zeebaars tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kan je bepaalde vissoorten beter even laten staan. Deze bevatten mogelijk schadelijke stoffen of bacteriën voor jou en je ongeboren kindje. Mag je zeebaars als je zwanger bent?

Zeebaars tijdens je zwangerschap

Je kan beter geen zeebaars eten als je zwanger bent. Deze vis valt in de categorie ‘roofvissen’ en bevat daarom een hoog gehalte aan dioxines en zware metalen, zoals kwik. Deze stoffen komen via het milieu in het water terecht en daardoor in de vis. Roofvissen eten andere vissen, waardoor ze hogere concentraties gifstoffen binnenkrijgen.

Als je teveel zware metalen binnenkrijgt, is dat slecht voor je gezondheid. Je kindje is nog volop in ontwikkeling, waardoor de nadelige effecten voor hem nog groter zijn. Het is daarom af te raden om tijdens je zwangerschap zeebaars te eten. Er zijn veel vissoorten die je, na verhitting, wel veilig kan eten.

Listeria bacterie

Naast zware metalen en afvalstoffen, kan zeebaars de listeria bacterie bij zich dragen. Als je besmet wordt met deze bacterie, kan dat leiden tot complicaties in je zwangerschap. Zo kan je een vroeggeboorte of een miskraam krijgen.

Heb je per ongeluk toch iets gegeten dat listeria kan bevatten? Geen paniek, de kans dat je besmet raakt is niet zo groot. Krijg je last van griepverschijnselen of maak je je zorgen, neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.

Andere visproducten waar je over kan twijfelen:

Website van het Jaar 2020

Help ons met je stem

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Stemmen is binnen een minuut gedaan. Help jij ons met je stem?

Stem nu