Ouders met kind voor de laptop digid

Als ouder wil je soms inzicht krijgen in bepaalde gegevens van je kind. Denk aan de uitslag van een coronatest of andere medische gegevens. Dan heb je in veel gevallen een DigiD nodig voor je kleine. Hoe vraag je een DigiD aan voor je kind en waarom is dit nuttig?

Wat is een DigiD?

Een DigiD is een soort digitaal paspoort. Het is een afkorting voor “Digitale Identiteit”. Dit is een systeem waarmee de Nederlandse overheid op internet je identiteit kan controleren. Een DigiD bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord. Je vraagt deze gratis aan via de Rijksoverheid. Een DigiD is niet verplicht om te hebben.

Waarvoor heb je een DigiD nodig?

Een DigiD gebruik je om veilig in te loggen bij de websites van overheidsorganisaties. Zo kan je bijvoorbeeld inloggen bij de Belastingdienst of je zorgverzekering. Daarnaast kan je het gebruiken om afspraken te maken bij het ziekenhuis of je medische gegevens van de huisarts te bekijken. Wat je precies kan regelen met je DigiD is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Logo Picnic
In samenwerking met

Picnic helpt een handje

Van de lekkerste recepten tot je dagelijkse boodschappen en alles van de drogist. Picnic bezorgt het allemaal gratis tot aan je deur. Bespaar tijd en gesjouw!

Download de gratis app

Waarom een DigiD voor je kind?

Niet alle redenen om een DigiD te hebben, gelden ook voor je kind. Hieronder vind je enkele voorbeelden waarbij een DigiD voor je kind handig kan zijn.

  • Ziekenhuis. Veel ziekenhuizen hebben een patiëntportaal. Dit is veilige online map waar jij je gegevens kan bekijken. Je kan alleen inloggen met je DigiD. Heeft je kind regelmatig afspraken in het ziekenhuis? Dan is het handig dat je medische gegevens kan bekijken vanuit huis. Vaak kan je ook afspraken maken via het portaal.
  • Huisarts. Een afspraak maken bij de huisarts kan telefonisch. Wil je medische gegevens bekijken? Dan moet je een account aanmaken op MijnGezondheid.net. Je hebt hiervoor een DigiD nodig. Je kind moet een eigen account hebben. Op deze manier kan je onderzoekuitslagen, afspraken en medicijnen van je kind bekijken.
  • Corona. Als je geen Digitale Identiteit hebt, kan je jouw coronatestuitslag niet online inzien. Je kan wel gebeld worden met de uitslag. Heeft je kind een negatief testbewijs nodig? Dat kan met een DigiD. Je kan de testuitslag inladen in de Coronacheck-app. Dit is handig als je op vakantie gaat. In sommige landen moeten kinderen vanaf zes jaar al een vaccinatie-, herstel of testbewijs hebben. Anders kunnen ze het land niet binnen reizen.

Aanvragen DigiD: hoe werkt het?

Voor kinderen tot veertien jaar kan je als ouder een Digitale Identiteit aanvragen. Kinderen vanaf veertien jaar moeten dit zelf doen. Je kan op twee manieren een DigiD aanvragen: via de app of via de website.

Wat heb je nodig om een Digitale Identiteit aan te vragen voor je kind?

Ten eerste moet je kind ingeschreven staan bij de gemeente. Er zijn daarnaast een aantal dingen die je nodig hebt om een DigiD aan te vragen voor je kind.

  • Het Burgerservicenummer van je kind ( te vinden op het paspoort of de identiteitskaart )
  • Een telefoonnummer
  • Het adres waar je kind staat ingeschreven
  • Een e-mailadres

DigD aanvragen buitenland

Je kan ook een DigiD aanvragen voor je kind als je in het buitenland woont. Je kind moet wel de Nederlandse nationaliteit hebben of de nationaliteit van een ander land in de Europese Economische Ruimte. Hoe je een DigiD aanvraagt voor je kind als je in het buitenland zit, lees je op de website van de Rijksoverheid.

Digid activeren

Heb je de aanvraag goed doorlopen? Dan ontvang je binnen drie dagen een brief met een activeringscode. Deze brief wordt bezorgd op het adres waar jij en je kind staan ingeschreven.

Als je een DigiD heb aangevraagd in het buitenland, krijg je op een andere manier een activeringscode. Je kan deze ontvangen via videobellen. Of je haalt de code op bij een DigiD-balie in Nederland of in het buitenland.

Een DigiD activeer je via de website of via de DigiD-app. Heb je de aanvraag ingediend via de app? Dan kan je deze ook alleen activeren via de app.

DigiD aangevraagd via de website

  1. Ga naar de DigiD website
  2. Voer je gebruikersnaam en wachtwoord in
  3. Voer een sms-code in als dat wordt gevraagd
  4. Voer je activeringscode in
  5. Kies een pincode

DigiD aangevraagd via de DigiD app

  1. Open de DigiD app
  2. Voer je gekozen pincode in
  3. Druk op de activeringsknop
  4. Voer je activeringscode in

Inloggen DigiD

Er zijn meerdere manieren waarop je kan inloggen met je DigiD. Het kan met de DigiD-app, per sms-controle, met je gebruikersnaam en wachtwoord of je identiteitskaart.

Gebruikersnaam en wachtwoord

De meest bekende manier van inloggen met je DigiD is via een gebruikersnaam en wachtwoord. Deze maak je aan tijdens je aanvraag voor een Digitale Identiteit. Je kan helaas bij veel organisaties niet meer alleen inloggen via deze manier. Je hebt ook een telefoon nodig. Als extra beveiliging kan je de DigiD-app of een sms controle gebruiken.

DigiD-app

De DigiD-app is de makkelijkste manier om veilig in te loggen. Je hoeft geen wachtwoord te onthouden. Je gebruikt alleen een pincode die je zelf kiest. Je kan ook een ID-check toevoegen aan de app. Hierdoor kan je extra privacygevoelige gegevens bekijken of wijzigen. Meer informatie vind je op de website.

Sms-controle

Veel organisaties hebben hun DigiD inlogmethoden aangepast. Hierdoor kan je niet meer alleen inloggen met de gebruikersnaam en wachtwoord. Je moet een tweede inlogstap toevoegen. Dit kan per sms-controle. Nadat je de gebruikersnaam en het wachtwoord invult, krijg je een sms-code. Deze code vul je in. Je kan de code ook telefonisch ontvangen. Je wordt dan gebeld.

Wist je dat...?

Je DigiD vervalt wanneer je hem 3 jaar niet gebruikt

Gebruik je 3 jaar lang je DigiD niet? Of die van je kind? Dan vervalt deze en moet je een nieuwe aanvragen. Je krijgt zo’n 30 dagen voordat je account verloopt een waarschuwing per email.