missed abortion, miskraam, vrouw wordt getroost door partner

Een zwangerschap kan anders lopen dan je verwacht. Het is helaas mogelijk dat het embryo zich niet goed ontwikkelt en dat je een miskraam krijgt. Een missed abortion is een bijzondere vorm van een miskraam. Wat is het precies? En hoe wordt het ontdekt?

Wat is een missed abortion?

Een missed abortion is een miskraam die je niet doorhebt. Het is een Engelse term, die ‘gemiste abortus’ of ‘gemiste miskraam‘ betekent. Bij een missed abortion heeft het vruchtje in je baarmoeder zich niet goed ontwikkelt. Er is bijvoorbeeld wel een vruchtzakje, maar geen embryo. Of het embryo is na een tijdje gestopt met groeien.

Een missed abortion gebeurt zonder dat je dit opmerkt. Je lichaam heeft niet door dat het hartje van het embryo niet klopt. Er worden dan ook nog steeds zwangerschapshormonen aangemaakt en je houdt last van zwangerschapskwaaltjes. Je lichaam zet geen miskraam in gang en het vruchtje blijft in de baarmoeder.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Hoe wordt het ontdekt?

Bij een missed abortion zijn er geen symptomen van een miskraam. Het wordt daarom vaak pas ontdekt tijdens de eerste echo. Meestal is dat de termijnecho. Deze krijg je tussen de 8 en 14 weken zwangerschap.

Vanaf week 7 kan je het hartje al op de echo zien kloppen. Bij een missed abortion wordt er tijdens de echo geen kloppend hartje gevonden. Dit terwijl je dat bij deze zwangerschapsduur wel verwacht.

Soms wordt er ongeveer een week later een extra (inwendige) echo gemaakt. Het kan namelijk voorkomen dat het toch nog te vroeg is om een kloppend hartje te vinden.

Oorzaken

Een miskraam wordt vaak veroorzaakt door een afwijking van het vruchtje. Er is iets misgegaan in de aanleg van het embryo. De vrucht heeft bijvoorbeeld een chromosoom te veel of te weinig. Het kan zich dan niet goed verder ontwikkelen en je lichaam stoot het af.

Bij een missed abortion zijn er geen andere oorzaken dan bij een ‘gewone’ miskraam. Waarom de ene persoon een miskraam met klachten krijgt en de ander een missed abortion, is niet duidelijk.

Wat voel je bij een missed abortion?

Het verschil tussen een miskraam en een missed abortion is dat er bij de laatste geen duidelijke symptomen zijn. Sommige vrouwen met een missed abortion krijgen wel last van lichte klachten, zoals bloedverlies en wat kramp.

  • Licht bloedverlies. Bij licht bloedverlies hoeft er niet altijd iets aan de hand te zijn. Een onschuldige reden voor bloedverlies is bijvoorbeeld een innestelingsbloeding. Toch is het bij 50% van de vrouwen een symptoom van een miskraam of missed abortion. Trek daarom meteen aan de bel als je last hebt van bloedverlies.
  • Kramp. Krampen in je buik kunnen een symptoom zijn van een missed abortion. Maar het kan ook bij een gezonde zwangerschap horen, omdat je baarmoeder groeit. Het ineens verdwijnen van dit soort lichte buikklachten kan ook betekenen dat de ontwikkeling van het embryo is gestopt. Probeer vooral te kijken naar hoe deze klachten veranderen. Maak je je zorgen hierover? Overleg dan even met je verloskundige.

Symptomen miskraam

Bij een ‘gewone’ miskraam zijn er wel duidelijke symptomen. Dit zijn de meest voorkomende symptomen bij een miskraam:

Heb je een van deze symptomen? Neem dan meteen contact op met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog.

De vervolgstappen

Als je te horen krijgt dat je een missed abortion hebt, is dat een hele shock. Je krijgt het advies om een week af te wachten. Dit heeft verschillende redenen:

  • Je hebt de tijd om het nieuws te verwerken.
  • Omdat je nu weet dat het vruchtje niet leeft, zie je vaak dat het lichaam alsnog een miskraam in gang zet.
  • Om zeker te weten dat er een missed abortion is, wordt er vaak een extra echo gemaakt. Het is mogelijk dat je minder lang zwanger bent dan geschat is. Dan kan het nog te vroeg zijn om een hartje te zien koppen op een echo.

Blijkt er uit de tweede echo dat er nog geen hartslag is? Of is de miskraam nog steeds niet op gang gekomen? Dan zijn er drie mogelijke vervolgstappen.

Afwachten

Het kan soms even duren voordat je lichaam doorheeft dat het embryo niet goed is. Een miskraam kan daardoor op zich laten wachten. Dit kan heel erg vervelend zijn, vooral wanneer jij zelf wel weet dat het niet goed zit.

Je kan ervoor kiezen om nog af te wachten in de hoop dat je lichaam de miskraam in gang zet. Gebeurt dit niet? Dan zal je huisarts, verloskundige of gynaecoloog je informatie geven over de andere mogelijkheden.

Miskraam opwekken met medicijnen

Wil je niet wachten totdat je lichaam het vruchtje zelf afstoot? Of komt de miskraam alsnog niet? Dan kan je ervoor kiezen om medicijnen te slikken. Mifepriston en misoprostol zijn medicijnen die gebruikt worden om een miskraam op te wekken.

Misoprostol zorgt ervoor dat de baarmoedermond week wordt en zich opent. Het medicijn zet ook de baarmoeder aan tot samentrekken. Zo komt de miskraam op gang en wordt het vruchtje uit de baarmoeder gedreven.

Mifepriston is een medicijn wat de werking van misoprostol sterker maakt. Het samen gebruiken van deze twee medicijnen maakt de kans op een volledige miskraam groter.

Lees meer over misoprostol>>

Curettage

Wil je liever geen medicijnen slikken, maar wel de miskraam in gang zetten? Dan is een curettage mogelijk. Soms doet de gynaecoloog een curettage na een miskraam. Dit is nodig als de baarmoeder niet helemaal leeg is.

Bij een curettage wordt het vruchtje of het achtergebleven zwangerschapsweefsel via de vagina weggehaald. Dit gebeurt in het ziekenhuis. Met een soort slangetje wordt de baarmoeder schoongemaakt. Je krijgt pijnstilling in de vorm van een algehele narcose, plaatselijke verdoving (ruggenprik) of roesje.

Lees meer over curettage>>

Herstel rondom een missed abortion

Als je een missed abortion krijgt, is dat erg verdrietig en heftig. Omdat er geen duidelijke symptomen zijn, komt het slechte nieuws onverwachts. De schok is dan extra groot en dit maakt het nog moeilijker om te accepteren wat er gebeurt.

Ook lichamelijk moet je herstellen. Dit kan een paar weken duren, maar ook een maand. Het ligt er ook aan of de miskraam zelf op gang is gekomen of dat je een curettage heb gehad. Doe rustig aan en luister naar je lichaam. Je ongesteldheid zal waarschijnlijk na vier tot zes weken weer terugkomen.

Probeer je emoties de ruimte te geven en praat erover met je familie en vrienden. Het verwerken van een miskraam is nooit makkelijk. Neem je tijd en zoek hulp als het nodig is.