Peuter wast handen zoals de coronamaatregelen

Het is belangrijk om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Om dat te bereiken, zijn er een aantal maatregelen ingesteld. Deze kunnen soms lastig zijn om mee om te gaan. Zeker voor je kind, die de ernst van de situatie nog niet zo goed kunnen inschatten. Hoe laat je je kind kennis maken met de coronamaatregelen?

1. Ken de maatregelen

Om je kind de maatregelen uit te leggen, is het handig als je zelf goed op de hoogte bent. Momenteel worden de voorschriften nog regelmatig aangescherpt. Houd het nieuws in de gaten en bekijk de maatregelen via de website van het RIVM. Zo weet je zeker dat je je kind de juiste regels aanleert.

2. Leg uit waarom er maatregelen zijn

De kans is groot dat je kindje nog niet zo goed begrijpt wat er aan de hand is. Het is voor hem moeilijk om al die nieuwe regels te snappen. Voor je kleine voelt het misschien alsof jij zomaar hebt besloten dat hij opa of oma niet meer mag zien. Probeer daarom in heldere taal uit te leggen dat er buiten mensen ziek worden, en dat we daarom allemaal extra voorzichtig zijn.

Om angst bij je kind te voorkomen, is het goed om uit te leggen dat deze situatie tijdelijk is. Juist als we ons nu netjes aan de regels houden, zijn deze sneller niet meer nodig en is alles sneller voorbij.

3. Geef het goede voorbeeld

Je kindje leert door naar jouw voorbeeld te kijken. Laat dus vooral zien hoe jij omgaat met de aangescherpte maatregelen. Probeer hierbij zo positief mogelijk te blijven. Hierdoor ziet je kind dat papa of mama de situatie serieus neemt, zonder dat het vervelend is. Dit zorgt ervoor dat hij zich ook sneller aan de regels houdt.

4. Maak gebruik van filmpjes

Op internet zijn er allerlei filmpjes te vinden waarin de nieuwe maatregelen op een simpele manier worden uitgelegd. Denk aan animaties van het Jeugdjournaal. Deze filmpjes zijn speciaal gemaakt om je kind kennis te laten maken met de voorschriften. Door hier samen naar te kijken en ze achteraf te bespreken, blijft de informatie extra goed hangen bij je kleine.

5. Zet een beloningssysteem in

Merk je dat je kindje het moeilijk vindt om zijn gedrag aan te passen? Probeer dan niet boos te worden, maar juist begrip te tonen. Het is voor je kleine ook een hele omschakeling. Een beloningssysteem kan helpen om de belangrijkste gewoontes aan te moedigen. Plak bijvoorbeeld een sticker op een vel papier voor iedere keer dat je kind twintig seconden zijn handen wast. Bij tien stickers mag hij die avond kiezen wat jullie eten.

6. Maak er een spelletje van

Spelenderwijs leert je kind als vanzelf de juiste gewoontes aan. Door van handen wassen een spelletje te maken, zal je kleine het veel leuker vinden. Doe bijvoorbeeld een wedstrijdje ‘schuim maken’. Gaan jullie een luchtje scheppen? Dan kan je er een spel van maken om andere mensen op straat te vermijden of afstand te houden.

Meer informatie over het coronavirus