Stel heeft echo bij 10 weken gehad

Als je rond de 10 weken zwanger bent, krijg je meestal de termijnecho. Vanaf nu kan je uitgerekende datum preciezer berekend worden. Wat kan je verwachten als je een echo bij 10 weken krijgt?

Echo bij 10 weken zwanger

Als je een echo bij 10 weken krijgt, is dit de termijnecho. Vanaf deze week kan de echoscopist zien hoelang je precies zwanger bent. Dit doet hij of zij door het embryo van het hoofd tot het stuitje op te meten. Met deze informatie kan je uitgerekende datum betrouwbaarder berekend worden. Ook kijkt de echoscopist of het hartje klopt en of het embryo zich goed ontwikkelt.

Wat kan je verwachten van de termijnecho?

Een 10 weken echo gebeurt vaak nog inwendig. Dit zorgt ervoor dat de echoscopist je baarmoeder beter in beeld kan brengen. Hij of zij kijkt niet alleen naar je zwangerschapsduur, maar ook naar de volgende dingen:

  • Klopt het hart van het embryo? Dit is meestal nog niet te horen, maar wel te zien.
  • Ben je in verwachting van een eenling of een meerling?
  • Is het embryo goed in je baarmoeder ingenesteld en niet buiten de baarmoeder?
  • Zien je baarmoeder en eierstokken er normaal uit of zijn er afwijkingen te zien?

De groei van je baby bij 10 weken

Het embryo groeit ongeveer een millimeter per dag in week 10 van je zwangerschap. Van hoofd tot stuitje is het nu ongeveer 30 mm lang. Het hoofd wordt steeds ronder en misschien kan je het puntje van de neus al een beetje zien. De ‘zwemvliezen’ tussen de vingers en tenen verdwijnen. Hierdoor kunnen de handen elkaar aanraken.

Je kan nog niet zien of je een jongetje of een meisje verwacht. Vanaf volgende week worden de geslachtsdelen aan de buitenkant zichtbaar. Toch kan je dit pas vanaf week 12 op een echo zien. De nub-theorie is met 10 weken dus nog niet betrouwbaar.

10 weken zwanger echo: foto’s

Ben je benieuwd wat je mogelijk op de termijnecho kan zien? Deze foto’s geven je een idee:

Echo bij 10 weken
Echo bij 10 weken
Echo bij 10 weken
Echo bij 10 weken
Echo
Echo
Echo

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app