Baby met Spaanse naam op het strand

Alba, Sofia, Rio en Carlos: Spaanse namen hebben vaak een zonnige klank. Ben jij gek op Spanje of wil je je kindje een Spaanse naam geven? Dan vind je hier de leukste Spaanse babynamen voor kleine chico’s en chica’s.

Spaanse babynamen

Het kiezen van een babynaam is leuk, maar kan lastig zijn. Misschien heb je al een lijstje favorieten gemaakt? Spaanse namen hebben vaak veel temperament. Ook doen sommige denken aan een zonnige vakantie. Weet jij nog niet hoe de bewoner van je buik gaat heten? Hier vind je de leukste Spaanse namen voor je kleine bebé.

Populaire namen in Spanje en Nederland

Als je kijkt naar de meest populaire meisjesnamen in Spanje, dan zie je veel dezelfde namen in de Nederlandse favorietenlijst terug. Zo staan Julia, Mila, Olivia en Emma bij beide landen in de top 10. Bij de jongensnamen zijn de verschillen groter. Wel staan Noah en Luca in Spanje én in Nederland in de top 10.

Zo herken je Spaanse namen

Bij Spaanse namen spreek je de -j uit als een -g. Ook hebben veel Spaanse meisjesnamen een letter -a als laatste letter. Bij de jongensnamen is dit vaak een -o. Die -o en -a aan het eind van een naam zie je ook bij Italiaanse namen terug.

De tien leukste Spaanse jongensnamen

Ben je op zoek naar een Spaanse naam voor je kleine chico? Hieronder vind je populaire en minder populaire jongensnamen met hun betekenis.

1. Rio

De eerste naam in deze rij is Rio. Dit is een Spaanse naam die ‘rivier’ betekent. Daarmee is Rio een versie van het Engelse River. Misschien ken je de serie La casa de papel? Daarin droeg één van de hoofdpersonen de naam Rio.

2. Carlos

Carlos is de Spaanse variant van de jongensnaam Karel en betekent letterlijk ‘vrije man (niet van adel)’. Karel is een Germaanse jongensnaam die in de middeleeuwen veel voorkwam in Europese vorstenhuizen. De vrouwelijke vorm Caroline wordt veel gebruikt. Zo’n 32.000 vrouwen heten zo.

3. Pablo

Ook Pablo is een echte Spaanse naam. Hij is afgeleid van Paulus en betekent ‘klein’ en ‘gering’. Paulus komt veel vaker voor in Nederland dan Pablo. Ongeveer 48.500 jongens en mannen dragen deze naam. Namen die hierop lijken zijn Paul, Paulien en Paulette.

4. Santiago

Santiago is de Spaanse vorm van Sint Jakobus. Dit was een Bijbels figuur. De beroemde bedevaartsplaats Santiago de Compostella in Spanje is naar hem vernoemd. In Chili en Spanje bestaan ook veel andere plaatsen die de naam van deze heilige dragen. In ons koude kikkerlandje komt de naam Santiago sinds de jaren ’30 voor.

5. Jairo

De naam Jairo is afgeleid van het Herbreeuwse Jaïr. Dit betekent ‘hij schijnt’. In Nederland wonen er ongeveer 500 mannen en jongens die deze naam dragen. Ben jij op zoek naar een Spaanse én een Bijbelse naam? Dan is Jairo geschikt.

6. Juan

Juan is de Spaanse versie van Johannes, met ‘God is genadig’ als betekenis. Het is een Herbreeuwse naam die in Spanje razend populair is. Toch wordt de naam in Nederland weinig gekozen. Het is daarom niet alleen een Spaanse, maar ook een zeldzame naam.

7. Diaz

Ook de Spaanse jongensnaam Diaz is in Nederland uniek. De jongensnaam komt ongeveer 100 keer in ons land voor, terwijl de naam in Spanje vaker wordt gekozen. Diaz betekent ‘hij zal beschermen’. Als je een Spaanse naam zoekt die weinig voorkomt, is Diaz misschien iets voor jou.

8. Mateo

Niet alleen in Spanje is Mateo populair. Ook in Nederland is de naam geliefd. Hij is afgeleid van het Herbreeuwse Mattheus wat staat voor ‘geschenk van God’. Er zijn veel varianten van deze naam: Matthijs, Mathias, Mathieu en Mats zijn hiervan voorbeelden.

9. Xavi

Zoek jij een Spaanse en sprookjesachtige naam? Dan vind je Xavi misschien leuk. De Spaanse naam betekent ‘kasteel’ en is de laatste jaren een favoriete keuze in Nederland. Het is een variant van Xavier en Xaverius.

10. Miquel

Miquel is de Spaanse vorm van Michael. Michael betekent ‘wie is als God?’ en wordt al jarenlang veel gekozen. Een van de populairste varianten is Michel. Zo’n 31.5000 mannen heten zo. In Nederland komt de Spaanse naam Miquel maar weinig voor. Jaarlijks krijgen ongeveer vijf jongens deze naam.

Baby met Spaanse naam en papa

De tien leukste Spaanse meisjesnamen

Niet alleen voor jongens bestaan leuke Spaanse babynamen. Wat dacht je van deze tien Spaanse namen voor je kleine chica?

1. Dolores

De eerste Spaanse meisjesnaam in deze rij is Dolores. Het klinkt gek, maar Dolores is een variatie op de naam Maria. Zij wordt in Spanje ook wel Maria de los delores genoemd. Dit betekent ‘Moeder der smarten’. In Nederland is de naam Dolores niet heel populair. Deze komt minder dan 1000 keer voor.

2. Alba

Voelt het soms net alsof er een elfje in je buik fladdert? Dan is Alba
een goede keus voor jouw kind. Deze sprookjesachtige naam is waarschijnlijk de vrouwelijke versie van Albus. Alba betekent ‘elfje’, ‘zonsopkomst’, ‘wit’ en ‘helder’. Elk jaar krijgen ongeveer vijf meisjes deze naam.

3. Sofia

Sofia is de Spaanse en Italiaanse vorm van de populaire naam Sophie. De naam is afgeleid van Sophia wat ‘levenswijsheid’ en ‘heilige wijsheid’ betekent. Vroeger werd de naam Sofia vooral in adellijke kringen gebruikt, maar later veranderde dat. Sinds 2006 wordt de naam steeds vaker gekozen.

4. Sol

Zoek je een naam die niet alleen Spaans, maar ook zomers is? Dan is Sol misschien een goede keuze. Sol betekent ‘zon’ en is daarom een mooie naam voor een stralende dochter. Toch wordt de naam niet alleen aan meisjes gegeven. Ook jongens worden af en toe Sol genoemd. Daarom is de naam unisex.

5. Cataleya

Als je denkt aan zomer denk je vaak ook aan bloemen. De naam Cataleya is een Spaanse vertaling van de bloemennaam Cattleya. Dit is een tropische Amerikaanse orchidee met paarse, roze of witte bloemen. In 2011 was de naam in Nederland populair. Toen kwam de film Colombiana uit, waarin een meisje deze naam droeg.

6. Carmen

Als je vaak liedjes voor je buikbewoner zingt, dan is Carmen misschien een geschikte naam. Deze Spaanse naam betekent ‘lied’. De betekenis kan ook ‘geboren op de feestdag van Nuestra Señora del Carmen’ zijn. Dit is één van de namen van Maria. In 2004 werden er in Nederland veel meisjes Carmen genoemd. Daarna werd dit weer minder.

7. Laurana

Het Spaanse Laurana is afgeleid van de jongensnaam Laurentius. Dit betekent ‘de gelauwerde’ of ‘uit Laurentum’, een plaats in Italië. Er zijn veel populaire versies van Laurentius. Voorbeelden hiervan zijn Laura, Lara, Larissa, Laurens, Lars en Lorenzo.

8. Esmeralda

Esmeralda is een meisjesnaam die in verschillende landen geliefd is. De naam betekent ‘smaragd’. Dit is een steen die symbool staat voor macht, onsterfelijkheid en eeuwige jeugd. Esmeralda was een erg geliefde naam in Nederland, maar die populariteit wordt sinds de jaren ’90 weer minder. In totaal zijn er bijna 6.000 vrouwen en meisjes met deze naam.

9. Isabella

Het Spaanse, Italiaanse én Bijbelse Isabella heeft ‘God heeft gezworen’ als betekenis. Waarschijnlijk stamt de naam af van Elisabeth. De naam Isabella ontstond in de Provence en verspreidde zich via Spanje verder in Europa. Van de variant Isabelle zijn er in totaal 6.500 in Nederland. De korte variant Belle komt 900 keer in ons koude kikkerlandje voor.

10. Maite

De laatste naam in deze rij is Maite. Deze Spaanse en Baskische naam betekent ‘bemind’ of ‘geliefd’ en wordt het meest aan Vlaamse meisjes gegeven. In Nederland komt Maite sinds de jaren ’80 voor. In ons land lopen er ongeveer 300 vrouwen en meisjes rond met deze naam.

Auteur Eline de Wit