Peuter gaat verveling tegen door te tekenen

De Nederlandse overheid adviseert om zoveel mogelijk thuis te blijven, zodat de verspreiding van het coronavirus kan worden beperkt. Dit betekent dat je kind misschien wat vaker thuisblijft van school of het kinderdagverblijf. Ook sociale activiteiten gaan minder vaak door. Hoe voorkom je dat je kleine zich te veel verveelt de komende tijd?

Wat is het coronavirus?

Het coronavirus is eigenlijk een verzamelnaam. Het virus dat zich momenteel verspreidt is een variant op SARS en veroorzaakt de ziekte COVID-19. Deze ziekte geeft griepachtige verschijnselen en kan leiden tot complicaties als longontsteking. De meeste mensen hebben milde klachten, maar voor ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid kan het gevaarlijk zijn.

Waarom moeten we thuisblijven?

Corona verspreidt zich voornamelijk van mens op mens. Het is daarom verstandig om de komende tijd sociaal contact zoveel mogelijk te vermijden. Hierdoor wordt het aantal nieuwe besmettingen teruggebracht. Door thuis te blijven, zorg je er dus voor dat het coronavirus zich minder snel verspreidt.

Tips tegen verveling

Hoewel thuisblijven belangrijk is voor de volksgezondheid, kan het behoorlijk saai zijn. Zeker voor je kind is het lastig om ineens meer thuis te moeten zitten. Een beetje verveling is niet zo erg, maar het is niet fijn als het te lang duurt. De volgende tips kunnen helpen om je kleine te vermaken.

1. Begin samen een project

Onderneem samen een activiteit die wat langer duurt. Denk aan een puzzel met extra veel stukjes of een kunstwerk dat tijd kost om te maken. Deze projecten kan je makkelijk in kleinere stukjes verdelen. Zo heb je altijd iets om naar te grijpen als je kind zich verveelt.

2. Leer je kind iets nieuws

Nu jullie misschien samen meer tijd thuis doorbrengen, kan je je kind een nieuwe vaardigheid aanleren. Wat dacht je bijvoorbeeld van beginnen met zindelijkheidstraining? Ook kleine rekensommen of het alfabet zijn leuk om te leren. Zo blijft deze periode een leuk, nieuw avontuur voor je kleine.

3. Verbouw de kamer

Heb je wat extra tijd? Gebruik de oneindige fantasie van je peuter om zijn kamer om te toveren tot een kasteel, een indianentent of een spookhuis. Knutsel samen figuren van karton, hang lakens op en zet een toepasselijk muziekje op. Wedden dat jouw kleine avonturier dit nooit meer vergeet?

4. Beweeg samen met je kind

Veel sportactiviteiten zoals peutergym en peuterdans zijn afgelast. Toch is het goed voor je kind om in beweging te blijven. Dit is gezond en het zorgt ervoor dat je kleine zijn energie kwijt kan. Je kan het zo gek maken als je wil, van een dansfeestje in de woonkamer tot een heus fitnesscircuit door het hele huis.

5. Laat je kind helpen met klusjes

Combineer het nuttige met het aangename door je kind te laten helpen met klusjes in huis. Afhankelijk van de leeftijd van je kleine, kan hij al heel wat doen. Denk aan het opruimen van boodschappen, de boekenkast afstoffen of zijn speelgoed opruimen. Zo sla je twee vliegen in een klap: je kind verveelt zich niet meer, en het huis is lekker opgeruimd.

6. Zet elektronica in

Normaal gesproken is het beter om je kind niet te veel schermtijd te geven, maar nood breekt wet. Een tablet of een leerzaam tv-programma kunnen helpen om je peuter een tijdje bezig te houden. Zo kan jij je concentreren op je dagelijkse werkzaamheden. Probeer wel om de schermtijd zoveel mogelijk te beperken en deze in stukjes te verdelen.