je gynaecoloog of fertiliteitsarts wanneer je het beste ingeënt kan worden tegen corona.

Coronavaccin en kinderen

De komende tijd worden in Nederland alleen mensen vanaf 18 jaar ingeënt tegen het coronavirus. Je kind krijgt de coronavaccinatie dus voorlopig nog niet. Dit komt omdat er nog te weinig onderzoek is gedaan naar het coronavaccin bij kinderen. Onderzoekers onderzoeken daarom eerst of de vaccinaties bij kinderen werken en of ze voor hen veilig zijn.

Gelukkig lijken kinderen minder gevaar te lopen dan volwassenen bij het coronavirus. Ze raken minder snel besmet en worden meestal minder ziek van het coronavirus. Lees hier meer over het coronavirus bij kinderen >>

Kan je weer ‘normaal’ leven na de coronavaccinatie?

Het duurt waarschijnlijk nog een tijd voordat er genoeg mensen gevaccineerd zijn om de verspreiding van corona te stoppen. Hoelang dit precies duurt, hangt onder andere af van de ontwikkeling van het virus en van de vaccins.

Ben je gevaccineerd? Dan kan je helaas nog niet meteen terug naar het ‘oude normaal’. Je kan nog steeds besmet worden door anderen, al is de kans dat je hier ziek van wordt heel klein. Maar daardoor kan je nog steeds besmettelijk voor anderen zijn. Daarom is het ook na de inenting belangrijk om je te blijven houden aan de basisregels, zoals 1,5 meter afstand houden en geen handen schudden.